Catastrofa umanitara. Tara unde ONU declara foametea pentru prima oara in ultimii 30 de ani
Situatia este atat de grava, incat zonele respective vor fi incluse in categoria foamete/ catastrofa umanitara. Asta pentru ca efectiv oamenii nu mai au nici alimente si nici apa.
Toate cele cinci regiuni din sudul Somaliei se afla sub controlul unei grupari islamiste care are legaturi cu al-Qaeda.
FOTO. Are 21 de ani, e bruneta si tocmai si-a vandut afacerea cu 100 de milioane de dolari
Alegeri 2024
17:01
Surpriză. Ce partid are cel mai tânăr parlamentar, după alegerile din 1 decembrie. Nu este Partidul Oamenilor Tineri
14:23
AEP a publicat cheltuielile electorale ale candidaților la prezidențiale. „Călin Georgescu - zero lei”
13:46
Călin Georgescu a dat în judecată statul pentru că a desecretizat documentele care au dus la anularea alegerilor
19:42
Ambasadorul român în SUA: Călin Georgescu a fost sprijinit de Rusia, cea mai mare amenințare la adresa României și a NATO
Ultima oara cand o tara a fost declarata in foamete a fost in anul 1984: Etiopia. In prezent, peste 11 milioane de oameni din Somalia, Etiopia si Kenya au nevoie urgenta de mancare dupa doi ani de seceta, care a ucis mai toate animalele, singura lor sursa de mancare si venit.
Esti ceea ce mananci. Iata ce tin oamenii in frigider. GALERIE FOTO
In Somalia nu exista copii obezi, ci doar suflete care dau viata unui trup plapand. Deseori, cei mai "plinuti" sunt umflati din cauza malariei, o boala care secera viata a sute de mii de somalezi anual. Verbul "a manca" este aproape inexistent in vocabularul acestor oameni, pentru ca mancarea este pentru ei ceva - de cele mai multe ori - ireal.
Mi-am ingropat fiica de trei ani. Iar apoi ne-am continuat drumul. Foametea ne va omori pe toti.
In urma cu o saptamana, a aparut povestea tragica a unei femei din Somalia care si-a pierdut fiica de trei ani pentru ca nu a avut cu ce sa o hraneasca.
Hawa Muya isi strange baietelul la piept, in timp ce fiica ei sa ascunde dupa rochia mamei de muste si nisip.
Femeia de 28 de ani sta resemnata intr-un rand de sute de persoane, in timp ce ii pazeste pe copiii ei - Hussein, care are numai 10 luni si Fatma, de doar un an.
Cu o tristete rara in ochi descrie calatoria prin Somalia - taramul blestemat de foamete - unde si-a pierdut fiica de trei ani, Amina.
Nu este isterie in glasul lui Hawa, doar o resemnare, parca soptita, atunci cand povesteste despre tragica disparitie a fiicei sale.
"Faceam parte dintr-un grup mare cand am plecat in calatorie. Nu aveam mancare, si de fiecare data cand trecea printr-un sat trebuia sa cersim, insa nici acei oameni nu aveau nimic. Fiica mea a fost prima din grup care a murit. Suferea de malnutritie severa si s-a prabusit dintr-o data la pamant. Cativa barbati au dus-o la umbra, insa nu si-a mai revenit. Am stat la capataiul ei in timp ce incerca sa-mi vorbeasca. Gura ei era prea uscata si nu putea nici macar sa silabiseasca", povesteste femeia.
"Cativa barbati m-au ajutat sa sap o groapa, unde am depus trupul fiicei mele. Apoi dupa cateva ore, ne-am vazut de drum. Sotul meu este in Somalia. Nici el nu are nimic, insa macar am ajuns la el si putem fi impreuna. Acasa, toate animalele ne-au murit. Nu mai avem ce sa mancam. Pamantul nu ne da nicio roada, parca traim intr-un desert blestemat", continua femeia.
In prezent, Mawa, impreuna cu alte 400.000 de suflete, se afla intr-o tabara de refugiati din Dagahaley, unde oamenii isi asteapta sfarsitul... sau doar o farfurie cu mancare.
"Sunt multi somalezi care au reusit sa plece din tara, au ajuns in Europa, iar de acolo nici nu mai vor sa auda de acest pamant blestemat. Aici nu ploua, nu rodeste nimic, e ca si cum Dumnezeu si-ar fi intors fata de la noi", declara unul din asistentii care lucreaza in tabara de refugiati.
"Am lucrat cu mai multe familii, i-am invatat cum sa isi lucreze pamantul, insa anul acesta este diferit: nu a plouat, toate izvoarele subterane au secat, preturile la alimente au explodat, ducand astfel la "furtuna" perfecta. Multi isi asteapta sfarsitul", a continuat acesta.
Citeste si: