Nuntile suveranilor romani, show-uri mediatice de epoca

Nunti regi

Cu mult timp inainte sa urmareasca nunta Printului William cu Kate Middleton, ca tot pamanteanul cu televizor si internet, romanii "prindeau" vesti despre fastul si controversele din jurul casatoriilor propriilor lor suverani.

Evenimentul Zilei: Ziarele vremii nu ratau tentele de scandal, chiar daca le "serveau" uneori cu putina intarziere. Chiar si in absenta - din motive obiective - a vreunei televiziuni de stiri, nunta lui Carol I a pus poporul pe jar: la Iasi, s-au tinut slujbe pentru sanatatea cuplului regal si jandarmii au avut grija ca locuitorii sa aprinda lumina in casa. Casatoria nepotului sau, Ferdinand, cu viitoarea Regina Maria, a devenit, in 1893, prilej de atacuri politice din partea opozantilor monarhiei. Peste alte trei decenii, familia regala incerca sa spele urmele unui scandal: dupa ce o luase de nevasta pe "Zizi" Lambrino, la Odessa, viitorul rege Carol al II-lea o aducea la Bucuresti pe principesa Elena a Greciei. Evenimentul desfasurat la Atena a fost urmarit pas cu pas de romani, in pagini intregi dedicate de ziarele vremii.

Romania Libera: Marea provocare a micii autostrazi Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, lucrarile vor incepe in vara acestui an (august, iar la finele lunii mai va demara procedura de selectie a unui nou constructor. Pentru ca acesta sa se bucure de 12 luni pline de construire si proiectare va trebui ca pana cand el incepe lucrarile sa fie definitivate exproprierile. In plus pana la finele lunii mai, cand va demara procedura de achizitie publica, vor trebui inventariate lucrarile facute deja de constructorul COLAS, al carui contract s-a reziliat, pentru a se sti ce trebuie scos exact la licitatie. Totodata vor trebui obtinute toate avizele necesare, printre care cel mai dificil este cel de mediu. Odata acordat contractul de construire si proiectare unei noi firme, aceasta va trebui sa pregateasca proiectul tehnic. Realizarea unui proiect pre-supune minimum 3 luni, termen care include si obti-nerea autorizatiei de construc-tie. Odata depasite aceste dificultati constructorul va trebui sa isi faca organizarea de santier si sa comande mate-ria-lele necesare, cum ar fi ele-men-tele prefab-ri-cate. Toti acesti pasi fac ca termenul efectiv al constructiei sa scada la 9 luni, iar daca luam in calcul si faptul ca sunt trei luni de iarna, in care se pot face doar anumite lucrari, perioada scade catre 6 luni.

Gandul: Lucrarile la autostrada de un miliard de euro, blocate de contestatii inainte de a incepe. Francezii de la Colas si un „rege al asfaltului”, printre contestatari Pentru cei aproape 1 miliard de euro, la cat se ridica valoarea contractelor pe care statul roman urmeaza sa le plateasca pentru cei 183 de kilometri de autostrada, s-au luptat 64 de constructori. Printre castigatori se numara si unele dintre cele mai mari companii locale de constructii: Romstrade, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, Spedition UMB si Tehnostrade (ambele companii fiind detinute de Dorinel Umbrarescu), Straco Grup (Alexandru si Traian Horpos) sau Euroconstruct Trading '98 (Dan Besciu si Sorin Vulpescu). Licitatia s-a incheiat, insa contractele nu pot fi semnate pentru ca exista contestatari, asa ca este putin probabil ca lucrarile (al caror termen de finalizare este 2013) sa demareze pana la toamna. Printre companiile care contesta modul in care s-a desfasurat licitatia se numara si francezii de la Colas (al caror contract pe tronsonul Cernavoda-Medgidia a fost reziliat de statul roman), dar si compania romaneasca Tehnologica Radion, controlata de omul de afaceri Theodor Berna. Conform legii, contestatiile urmeaza sa fie solutionate in cel mult 30 de zile.

Adevarul: Nepasare fata de monumentele istorice: Cladirea Academiei Romane, "mutilata" cu termopane Academia Romana are sediul pe Calea Victoriei numarul 125 inca din 1890. In anul 2004, cladirea a fost inscrisa pe lista monumentelor istorice, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor. Astfel, orice lucrari de modernizare si reparatii aduse cladirii trebuie sa fie in conformitate cu legea monumetelor istorice, care protejeaza aceste constructii. Totusi, in 2005, reprezentantii institutului au incheiat un contract cu o firma de constructii pentru montarea de termopane in locul tamplariei vechi, care a fost casata. „Vechea tamplarie a fost inlocuita cu una noua, functionala ca urmare a starii de uzura fizica in care se afla si care nu mai permitea folosirea acesteia la parametrii optimi", precizeaza Paun Ion Otiman, secretar general al Academiei Romane.

Citește și
Beyonce, Jay-Z
Beyonce si Jay-Z, pata de culoare la petrecerea privata de la nunta regala?
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Jurnalul National: Hezbollah, Al-Qaeda, Fratii Musulmani, finantate din Romania La jumatatea lunii decembrie 2004, in telegrama identificata 04BUCHAREST3445, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti arata ca Guvernul Romaniei "a aprobat o lista de persoane si companii suspecte de implicare in finantarea terorismului, mentionand ca 90 de persoane si 40 de firme erau active in finantarea teroristilor". Legat de spalarea banilor si finantarea terorismului, in iunie 2004 Guvernul Romaniei a raspuns criticilor aduse Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) prin schimbarea sefilor. Sefii nou-veniti au luat masuri agresive pentru a creste eficienta si securitatea oficiului si pentru a imbunatati relatiile cu institutiile care aplica legea in acest domeniu, alte institutii similare, dar si cu industria bancara. Reformele au inclus noi proceduri si termene-limita pentru analizarea si raportarea tranzactiilor suspecte.

Ziarul Financiar: Nunta regala pune monarhia britanica in centrul lumii pentru o zi Implicatiile nuntii regale fac ca aceasta sa treaca de statutul de "eveniment monden". "Nunta poate fi privita si ca o campanie de PR pentru monarhie, intru­cat va creste prestigiul acesteia, chiar daca pe termen scurt. Nunta nu este un eve­niment privat comentat in public, ci un eveniment public in totalitate", spu­ne analistul Cristian Parvulescu. Printul William este mostenitorul tronului britanic, dupa tatal sau, Printul Charles, care va succede la tron Reginei Elisa­beta a II-a. "Nunta ar putea fi folosita in pri­mul rand pentru impacarea Casei Re­gale cu opinia publica din Marea Bri­tanie, dupa esecul mariajului dintre Prin­tul Charles si Printesa Diana", mai spune Parvulescu.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
Evenimentul anului. Nunta regala cu doua miliarde de invitati
Evenimentul anului. Nunta regala cu doua miliarde de invitati

Casatoria lui Printului William cu Kate Middleton este, fara indoiala, cel mai important eveniment al anului in Marea Britanie; peste doua miliarde de oameni din intreaga lume vor urmari transmisiunile in direct pe mai mult de 100 de posturi TV.

Beyonce si Jay-Z, pata de culoare la petrecerea privata de la nunta regala?
Beyonce si Jay-Z, pata de culoare la petrecerea privata de la nunta regala?

Se pare ca Beyonce si Jay-Z au fost invitati sa cante la petrecerea privata care fi organizata dupa casatoria printului William cu logodnica sa Kate Middleton, potrivit unor surse din presa britanica.

Rochia lui Kate Middleton - o surpriza asteptata de toata lumea
Rochia lui Kate Middleton - o surpriza asteptata de toata lumea

1.900 de invitati, patru domnisoare de onoare si doua torturi de nunta sunt o parte din detaliile cunoscute ale nuntii printului William, care va avea loc pe 29 aprilie, insa marea surpriza o va fi rochia de mireasa a lui Kate Middleton.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.