Ironiile unui ziar olandez: Dragi bulgari si romani, felicitari, ati picat la examen

ziare olandeze

Amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, din cauza opozitiei Olandei si Finlandei, este relatata pe larg de numeroase publicatii internationale.

Articolele merg de la prezentarea informatiei pana la a considera aceasta masura o "veste buna" pentru romani si bulgari.

Amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, motivata partial de opozitia Olandei, ar trebui sa ii bucure pe locuitorii acestor tari, apreciaza cotidianul olandez De Volkskrant, argumentand ca acest refuz ii va incuraja sa lupte si mai mult impotriva coruptiei si criminalitatii organizate.

"Rareori romanii si bulgarii primesc vesti bune, totusi, la 22 septembrie au primit. Consiliul de ministii al UE a decis sa amane pe o perioada nedeterminata decizia privind intrarea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen de libera circulatie", scrie cotidianul olandez.

Acesta adauga ca nu este prima data cand Haga isi asuma o misiune ingrata la Bruxelles in locul altor tari membre, Olanda blocand deja aderarea Serbiei la UE din cauza refuzului Belgradului de a colabora la arestarea criminalilor de razboi.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: "Imi asum esecul neaderarii la Schengen. Toate institutiile si-au facut treaba"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

"In cazul Romaniei si Bulgariei (...) trebuie intervenit acum ori niciodata. Odata ce cele doua state membre, cele mai sarace din UE, vor castiga batalia, ele vor inceta sa mai asculte Bruxelles-ul", adauga cotidianul.

"Pentru ca aceste tari vor sa mearga inainte nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la continut. Nu putem sa inchidem ochii cu privire la problemele drogurilor, imigratiei si traficului de arme" din aceste tari, a justificat decizia tarii sale ministrul olandez Gerd Leers, citat de agentia belgiana Belga.

Aceste declaratii au fost facute in urma reuniunii ministrilor europeni de Interne care au amanat decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, explica postul de radio Voice of America.

Associated Press atrage atentia ca disputa privind Schengen risca sa degenereze. Dupa ce Olanda si-a anuntat opozitia fata de intrarea Romaniei si Bulgariei, Romania a inceput sa blocheze importurile de flori din aceasta tara, afirmand ca exista nereguli in documentele care insotesc aceste transporturi si ca plantele ar putea contine o "bacterie periculoasa".

Esther de Lange, eurodeputat olandez, a numit aceasta initiativa "un santaj de scoala veche".

Cotidianul economic Financial Times subliniaza ca sperantele celor doua tari de a intra in Schengen au fost spulberate, joi, cand tarile nordice s-au opus aderarii lor din cauza ingrijorarilor privind coruptia. Cotidianul britanic aminteste ca problema aderarii celor doua tari la Schengen a devenit un motiv de disputa in relatiile dintre statele est-europene - multe dintre ele cu granite externe ale UE - si restul Europei.

"Imaginati-va ca aveti o usa cu opt dintre cele mai bune lacate din lume. Dar in fata acestei usi sta cineva care lasa pe toata lumea sa intre, atunci aveti o problema", a declarat ministrul olandez al Imigratiei.

Televiziunea publica finlandeza titreaza: "Finlanda blocheaza demersurile roman si bulgar de aderare la spatiul Schengen".

"Problema a fost discutata in cadrul Marii Comisii a Parlamentului si al Comitetului guvernamentale pentru Afaceri UE", a declarat ministrul finlandez de Interne Päivi Räsänen pentru YLE. "Iar pozitia noastra privind aderarea lor a fost negativa". Räsänen a explicat ca aceasta decizie a fost generata de slaba dezvoltare a statului de drept in Romania si Bulgaria, de situatia precara a minoritatilor din aceste tari, a coruptiei guvernamentale si a crimei organizate.

"Ele trebuie sa indeplineasca cerintele tehnice inainte de a adera, dar nu avem deplina incredere ca aceste tari vor fi capabile sa securizeze granitele externe ale UE, din cauza coruptiei, intre altele", a declarat ministrul finlandez.

Atat Finlanda, cat si Olanda au afirmat ca si-ar putea revizui pozitia dupa raportul Comisiei Europene din februarie 2012. "De fapt, Romania si Bulgaria au intrat in UE prea devreme, de aceea avem monitorizarea Comisiei si de aceea vorbim despre extinderea Schengen atat de serios", a declarat ministrul olandez Gerd Leers.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Operatiunea branza. Dupa lalele, Fiscul verifica lactatele bulgaresti. Iata cum se face evaziunea
Operatiunea branza. Dupa lalele, Fiscul verifica lactatele bulgaresti. Iata cum se face evaziunea

Dupa cateva zile in care au cautat droguri si bacterii prin bulbii adusi din Olanda, comisarii de la Garda Financiara au dat unda verde lalelelor, si au pus ochii pe branza.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Imi asum esecul neaderarii la Schengen. Toate institutiile si-au facut treaba"

Traian Basescu a declarat, joi, ca Olanda si Finlanda nu s-au comportat european in legatura cu intrarea Romaniei in Schengen, mentionand ca partea romana nu va proceda asa, ci va sustine Olanda la viitorul Consiliu European.

Ministrul olandez care ne-a trantit usa in nas ar avea o vila de 200.000 de euro la Marea Neagra
Ministrul olandez care ne-a trantit usa in nas ar avea o vila de 200.000 de euro la Marea Neagra

Sa fie oare toate aceste amanari din partea fratilor europeni doar razbunarea unui singur om? Ministrul olandez al Imigratiei, cel care repeta intr-una ca tara sa ne inchide usa in nas si adio Schengen, a fost amestecat intr-un urias scandal imobiliar.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.