Norul de la Fukushima ajunge in Romania

Ultima actualizare: 27-10-2012 16:25
Fukushima

Dupa o calatorie de peste 17.000 de kilometri, particulele radioactive emise de centrala nucleara avariata de la Fukushima vor ajunge astazi si deasupra Romaniei. Specialistii spun insa ca acestea nu reprezinta nici un risc pentru populatie.

Romania Libera: Norul radioactiv, cu o dimensiune de 20x500 de metri si al carui poluant principal este izotopul radioactiv cesiu 137, a trecut ieri peste Franta, dupa ce a traversat doua oceane si America. In urmatoarele zile va survola Europa, ajungand cel mai probabil astazi deasupra Romaniei. Radiatia norului este insa de un milion de ori mai mica decat radiatia naturala la care oamenii sunt expusi zilnic. Institutul de Protectie Radioactiva si Siguranta Nucleara al Frantei, IRSN, a anuntat ca particulele radioactive nu reprezinta nici un pericol pentru locuitorii Europei. Concentratia de izotopi radioactivi este prea mica pentru a putea fi detectata de cele 170 de balize de monitorizare a radioactivitatii din spatiul aerian al Frantei folosite de institut si nu depaseste 0,001 Becquerel pe metru cub de aer (Bq/mc). Drept comparatie, valorile masurate in apropierea centralei de la Cernobil in 1986 erau de circa 100.000 Bq/mc, iar deasupra Frantei au atins intre 1 si 10 Bq/mc. Astazi, la aproape 25 de ani dupa accidentul nuclear din fosta URSS, in aerul de deasupra Frantei persista inca o activitate slaba a izotopului cesiu 137.

Evenimentul Zilei: Norul radioactiv din Franta, inofensiv pentru romani In timp ce norul radioactiv le sta in coasta francezilor, la noi in tara domneste deocamdata linistea. "Noi nu am fost informati pana acum despre norul radioactiv, nici Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare nu a fost notificata, nici Organizatia Mondiala a Sanatatii nu a tras niciun semnal de alarma. Nu stiu pe ce se bazeaza francezii, dar ei au fost primii alarmisti, fiindca au si foarte multe centrale in functiune", ne-a declarat Cristina May, medic primar igiena mediului la Centrul Regional pentru Sanatate Publica Bucuresti, laboratorul de igiena radiatiilor ionizante. Autoritatile sunt sceptice ca norul ar putea ajunge si in Romania, insa, chiar si asa, avand in vedere ca de la explozie s-au scurs aproape doua saptamani, radiatiile ar fi foarte diluate.

Gandul: Cernavoda, locul 50 in lume in clasamentul sigurantei. Sefii centralei se tem mai mult de scandalul mediatic Centrala nucleara de la Cernavoda ocupa locul 15 intre toate centralele nucleare din lume si locul 1 intre centralele de tip CANDU, din punct de vedere al randamentului de exploatare exprimat prin asa-numitul factor de capacitate, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa organizata la Cernavoda, directorul de centrala, dr.ing. Marian Serban. Din punct de vedere al sigurantei de exploatare, centrala de la Cernavoda ar fi intre primele 50 din lume. Exista 443 de reactoare in peste 250 de centrale nucleare furnizoare de energie electrica, raspandite preponderent in SUA, Europa, Rusia, China si Japonia. Factorul de capacitate determina productivitatea unei centrale nucleare, in raport cu capacitatea pentru care a fost proiectata. Impreuna, reactoarele 1 si 2 au functionat, in media anului 2010, la 94% din capacitate, iar reactorul 1 a produs chiar putin peste capacitate. "Pe plan mondial, factorul de capacitate este optzeci si ceva la suta, iar media centralelor nucleare din SUA este de 90 la suta", a precizat Serban.

StirileProTV: Norul radioactiv din Japonia a ajuns in Europa. E deasupra Frantei Norul radioactiv de la Fukushima ajunge miercuri deasupra orasului Paris, anunta Autoritatea franceza pentru Siguranta Nucleara, dand asigurari ca nivelul de radioactivitate este "extrem de scazut" si nu va avea efecte asupra sanatatii, relateaza Le Figaro, in editia online. Potrivit presedintelui Autoritatii franceze pentru Siguranta Nucleara, Andre-Claude Lacoste, nivelul radioactivitatii va fi de "1.000 pana la 10.000 de ori" mai mic decat cel inregistrat in 1986 dupa accidentul de la Cernobil. Cele 170 de balize ale Institutului pentru Protectia Radioactiva si Siguranta Nucleara (IRSN) nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta particulele radioactive provenind de la Fukushima.de

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO