"O femeie nu este implinita decat atunci cand se marita". Cele mai frecvente stereotipuri despre Eva

femei la cratita

Spatiul media este impregnat cu stereotipuri traditionaliste si sexiste, in care femeia are un rol controversat, de la gospodina la obiect sexual, potrivit raportului de analiza media al proiectului national Altfem.

Capital: Raportul arata ca doar o treime din femeile invocate de jurnalisti sunt prezentate in calitate de profesionisti sau experti, in restul cazurilor acestea sunt prezentate ca actori sociali care isi dobandesc statutul datorita asocierii cu un barbat puternic sau datorita calitatilor fizice si sexuale. In majoritatea relatarilor media, a reieșit ca muncile considerate potrivite pentru femei presupun ingrijire si organizare a caminului si abilitati de a educa si de a creste copii, iar cele potrivite pentru barbati sunt relationate cu puterea de a lua decizii, abilitati tehnice si forta fizica.Barbatii sunt considerati mai buni manageri decat femeile, plecandu-se de la premisa ca iau decizii rapide, isi asuma riscuri si sunt mai putin influentabili si mai rationali. Femeile in pozitii de conducere sunt aspru judecate atunci cand sunt asociate cu esecul sau incompetenta. Studiul mai arata ca barbatii sunt mai numerosi in aparitiile TV decat femeile, disproportia fiind data de emisiunile talk-show, in care accentul cade pe viata profesionala si in care femeile apar foarte rar (12% aparitii femei, 88% aparitii barbati). Pe de alta parte, meseriile de prestigiu sunt practicate de barbati. Femeile invitate la emisiuni televizate provin mai ales din domenii de activitate precum showbiz, divertisment sau modelling. Totusi, femeile si barbatii apar in egala masura in emisiunile de divertisment, in care accentul cade pe viata personala a invitatilor sau ale unor terte parti. In perioada analizata au fost identificate aproape 300 de cazuri, in care invitatii sau gazdele emisiunilor TV au emis judecati despre femei sau barbati la baza carora se afla un stereotip, cele mai dese fiind legate de statutul de gospodina al femeii si subordonarea ei fata de barbat.

Ziarul Financiar: Coroana norvegiana, noul refugiu al investitorilor Coroana norvegiana va continua sa se aprecieze in conditiile in care investitorii "disperati" dupa protectie in fata crizei din ce in ce mai profunde a datoriilor din Europa isi indreapta atentia asupra uneia dintre putinele piete de refugiu care nu sunt supraevaluate, arata strategii Deutsche Bank, cel mai mare trader monetar al lumii, potrivit Bloomberg. Moneda norvegiana a avansat cu 10,6% fata de franc - mai mult decat orice alta moneda importanta - pe 6 septem­brie, cand banca centrala a Elvetiei a anuntat ca va apara cu fermitate o tinta de 1,2 franci in raport cu euro. "In conditiile in care decizia bancii va stopa aprecierea francului obligand investitorii sa-si indrepte atentia in alta directie, coroana norvegiana va fi una dintre monedele care vor umple golul", a declarat Henrik Gullberg, analist in cadrul Deutsche Bank.

Evenimentul Zilei: Povestea omului care a mers pe jos din Africa pana in Romania  Din furnicarul de oameni care trece prin fata mall-ului din Piata Unirii iese in evidenta un barbat subtirel, cu o chelie pe care o urmaresc pas cu pas razele soarelui. Are un zambet larg, e imbracat intr-o camasa care a mai pastrat cateva cute din timpul uscarii, insa atat de curata incat le-ar face invidioase pe matusile si soacrele din reclamele la detergenti. In picioare are incaltari de vara, insa potrivite pentru munte."Am fost sa donez sange la un spital de aici, dar nu m-au lasat pentru ca nu am acte de Romania", explica barbatul intr-o engleza cu un usor accent frantuzesc si pe un ton usor surprins. Il cheama Guillaume Combat si a venit pe jos din Africa de Sud. I-au trebuit mai bine de doi ani ca sa strabata peste 15.000 de kilometri la pas. Nu e o gluma. In vremurile in care oamenii spun ca masina e o necesitate si alearga sa prinda autobuzul de parca ar fi ultimul din viata lor, in timpurile in care unii dupa un sfert de ora de plimbare cad doborati pe prima banca din parc, Guilla­ume si-a pus rucsacul in spate si a plecat sa strabata 33 de tari la pas.

Citește și
Bani
La unii se poate. Ce tara majoreaza salariile bugetarilor cu 60% si ale ofiterilor cu 120%
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei
Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
„Gaura neagra“ Bechtel inghite inca 650 de milioane de euro
„Gaura neagra“ Bechtel inghite inca 650 de milioane de euro

Statul trebuie sa le plateasca americanilor atat sumele restante pana la finalul anului, cat si banii necesari incheierii lucrarilor incepute, pentru ca Bechtel impune conditii de plata din cele mai dure.

La unii se poate. Ce tara majoreaza salariile bugetarilor cu 60% si ale ofiterilor cu 120%
La unii se poate. Ce tara majoreaza salariile bugetarilor cu 60% si ale ofiterilor cu 120%

Qatarul, tara situata in Golful Persic, bogata in zacaminte de gaze naturale si petrol, a anuntat marti o majorare cu 60 la suta a salariilor functionarilor publici si cu 120 la suta cele ale ofiterilor fortelor armate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.