Secretele "murdare" ale alimentelor chilipir
Unt - 2 lei pachetul, lapte - 2,7 lei litrul, ciocolata - 1,5 lei tableta sau suc de portocale - 1 leu sticla de doi litri. Nu avem de-a face cu promotii, ci cu alimente care doar incearca sa para a fi ceea ce nu sunt.
Romania Libera: Raionul „Lactate" dintr-unul din hypermarketurile bucurestene. Printre pachetele de unt am gasit si pachete de 200g ambalate in clasica hartie cerata alba, pe care scrie greu lizibil „crema cu", iar dedesubt „UNT", cu litere mari si cu un font asemanator cu al uneia din marcile de unt de pe raftul vecin. Pe pachet, clientii mai pot citi: „grasime 65%". In realitate, avem de-a face cu un produs ce contine 80% grasimi vegetale nehidrogenate si numai 20% unt si care, pentru a se vinde, profita de toate aceste elemente de identitate care s-au sedimentat in mentalul colectiv al romanilor. Am testat trei astfel de produse, cu preturi cuprinse intre 2,1 si 2,7 lei, care au fost apoi comparate cu untul veritabil, „marca cea mai ieftina", cu 65% grasime si care costa 3,9 lei pachetul. Raftul cu lapte UHT al unui supermarket de cartier. Cel mai ieftin produs costa 2,7 lei. Langa acesta se afla celelalte marci de lapte UHT. Pe cele doua fete ale cutiei mai ieftine scrie bilingv (in maghiara si engleza) „Tej ital 3,2% zsirtartalom", respective „Milk drink 3,2% fat". Deasupra e desenat un suvoi alb de lapte curgand si o pajiste verde. Clientul n-are nici cel mai mic indiciu, daca nu citeste scrisul mic de pe lateral (de data asta si in romana), ca nu e vorba de lapte, ci de „bautura de lapte".
Evenimentul Zilei: Afacerea "Topoloveni", remediu la depresia nationala Iluminarea s-a produs intr-o zi cenusie care nu anunta nimic neobisnuit. Soferul de TIR, care ii cara marfa in Austria, s-a intors din cursa, i-a batut la usa biroului si i-a pus in fata un borcan pe care scria in nemteste. "Iata magiunul nostru cum sta la raft in Viena. E 10 euro borcanul", i-a spus soferul ridicand sprancenele ca si cum ar fi pus un semn de exclamare la dezvaluirea abia facuta. Bibiana Stanciulov, sefa fabricii, a rasucit recipientul pe toate partile, absorbita de obiectul din fata sa de parca ar fi tinut in mana Sfantul Graal. "Pe eticheta era numele firmei careia ii exportam magiunul la butoi. Stiam ca il imbuteliaza si-l vinde mai departe in cantitati mici dar, pana sa vad borcanul si sa aflu cat costa, nu realizam cat de putin ne revine noua din toata afacerea. Noi nu existam pe eticheta iar asta a fost ca un cutit rasucit in rana", explica producatoarea magiunului Topoloveni. Bibiana a facut un calcul rapid si a aflat ca ea incasa doar un euro pentru fiecare borcan de 350 g vandut in Austria. Restul de 9 euro ramaneau in Alpi.
gandul: "HIENELE", reteaua hotilor de BMW-uri. Un hot bulgar, IMPUSCAT MORTAL dupa ce furat un AUTOTURISM ROMANESC O retea de hoti de masini de lux, care furau intre cinci si sapte bolizi pe saptamana, intre acestea fiind si un autoturism cu numere romanesti, a fost destructurata de autoritatile din Bulgaria, unul dintre suspecti decedand in timpul urmaririi sale de politie, informeaza publicatia Focus-Fen.net. Potrivit sursei citate, politistii bulgari au derulat o operatiune care a vizat gruparea "Hienele", avand loc descinderi in nordul orasului Veliko Tarnovo, sudul oraselor Plovdiv si Pazardzhik si Trakia. Astfel, autoritatile bulgare au destructurat o grupare criminala care se ocupa cu furtul de autoturisme de lux, informatia fiind confirmata de ministrul bulgar al Internelor, Tsvetan Tsvetanov, citat de Focus News Agency. Potrivit Focus-Fen.net, membrii gruparii au furat doua masini de lux intr-o singura noapte - una din fata unui hotel din orasul Veliko Tarnovo, iar cealalta din fata unui hotel din Plovdiv. Unul dintre bolizi avea, potrivit sursei citate, numere de Romania, iar imediat dupa furt, hotii au schimbat placutele de inmatriculare cu unele bulgaresti.
Adevarul: Cum sa profiti de deprecierea dolarului Problemele fiscale, rezultatele sub asteptari din sectorul imobiliar si datoria publica uriasa si-au pus amprenta pe cursul de schimb al monedei americane. Saptamana trecuta, dolarul a atins cel mai scazut nivel din ultimii trei ani in raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite ale Americii (euro, yenul japonez, dolarul canadian, lira sterlina, coroana suedeza si francul elvetian).Cei mai avantajati de cursul slab al dolarului sunt exportatorii americani. Evident, produsele lor devin mai competitive pe pietele straine, ceea ce duce la cresterea profiturilor. In timp ce politica fiscala a Rezervei Federale (banca centrala a SUA) ii tine pe jar pe economisti, pietele financiare americane par sa profite de situatie. Saptamana trecuta, imediat dupa o conferinta de presa a institutiei, principalele burse din Statele Unite au inregistrat avansuri semnificative. Bursa Nasdaq a inchis la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Fenomenul nu-i surprinde insa pe cunoscatori. In mod traditional, atunci cand dolarul se depreciaza, pietele avanseaza.
Ziarul Financiar: BNR tine cu dintii de adoptarea euro in 2015 si propune 11 luni de „prelungiri“ Euro ar putea sa intre in circulatie in Romania in ianuarie 2015, conform calendarului initial, insa va fi utilizat in paralel cu leul inca 11 luni, o perioada mult mai lunga decat cea standard de doua luni utilizata la aderarea sau adoptarea euro pana acum. Noutatea este ca apare o "rezerva" de timp de 11 luni. Intre 1 ianuarie 2015 si 1 decembrie 2015 euro si leul ar urma sa circule in paralel. In mod normal tranzitia dureaza doua luni. Ultimele state care au aderat la zona euro, Slovenia (2007), Slovacia (2009) si Estonia (2011) au avut o perioada de tranzitie de 16 zile. Celelalte state au avut la adoptare, in 2002, doua luni de circulatie paralela. Aceasta perioada de tranzitie de 11 luni, neobisnuit de lunga, ar putea reprezenta o "rezerva" de timp pentru a ajunge la convergenta indicatorilor macro, astfel incat aderarea sa fie facuta practic tot in 2015.