Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiati

Oameni pe strada

In timp ce din ce in ce mai multi romani se gandesc sa plece din tara, zeci de refugiati din Irak, Nepal, Camerun sau Afganistan asteapta cu sufletul la gura sa primeasca azil in Romania, tara unde viseaza sa-si implineasca viata.

Evenimentul Zilei: Dhonden are 32 de ani si este din Tibet. E unul dintre sustinatorii fideli ai lui Dalai Lama, a participat la actiuni de protest, a fost arestat si batut. A trait o vreme ascuns, apoi a decis sa emigreze. A traversat Himalaya la picior, timp de 20 de zile, ca sa poata fugi in Nepal. De acolo, calugarul tibetan a ajuns la Moscova si apoi in Romania. "Am fugit dupa ce membrii familiei m-au facut sa inteleg ca acolo imi faceam rau si mie, dar le faceam rau si lor", povesteste tanarul. Maher (27 de ani) a lucrat trei ani si jumatate ca jurnalist politic in Irak, la Bagdad. E la Timisoara de un an si doua luni si a inceput sa invete limba romana. "Oamenii nu pleaca din Irak fiindca e o tara saraca, ci pentru ca este razboi si cautam liniste, securitate. Aici nu sunt razboaie", isi incepe povestea fostul jurnalist al "Alghad Almoshreq" ("Viitorul luminos").

Romania Libera: Cine si cum sifoneaza banii pe drumuri Potrivit ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, exista o „fratie nejustificata" intre firmele de constructii si consultanti (firme platite de stat care urmaresc lucrarile si avizeaza platile), fratie care include si administratia (fosta Administratie Nationala a Drumurilor, actuala Companie Nationala de Autostrazi (CNADNR). Ca urmare a prieteniilor, contractele s-au umflat. „Am avut contracte in care am descoperit ca au crescut cu 170% unele, altele cu 100% sau au depasit 50% (limita legala - n.r.)", a spus ieri Boagiu la un forum de infrastructura organizat de Bursa Constructiilor. Asfaltatorii au devenit persoane influente in Compania de Autostrazi, care increaca sa dirijeze licitatiile dupa voia lor. „Este jenant sa intri in parcarea ministerului, sa o vezi plina de masini foarte scumpe, iar prin minister sa misune tot felul de personaje care streseaza angajatii", s-a plans Boagiu. Potrivit ei, aceste personaje vor sa stie „daca vor castiga, cum vor castiga (licitatiile - n.r.), daca pot sa isi bage un om in comisiile de licitatie". Coruptia la nivelul Companiei de Autostrazi ar privi nu atat directorul general al acesteia, cat liderii din esaloanele inferioare, a spus Boagiu.

Gandul: PDL isi face autocritica: „Suntem imaturi politic” Pedelistii si-au turnat cenusa in cap dupa ce presedintele Traian Basescu i-a avertizat, miercuri seara, ca vor pierde majoritatea in Parlament si ca, daca acest lucru se va intampla, va nominaliza un prim-ministru independent. "Presedintele nu face altceva decat sa arate evidenta, o realitate cruda, dezinteresul nostru de a fi majoritari in fiecare moment ne duce in zona pierderii majoritatii si atunci presedintele trebuie sa ia orice decizie pentru a pastra stabilitatea politica", a declarat vicepresedintele Cezar Preda pentru Mediafax. El a spus ca este responsabilitatea PDL si a coalitiei sa isi pastreze majoritatea in cele doua Camere: "Este responsabilitatea noastra - a PDL si a coalitiei - si nu mai putem invinui pe nimeni pentru lipsa noastra de maturitate politica. Aici nu am ce sa spun altceva decat ca presedintele are dreptate si ne-a anuntat de acest lucru de acum trei saptamani".

Jurnalul National: Emil Constantinescu: "Conflictul din Libia pune in lumina degradarea politicii externe a Romaniei" Decizia a fost corecta si normala, Romania este membra NATO si in momentul in care NATO a hotarat un tip de actiune, Romania s-a angajat in masura posibilitatilor pe care le avea si in concordanta cu tipul de actiune. Daca ne referim strict la acest moment, el se inscrie intr-o normalitate perfecta. Ceea ce nu se inscrie pe linia unei politici externe care sa corespunda nivelului la care Romania ar trebui sa se afle ca membra NATO si UE, este ceea ce s-a intamplat de la inceputul acestui conflict. Ce s-a intamplat si mai ales ce nu s-a intamplat. Or, un astfel de eveniment care se bucura de vizibilitate pune in lumina degradarea politicii externe a Romaniei. In mod particular, acesta este un aspect sensibil, pentru ca de-a lungul intregii istorii a Romaniei politica externa a fost cea care a asigurat fie supravietuirea natiunii nomane, fie indeplinirea unor mari proiecte politice. Intotdeauna politica externa a fost deasupra politicii interne. In orice caz, deasupra nivelului real al economiei, structurii sociale a Romaniei.

Citește și
Adrian Severin
Ce mostenire lasa Severin eurodeputatilor romani
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Adevarul: Severin, un euro-spagar izolat, cu biroul sigilat In factura trimisa ziaristilor acoperiti de la „The Sunday Times“, Adrian Severin a cerut cate 4.000 de euro pe zi pentru fiecare zi de „munca“. Dupa ce a fost huiduit si trimis pe ultimul rand al Parlamentului European, ca urmare a scandalului „Euro-spaga“, Severin are acum biroul sub paza, pentru a nu putea sustrage documente. Patru mii de euro pentru fiecare zi de „munca". Asa i-a taxat Severin pe lobbyisti pentru trei zile de „prestatii de specialitate" legate de schimbarea amendamentului care se refera la prelungirea perioadei in care bancile cu probleme financiare ar trebui sa returneze economiile deponentilor, garantate prin contracte. De fapt, dupa cum a relatat ulterior europarlamentarul Sebastian Bodu, membru al Comisiei de Afaceri Juridice in care se discuta directiva si amendamentul cerut de lobbyisti, Severin nu a avut prea mult de lucru.

Ziarul Financiar: Berea castiga lupta cu sucurile si apa, desi consumul scade Consumul de bere, care anul trecut s-a situat la nivelul de 78 de litri pe cap de locuitor, se incadreaza in media europeana, berea fiind una dintre putinele bauturi cu care romanii pot tine piept europenilor. O comparatie cu alte produse, precum apa, sucurile sau vinul, arata ca berea conduce in topul preferintelor ro­ma­nilor atunci cand vine vorba de bauturi. Consumul de apa spre exemplu, este la mai putin de jumatate din media europeana, fiecare roman consumand in jur de 50 de litri, in timp ce restul europenilor aproape 120 de litri, potrivit unor estimari ale lui Jean Valvis.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Marius Petcu -
Marius Petcu - "Regina" flagrantului

Cazul de coruptie in cazul liderului sindical se adanceste. Banii pentru care a fost ridicat ar fi reprezentat, de fapt, ultima transa dintr-un total de aproape 200.000 euro care i‑ar fi fost promisi de catre omul de afaceri Petre Scrieciu.

Ce mostenire lasa Severin eurodeputatilor romani
Ce mostenire lasa Severin eurodeputatilor romani

Refuzul lui Adrian Severin de a-si da demisia din PE pune intr-o lumina nefavorabila nu doar PSD, ci intreg grupul de eurodeputati romani. Unii dintre colegii acestuia se tem ca le-ar putea fi ingreunat, pe viitor, accesul la unele functii.

Norul de la Fukushima ajunge in Romania
Norul de la Fukushima ajunge in Romania

Dupa o calatorie de peste 17.000 de kilometri, particulele radioactive emise de centrala nucleara avariata de la Fukushima vor ajunge astazi si deasupra Romaniei. Specialistii spun insa ca acestea nu reprezinta nici un risc pentru populatie.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Ministerul Apărării a achiziționat trei aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia. GALERIE FOTO
Ministerul Apărării a achiziționat trei aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.