„Gaura neagra“ Bechtel inghite inca 650 de milioane de euro
Statul trebuie sa le plateasca americanilor atat sumele restante pana la finalul anului, cat si banii necesari incheierii lucrarilor incepute, pentru ca Bechtel impune conditii de plata din cele mai dure.
Adevarul: Termenii in care s-a transat rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel inseamna, pentru statul roman, costuri suplimentare de aproximativ 650 de milioane de euro. Constructorul american a acceptat sa finalizeze cei 64 de kilometri inceputi pe tronsonul Suplacu de Barcau - Bors, dar a impus conditii extrem de dure: partea romana, reprezentata de Compania Nationala de Autostrazi (CNADNR), trebuie sa plateasca pana la finele acestui an peste 100 de milioane de euro, reprezentand datoria pentru lucrarile deja efectuate. In continuare, constructia celor 64 de kilometri (Suplacu-Bors) va costa cel putin 440 de milioane de euro. In plus, americanii pretind plata unor lucrari nerecunoscute de CNADNR, care mai adauga 110 milioane de euro la toate aceste costuri, potrivit unor surse din apropierea negocierilor. Pentru singura bucata de autostrada finalizata pana acum (Campia Turzii-Gilau), statul roman a platit 25 de milioane de euro pe kilometru. Apoi, dupa negocierile purtate in vederea rezilierii contractului, americanii au acceptat sa termine lucrarile cu 7 milioane de euro pe kilometru, desi spuneau ca nu se poate construi mai ieftin decat fusese pana in acel moment.
Romania Libera: Ascensiunea oculta a miliardarului Remus Truica Dupa cazul lui Irinel Columbeanu, un alt divort celebru tinde sa se transforme intr-o adevarata telenovela nationala. De data aceasta este insa vorba despre un om de afaceri a carui avere spectaculoasa a fost tinuta pana acum departe de ochii publicului larg. Cine este, asadar, Remus Truica? Dupa o lunga absenta din atentia publicului, omul de afaceri Remus Truica (41 de ani) a reaparut anul trecut, cand si-a serbat ziua de nastere in stil de mare miliardar. Truica a organizat o petrecere uriasa, la care a cantat celebra Patricia Kaas si care ar fi costat, potrivit tabloidelor, cateva sute de mii de euro. Doar recitalul cantaretei franceze s-ar fi ridicat la peste 80.000 de euro. Anul acesta, afaceristul a ajuns din nou in centrul atentiei din cauza divortului cu scantei prin care trece zilele acestea.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Jurnalul National: Petrolul si gazele naturale ale tarii noastre se vor sfarsi in 15 ani, iar uraniul ne ajunge doar pentru doua reactoare nucleare, desi noi vrem patru. Ceva mai bine stam la capitolul carbune, unde lignitul ne ajunge 45 de ani, iar huila, vreo cateva sute. Acesta este portretul-robot al resurselor Romaniei, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM). Cel mai rau stam in privinta uraniului. Rezervele Romaniei sunt insuficiente pentru a alimenta reactoarele 3 si 4, pe care tara noastra vrea sa le construiasca pe platforma de la Cernavoda. „Incercam sa intram in tari in care producatorul francez de uraniu Areva este mai putin implicat. Pentru durata de viata a reactoarelor nucleare 1 si 2, de circa 40-50 de ani, uraniul este suficient. Pentru functionarea reactoarelor 3 si 4 facem fel de fel de demersuri (precum cumpararea de la furnizori sau exploatarea de zacaminte in alte state – n.r.)”, a declarat ieri Sorin Gaman, directorul Directiei Generale Resurse Minerale din Ministerul Economiei.