La unii se poate. Ce tara majoreaza salariile bugetarilor cu 60% si ale ofiterilor cu 120%
Qatarul, tara situata in Golful Persic, bogata in zacaminte de gaze naturale si petrol, a anuntat marti o majorare cu 60 la suta a salariilor functionarilor publici si cu 120 la suta cele ale ofiterilor fortelor armate.
Capital: In baza unui decret semnat de printul mostenitor, seicul Tamim Ben Hamad Al-Thani, publicat de agentia oficiala Qna, cetatenii emiratului angajati in sectorul public vor beneficia de o majorare cu cate 60 la suta a salariului de baza, alocatiilor sociale si pensiilor. In plus, salariile de baza si alocatiile ofiterilor fortelor armate au fost majorate cu 120 la suta, iar soldele celorlalti militari au crescut cu 50 la suta, conform de decretului, care mai prevede o majorare de 120 la suta pentru pensiile celor dintai si de 50 la suta pentru restul. Aceste sporuri vor afecta bugetul de stat cu 10 miliarde de riali (2,7 miliarde de dolari) anual, in afara sumei de 10 miliarde riali achitata o singura data fondului de pensii, conform Qna.
Romania Libera: Petrom a fost dat gratis in contul poluarii istorice Cheltuielile estimate cu depoluarea si dezafectarea vechilor instalatii Petrom au crescut de aproape patru ori dupa privatizare. Statul va achita pana in 2034 aproape 600 milioane euro pentru decontaminarea si dezafectarea sondelor inchise si instalatiilor Petrom, in conditiile in care a incasat 669 milioane euro cand care a vandut austriecilor de la OMV 33,34% din actiunile companiei. Suma presupusa de decontaminare si dezafectare este doar una relativa. Ea creste an de an, in functie de noile obligatii care revin OMV-Petrom. Numai inchiderea Arpechim Pitesti, decisa de austrieci, costa statul roman peste 400 milioane euro, a declarat zilele trecute ministrul Mediului, Laszlo Borbely, aflat in vizita la rafinarie.
Ziarul Financiar: Cine defineste si cine apara interesul national al Romaniei? Ultima moda la Bucuresti este sa se vorbeasca de federalizarea Europei. Un lucru cumva de inteles, in contextul in care evenimentele arata ca lucrurile vor evolua inspre o asemenea directie. Dar este bine sau este rau pentru Romania un asemenea scenariu? Sunt putine voci care analizeaza aceste aspecte, in rest tacere. O intrebare se ridica, in aceasta situatie: cine (mai) defineste si cine sustine interesul national al Romaniei? ZF a scris in editia de miercuri despre patru esecuri majore in politica interna/externa in 2011: amanarea nedefinita a aderarii la Spatiul Schengen, blocarea accesului romanilor pe piata muncii in Spania, blocarea unei bune parti a fondurilor europene nerambursabile si blocarea tranzactionarii cu certificatele de carbon.