Cum ajunge sa se scumpeasca de trei ori mancarea,de la granita pana pe raft

Cumparaturi

In Romania, mancarea de import ajunge pe rafturile magazinelor cu un pret de pana la trei ori mai mare decat pretul cu care intra in vama, potrivit calculelor facute de gandul pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii si INS.

Gandul: De exemplu, cartofii proveniti din comertul intracomunitar au ajuns in Romania anul trecut la un pret mediu de circa 70 de bani pe kg, in timp ce la magazine nu pot fi cumparati cu mai putin de 3-3,5 lei. La mai multe produse, printre care ulei, carne, zahar, lapte, cafea diferentele intre preturile medii cu care aceste marfuri ajung in granita si cele cu care sunt cumparate sunt de pana la 2,5 ori. "De la intrarea in tara si pana sa ajunga la magazine sunt mai multi intermediari pe lant, fiecare isi pune adaos. Eu vand in prezent cartofii cu un pret de 2-2,2 lei pe kg, cu tot cu TVA, ceea ce inseamna ca practic eu ii dau cu 1,6 lei pe kg", a declarat pentru gandul Ioan Benea, presedintele Federatiei Nationale a Cultivatorilor de Cartofi. Benea spune ca din UE sunt adusi mai ales cartofi de dimensiuni mari, care sunt refuzati de consumatorii din tarile dezvoltate. In ultimele 12 luni, cartofii s-au scumpit cu circa 50%, potrivit statisticilor INS.

Romania Libera: Administrator de 72 de ani. Datorii de 100.000 de euro Ce pot face membrii unei asociatii de proprietari cand afla ca au datorii de 100.000 de euro la furnizorii de servicii, cu toate ca si-au platit la zi cheltuielile de intretinere? Pai, il trag la raspundere pe presedintele asociatiei. Dar daca acesta are 72 de ani si, oficial, nu are nici o avere? Problema incepe sa se complice serios. Daca intrebi orice locuitor de pe strada Troienilor din Ploiesti despre povestea celor 100.000 de euro disparuti fara urma din caseria Asociatiei de Proprietari „Malu Rosu", discutia incepe invariabil la fel. „Fostul presedinte a furat banii. Ne-a tinut cu minciuna, a luat de la noi si n-a mai dat la furnizori. Acum ne pun sa achitam din nou la apa calda si gunoi, dar noi avem chitante ca am platit de doi ani" , ne explica situatia domnul Costel. Imbracat modest, cu numai doi dinti galbeni in gura, pensionarul spune ca pentru el plata intretinerii este pe primul loc in viata. Din acest motiv, domnul Costel nu poate sa accepte faptul ca a fost tras in piept: „Eu nu mananc, nu beau, pana nu stiu ca mi-am achitat datoriile. Din 1975, nu am fost restant la intretinere. Si acum imi spune ca am restante? Nu le platesc nimic".

Evenimentul Zilei: Severin, clasic romanesc: Nu pleaca nici dat afara Desi socialistii europeni, dar si liderul PSD i-au cerut insistent sa demisioneze, europarlamentarul vrea sa-si pastreze mandatul. Social-democratii ii pregatesc excluderea. Socialistii europeni i-au pus in vedere sa paraseasca Parlamentul European. Victor Ponta i-a cerut si el sa renunte la mandatul de europarlamentar. Si Ion Iliescu i-a transmis ca s-ar impune o demisie. Adrian Severin nu vrea insa sa plece. "Sa demisionez ar insemna sa accept niste acuze false", si-a argumentat Severin hotararea. Mandatul de europarlamentar l-a facut milionar in euro.

Ziarul Financiar: Isarescu le da un bonus de 8 mil. euro lunar celor cu credite in valuta Aprecierea leului fata de euro cu peste 3% de la inceputul anului, pana la un curs de 4,14 lei/euro, indusa de Banca Nationala condusa de guvernatorul Mugur Isarescu pentru a tempera scumpirea produselor importate, le da o gura de oxigen si celor care au de platit rate la credite in valuta, efortul total fiind acum mai mic cu circa opt milioane de euro intr-o singura luna, potrivit calculelor ZF. "In total clientii persoane fizice au in derulare 7,5 milioane de credite, din care 933.000 sunt in valuta", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. In general, alternativa creditelor in valuta a fost preferata pentru accesarea de credite de mare valoare, pentru investitii imo­biliare, astfel ca si rata lunara este importanta. Luand in considerare ca rata lunara la un credit de 40.000 de euro (valoarea medie a creditelor ipotecare vandute in programul "Prima casa") este de circa 250 de euro, reiese ca pentru cele aproape un milion de credite in valuta aflate in derulare romanii platesc circa 233 mil. euro lunar. In decembrie, aceasta ar fi insemnat un efort in lei peste 997 mil. lei. La cursul actual, suma echivalenta este de numai 964 mil. lei, adica mai putin cu 33 mil. lei (aproape 8 mil. euro). Acestia sunt bani care raman in plus pentru celelalte cheltuieli curente, o veste buna si pentru comercianti.

Citește și
Adriean Videanu, Vasile Blaga si Elena Udrea
Oamenii lui Blaga incearca amanarea alegerilor in PDL

Adevarul: Adriane, nici nu stii cat de mic incepi sa fii! Victor Ponta a precizat ca va declansa procedurile de excludere din partid daca Severin nu se va retrage azi din PSD. Liderul social-democratilor nu a avut insa aceeasi pozitie transanta si luni, cand i-a sugerat europarlamentarului doar sa se autosuspende din functia de vicepresedinte al partidului. „Vom astepta rezultatul anchetei desfasurate la nivelul PE, iar daca se va demonstra vinovatia domnului Severin, atunci va suporta consecintele", declara Ponta cu doar o zi in urma. Intrebat daca aceste consecinte ar putea insemna excluderea din PSD, Ponta a evitat atunci raspunsul. Ieri, seful social-democratilor si-a schimbat radical atitudinea fata de Severin, dupa ce, potrivit unor surse de la Bruxelles, socialistii europeni i-au transmis ca asteapta o decizie mai dura din partea sa in acest caz. In urma acestui mesaj, Ponta a chemat presa si i-a cerut lui Severin sa demisioneze. Raspunsul europarlamentarului a venit imediat: „Nu sunt dispus sa fac un sacrificiu ritualic. A demisiona ca raspuns la acuzatii mincinoase nu poate fi o solutie". In fata acestui refuz, Ponta, pe care Severin l-a acuzat ca „a tras concluzii pe baza lecturii ziarelor", s-a enervat. „Ce pot sa fac, sa-l torturez pe dnul Severin, sau ce sa-i fac? Mandatul de europarlamentar nu-i poate fi retras nici de PSD, nici de grupul socialist, insa mi se pare nedrept fata de PSD, care a obtinut acele voturi, pentru ca domnul Severin nu a candidat individual, ci pe lista PSD", s-a plans liderul PSD.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ce presupune implicarea Romaniei in razboiul libian. Ce vor face militarii?
Ce presupune implicarea Romaniei in razboiul libian. Ce vor face militarii?

Romania va participa la misiunea NATO din Libia trimitand fregata "Regele Ferdinand" in Marea Mediterana pentru a supraveghea respectarea embargoului impus regimului de la Tripoli, a anuntat, marti seara, presedintele Traian Basescu.

Oamenii lui Blaga incearca amanarea alegerilor in PDL
Oamenii lui Blaga incearca amanarea alegerilor in PDL

Adriean Videanu si Sorin Frunzaverde, doi dintre sustinatorii lui Vasile Blaga in PDL, au propus, luni, la sedinta Biroului Permanent National, amanarea alegerilor pentru conducerea partidului, programate in luna mai.

Insurgentii recastiga teritorii pierdute. Ghaddafi recurge la scuturi umane
Insurgentii recastiga teritorii pierdute. Ghaddafi recurge la scuturi umane

Dupa ce fortele coalitiei si-au atins primul obiectiv inca din prima zi de ostilitati, impunand zona de interdictie aeriana, operatiunile se concentreaza pe intreruperea liniilor de aprovizionare ale trupelor guvernamentale libiene.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.