Ce presupune implicarea Romaniei in razboiul libian. Ce vor face militarii?
Romania va participa la misiunea NATO din Libia trimitand fregata "Regele Ferdinand" in Marea Mediterana pentru a supraveghea respectarea embargoului impus regimului de la Tripoli, a anuntat, marti seara, presedintele Traian Basescu.
Gandul: Presedintele a precizat ca, in total, la operatiune vor participa 207 ofiteri si subofiteri ai fortelor navale, dintre care si doi ofiteri de Stat Major. Conform lui Basescu, fragata va patrula in Marea Mediterana si va avea grija ca Libia sa nu primeasca armament. "Va avea misiunea de a bloca orice nava suspecta ca ar transporta armament catre Libia. O nava militara poate face usor acest lucru fata de o nava comerciala: o someaza si, daca nu, trage", a explicat Basescu. Presedintele i-a certat si pe analistii care acuza coalitia Franta - SUA - Marea Britanie ca a inceput razboiul impotriva Libiei pentru a-i controla petrolul: "Am observat ca foarte multi analisti, politicieni si destui alti oameni care apar la televizor pun actiunea coalitiei sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de titei si atractia pentru aceasta resursa. Ar fi bine sa nu dam impresia ca suntem nepregatiti a intelege lucruri elementare. Marii beneiciari ai resurselor petroliere din Libia sunt aceste tari, deci n-au nevoie de razboi pentru a primi ceea ce deja au. Interventia a fost pentru protectia populatiei impotriva unui lider politic care nu mai raspunde niciunui parametru pentru a putea ramane seful acelui stat". Basescu i-a sfatuit pe cei care fac prognoze despre viitorul Libiei sa tina cont de faptul ca ea nu este o natiune unitara, ci are o populatie fragmentata, compusa din triburi.
StirileProTV: Afla totul despre fregata Regele Ferdinand, care va merge in Libia Achizitia fregatei, numita initial HSM Coventry si disponibilizata de catre Marina Regala Britanica, a fost aprobata de Guvernul Romaniei in 2002. Programul de modernizare si reabilitare a acesteia si a fregatei Regina Maria urma sa fie realizat de compania BAE Systems. La data de 03.09.2004, in conformitate cu acordul de achizitie si planul de activitati al Comisiei de Acceptanta a fregatei Regele Ferdinand, au fost semnate documentele de acceptanta finala a navei, aceasta trecand sub autoritatea statului roman, iar marinarii romani s-au instalat la bord. Fregata Regele Ferdinand este capabila sa execute lupta in toate cele trei medii: la suprafata, aerian si sub apa.
Romania Libera: Basescu: 207 militari romani pleaca la bordul fregatei Regele Ferdinand spre Libia Romania va participa cu fregata "Regele Ferdinand" si cu doi ofiteri de stat major la operatiunea NATO din Marea Mediterana, de impunere a embargoului impotriva Libiei, privind armele si munitiile. Echipajul fregatei este format din 205 militari, ofiteri si subofiteri. Guvernul trebuie sa aloce suma de 4,5 milioane euro pentru costurile mentinerii fregatei timp de 3 luni in Marea Mediterana, a mai anuntat presedintele Traian Basescu, in urma sedintei CSAT din aceasta seara.
Adevarul: Traian Basescu: Romania va participa la operatiunile din Libia, vom trimite o fregata cu 207 de militari Citeste declaratiile presedintelui:Vreau sa fac un comentariu legat de situatia din Libia si evolutiile la nivel de decizie NATO. Dupa cum stiti, la 20 martie a fost aprobat planul de operatiuni pentru impunerea embargoului cu privire la vanzarile de armanent catre Libia. La data de 22 martie, adica azi, a fost aprobat planul de operatii privind zona de interdictie aeriana. Tot azi, in jurul orei 16.00, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat impunerea embargoului impotriva Libiei in baza Rezolutiei 1970 a Consiliului de Securitate. Deci odata cu aprobarea directivei de executie se trece la punerea in aplicare a planului. Este decizia politca pe care o ia NATO cu privire la declansarea unei operatiuni. - Fiind luata decizia azi, am convocat CSAT si CSAT a decis implicarea Romaniei in conditiile de impunere a embargoului. Romania va participa cu fregata "Regele Ferdinand" si cu doi ofiteri de stat major din fortele navale. Asta inseamna ca Romania va participa cu 205 militari la bordul fregatei Regele Ferdinand, in total 207 militari, ofiteri si subofiteri. In cel mai scurt timp, Guvernul trebuie sa acorde banii necesari astfel incat fregata sa opereze in Mediterana. Suma de care este nevoie pentru operarea timp de 3 luni, este de 4,5 milioane de euro.