Cum sa castigi 165 mil. euro numai din dosare si fara sa faci vreo constructie

Costica Constanda

Controversatul om de afaceri Costica Constanda a castigat ieri un proces de 165 mil. euro impotriva Primariei Capitalei, o suma record pentru institutia condusa de Sorin Oprescu

Ziarul Financiar: n aceste conditii, de ce ii era frica lui Oprescu nu a scapat: la o luna de la inaugurarea Pasajului Basarab si cu o luna inainte de inaugurarea stadionului National Arena, doua obiective care ii ofera un plus important in batalia electorala pentru un nou mandat, Primaria Capitalei a primit o lovitura cat 15% din bugetul anual. Decizia Tribunalului Bu­curesti, pronuntata ieri, va fi atacata de catre Primarie la Curtea de Apel, care daca ii va da din nou dreptate lui Constanda, ar putea avea consecinte devastatoare in bugetul Capitalei, de circa un miliard de euro anual. De ce ar trebui Primaria si bucurestenii (circa 80 euro/locuitor) sa ii plateasca lui Constanda acesti bani? Povestea care l-a facut celebru pe Constanda incepe in 2003, cand presedintele Traian Basescu, pe atunci primar al Capitalei, i-a improprietarit pe Dumitru Tudor si Eugen Lincaru cu un teren de 28.500 mp din zona Parcului Bordei din nordul Capitalei, in schimbul unui teren revendicat in Satul Francez. Constanda a cumparat terenul de la acestia, dar deoarece consilierii Capitalei din mandatul lui Adriean Videanu nu i-au aprobat planurile urbanistice pentru a construi in Bordei, omul de afaceri a dat Primaria in judecata, iar instanta a obligat Pri­ma­ria sa ii aprobe PUZ si sa il despagubeasca cu 17 mil. euro. Prins la colt, in conditiile in care decizia instantei nu mai putea fi aplicata dupa ce o ordonanta emisa de Guvernul Tariceanu interzicea construirea in parcuri, Videanu i-a dat lui Constanda la schimb terenul din Satul Francez, pe care s-a angajat ca va fi aprobat un PUZ care sa ii permita construirea de blocuri cu cinci etaje cu o suprafata construita de 3,5 ori mai mare decat cea a terenului.

Romania Libera: Constanda primeste 16% din bugetul Bucurestiului Primaria Capitalei a pierdut procesul intentat de omul de afaceri dupa controversatul schimb cu terenuri din Parcul Bordei si Satul Francez. In schimbul celor 165 milioane euro, municipalitatea ar trebui sa primeasca inapoi o suprafata de teren cu situatie juridica incerta. Primaria Capitalei a pierdut procesul intentat de Costica Constanda, cel implicat in mult mediatizatul scandal imobiliar din Parcul Bordei, si ar avea sa-i plateasca acestuia 165 milioane de euro. Omul de afaceri a facut in 2007 un schimb de terenuri cu Primaria Capitalei, in urma caruia a renuntat la aproape trei hectare de pamant in Parcul Bordei si a primit aproximativ aceeasi suprafata in Satul Francez, unde dorea sa construisca un complex rezidential. Pentru ca nu i s-a aprobat rapid planul urbanistic zonal (PUZ) care sa-i permita sa ridice constructiile, Constanda a dat in judecata primaria si a cerut despagubiri de 200 milioane de euro. Pe fond, instanta i-a aprobat 165 milioane de euro, insa decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel de primarie. Lucrurile insa nu sunt atat de simple si se complica pe masura ce intram in detaliile afacerii imobiliare.

Jurnalul National: Cazul Costica C. pleaca de la primar Traienica B. Fiecare bucurestean s-a trezit pes­te noapte cu o datorie de 100 de eu­ro catre Costica Constanda. Multi, cei mai multi dintre lo­cu­i­torii Capitalei, habar nu au cine este individul caruia trebuie sa-i um­flam buzunarul fara sa fi fost chemati la vreun botez sau la vreo nunta. "Tacamul" a fost pregatit cu ani buni inainte pentru a-l face azi pe Costica Constanda (iertati ca­cofonia!) castigatorul celui mai mare pot oferit de justitia din Romania unui cap al jongleriilor imobiliare. Tribunalul care a dat verdictul in procesul Costica Constanda (iertati iar cacofonia!) intra in manualul care va trebui studiat de pensionarii statului de la Jilava care citesc in conditii de ma­xima siguranta. 200 de mi­lioane de euro sunt "virati" spre C.C. (ca sa nu mai va cer scuze pentru cacofonie) ca sa i se spele supararea provocata de Primaria Capitalei. Parcul Bordei si Satul Francez au fost puse la bataie de primarul Traian Basescu in anul 2003 in favoarea unor posesori de hartii incerte, preluate de C.C. printr-o cascada de decizii dubioase care au nascut nu doar un sir lung de procese, ci au coalizat populatia intr-un protest civic pentru salvarea parcului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Afla cine este bugetarul american care castiga de doua ori mai mult decat Obama
Afla cine este bugetarul american care castiga de doua ori mai mult decat Obama

Primeste mai multi bani decat presedintele SUA. Este cel mai bine platit bugetar din America, si are un salariu anual de mai mult de jumatate de milion de dolari. Afla din articolul de mai jos unde lucreaza.

Luxul pe gratar. Prima macelarie din Bucuresti de unde cumperi un kg de carne de vita cu 1.700 lei
Luxul pe gratar. Prima macelarie din Bucuresti de unde cumperi un kg de carne de vita cu 1.700 lei

Hugo Desnoyer, cunoscut in Franta drept "macelarul pentru staruri", furnizor al Palatului Elysée si al celor mai mari restaurante din Paris a deschis la Bucuresti o macelarie de lux.

Puterea de cumparare a romanilor, in scadere. Iesirea din criza se face doar cu salarii mai mici
Puterea de cumparare a romanilor, in scadere. Iesirea din criza se face doar cu salarii mai mici

Constrangerile financiare si perspectivele economice incerte ii fac pe patroni mai precauti. Cresterea pro­duc­tiei nu trage salariile in sus, iar ie­sirea din criza se produce prin scaderea ve­niturilor.

Recomandări
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO
Atac ucrainean asupra civililor în Rusia. Bilanțul morților | VIDEO

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local sâmbătă dimineaţa, notează AFP.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.