Insurgentii recastiga teritorii pierdute. Ghaddafi recurge la scuturi umane
Dupa ce fortele coalitiei si-au atins primul obiectiv inca din prima zi de ostilitati, impunand zona de interdictie aeriana, operatiunile se concentreaza pe intreruperea liniilor de aprovizionare ale trupelor guvernamentale libiene.
Romania Libera: Ploaia de bombe dezlantuita de fortele americane, britanice si franceze a reusit sa reduca la zero capacitatile fortelor aeriene libiene; singurele avioane aflate acum in spatiul aerian al statului nord-african apartin „coalitiei bunavointei". Daca initial atacurile s-au concentrat asupra bazelor aeriene si sistemelor antiaeriene ale armatei libiene si asupra vehiculelor militare din apropierea zonelor controlate de insur-genti, in ziua a doua tintele atacurilor au fost obiective militare necesare sustinerii logistice a fortelor guvernamentale. Astfel, in apropierea resedintei lui Gaddafi din Tripoli a fost distrusa o cladire care era folosita, conform informatiilor americane, drept centru de comanda si control al trupelor liderului libian. Atacurile asupra fortelor lui Gad-dafi au venit, probabil, intr-un moment crucial pentru insurgenti; in momentul primului val de atac al avioanelor franceze, acestia erau pe cale sa piarda controlul asupra uneia dintre redutele lor principale - orasul Benghazi. Insa bombele coalitiei au spulberat blindatele armatei libiene, impanzind soseaua dintre Ajdabiya si Benghazi cu carcasele distruse ale vehiculelor. Profitand de retragerea in graba a fortelor guvernamentale, rebelii s-au lansat pe urmele acestora, avansand pana in apropierea orasului Ajdabiya, un nod de circulatie cu o mare importanta strategica; controlul asupra orasului si drumurilor adiacente inseamna totodata controlul asupra rutei catre estul tarii. Daca insurgentii reusesc sa cucereasca si sa mentina Ajdabiya, vor taia singura cale de acces a trupelor lui Gaddafi catre Benghazi.
Evenimentul Zilei: Exportul de frigidere a inghetat la portile Libiei Schimbarea regimului ar putea duce la recuperarea mai rapida a creantelor Romaniei. Intre timp, multe firme au inghetat activitatea in statul nord-african. Conflictul din Libia ar putea deschide o mica portita in recuperarea creantelor pe care companiile romanesti le-au adunat inca din timpul regimului comunist. Totusi va fi nevoie de o perioada de linistire a apelor, dupa instaurarea unui nou regim democrat. Situatia datoriilor pe care Libia le avea de achitat Romaniei a fost, de altfel, unul dintre subiectele pe care presedintele Traian Basescu a vrut sa le discute la intalnirea din 2006 cu liderul libian Muammar Gaddafi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: HARTA OPERATIUNILOR MILITARE DIN LIBIA - CE BOMBARDEAZA COALITIA. Plus: De ce s-au certat Putin si Medvedev Desi a pierdut controlul spatiului aerian si orice miscari ale trupelor devin o tinta pentru avioanele coalitiei, posibilitatea armatei libiene de a-i ataca pe rebeli nu pare sa se fi diminuat cu nimic. Inclusiv la Benghazi, unde tancuri libiene au fost distruse sambata si duminica, atacurile au continuat in forta in noaptea de duminica spre luni. In trei cartiere din oras, trupele guvernamentale au atacat pozitiile rebelilor. Zona hotelurilor unde sunt cazati jurnalistii straini ar fi fost tinta predilecta a lunetistilor, dar rebelii au ripostat cu focuri de mitraliere antiaeriene instalate pe camionete, a declarat Abdul Karim Bazama, secretarul general al Consiliului Revolutionar, una dintre formatiunile de opozitie de la Benghazi. Bazama, citat de GlobalPost.com, a mai spus ca "fara ajutorul Frantei ar fi fost un masacru", cu toate ca suprematia aeriana a coalitiei nu a eliminat riscurile de la sol pentru rebeli. Acestia continua sa infrunte trupele lui Gaddafi, dar si sa se razbune pe cei considerati sustinatori ai dictatorului. Liste cu "oameni de ucis", fara proceduri judiciare, au aparut pe mai multe cladiri din Benghazi.