Norul radioactiv din Japonia a ajuns in Europa. Astazi e deasupra Frantei

Ultima actualizare: 05-11-2012 13:32
Norul radioactiv ajunge in Europa

Particulele radioactive de la Fukushima vor ajunge deasupra Europei de Vest. Concentratia lor va fi una inofensiva pentru populatie, spun expertii.

Norul radioactiv de la Fukushima ajunge miercuri deasupra orasului Paris, anunta Autoritatea franceza pentru Siguranta Nucleara, dand asigurari ca nivelul de radioactivitate este "extrem de scazut" si nu va avea efecte asupra sanatatii, relateaza Le Figaro, in editia online.

Potrivit presedintelui Autoritatii franceze pentru Siguranta Nucleara, Andre-Claude Lacoste, nivelul radioactivitatii va fi de "1.000 pana la 10.000 de ori" mai mic decat cel inregistrat in 1986 dupa accidentul de la Cernobil.

Cele 170 de balize ale Institutului pentru Protectia Radioactiva si Siguranta Nucleara (IRSN) nu sunt suficient de sensibile pentru a detecta particulele radioactive provenind de la Fukushima.

"Dozele care vor veni din Japonia spre Statele Unite si Europa nu pot fi detectate de aceste aparate", explica Didier Champion, director in cadrul IRSN, precizand ca vor fi prelevate mostre prin cele sapte statii de verificare a calitatii aerului.

Vedeti aici prognoza institutului european de meteorologie din Germania, privind deplasarea norului pana pe data de 25 martie.

Intre timp, la Fukushima situatia se inrautateste. Miercuri muncitorii au fost evacuati dupa ce o coloana de fum negru s-a ridicat deasupra reactorului 3.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO