Nicu Ceausescu, vizionar: Nici in 20 de ani nu veti reusi sa zugraviti ce a construit tata

Nicolae Ceausescu

Declaratia din 20 iulie 1992 a lui Nicu Ceausescu la proces nu este o simpla declaratie, ci aduce pe alocuri a testament pentru generatiile viitoare. Si-a ales o poezie. Pe care urma sa o spuna in instanta.

Evenimentul Zilei: Poezia era a lui Nichita Stanescu - pe care il iubea nespus si ale carui poezii le stia pe de rost. N-a mai spus poezia...Desi viata parea sa nu mai aiba nici un sens pentru el, nu voia ca istoria sa puna in dreptul lui ilara notita: "Criminal, betiv si afemeiat". Tocmai de aceea, a "ascuns", subtil, printre cuvintele riguroase, cuvinte cu iz "testamentar". "Domnule presedinte, onorata instanta... Parafrazandu-i pe antici, as spune ca trebuie facut totul pentru aflarea adevarului. Vreau sa cred ca acest lucru mai este valabil si astazi, desi multe demonstreaza contrariul - nu vreau sa intru in amanunte, caci sunt bine cunoscute. Dupa cum stiti, procesul aflat astazi pe rolul Curtii Supreme de Justitie este un proces esentialmente politic, prin care se doreste condamnarea mea, indiferent de incadrare, dar sa fiu condamnat. In cele ce urmeaza voi prezenta o serie de argumente in sustinerea acestei asertiuni, subliniind unele «intamplari» cel putin ciudate prezentate in acest caz. (...)

In perioada procesului, lui Nicu Ceaușescu i s-a atribuit și remarca potrivit careia noii conducatori ai Romaniei nu vor fi in stare sa se ridice la nivelul parintelui sau, mai ales din punct de vedere al infrastructurii. ”Nici in 20 de ani nu veți reuși sa zugraviți ceea ce a construit tata, daramite sa construiți ceva nou!”, ar fi spus ”Prințișorul”.

Ziarul Financiar: Mai sunt patru zile pana la primul meci pe National Arena. Vezi ce mega-stadioane au mai proiectat arhitectii arenei din Bucuresti – Galerie FOTO Au mai ramas doar cinci zile pana la meciul Romania-Franta prin care va fi inaugurat oficial a stadionul National Arena din Bucuresti, o investitie de 200 de milioane de euro pentru o arena cu 55.000 de locuri de un standard apropiat constructiilor moderne realizate in ultimii ani atat in China sau Africa de Sud, cat si in Europa de Vest. Stadionul a fost proiectat de catre firma germana gmp Architekten, care a colaborat pentru arena din Bucuresti cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. In ultimii zece ani arhitectii germani au realizat proiecte pentru mai multe competitii importante, precum Campionatele Mondiale de Fotbal din Germania (2006) si Africa de Sud (2010), si au in lucru proiecte atat in Polonia si Ucraina (pentru Campionatul European din 2012), cat si pentru mondialul din 2014 (Brazilia), potrivit site-ului de prezentare a firmei. Pentru meciul cu Franta, potrivit site-ului biletefotbalonline.ro, prin intermediul caruia au fost scoase la vanzare ultimele bilete, joi seara mai erau disponibile circa 2.700 de locuri, cu preturi cuprinse intre 50 si 100 de lei.

Adevarul: Fiscul stie cat are de luat, dar nu stie cat are de dat Conducerea Ministerului Finantelor si a Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a prezentat ieri mai multe statistici din care reiese ca exista 330.000 de contribuabili care au datorii restante catre stat in valoare totala de 17 miliarde de lei. Acestia pot scapa de dobanzile si penalitatile aferente daca isi platesc principalul datoriei pana la 31 decembrie, potrivit unei ordonante care schimba Codul fiscal, adoptate de Guvern in sedinta de miercuri. „Atat persoanele juridice, cat si cele fizice pot beneficia de aceasta facilitate", a precizat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. El a mai aratat ca dobanzile si penalitatile acumulate ca accesorii la datoriile restante ale contribuabililor insumeaza 2,5 miliarde de lei. Intrebat daca se cunosc si sumele pe care companiile private le au de recuperat de la stat si cati parteneri privati detin astfel de creante, Ialomitianu a raspuns ca acum „se lucreaza la o inventariere" a acestor datorii.

Citește și
Autostrada Soarelui
Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România
Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Avionul unei echipe de baseball a adus teroristi la Bucuresti?
Avionul unei echipe de baseball a adus teroristi la Bucuresti?

Detalii despre unul dintre cele mai ascunse programe ale CIA au fost dezvaluite de avocatii unei companii de transport aviatic; acestea arata cum razboiul impotriva terorismului s-a transformat intr-o oportunitate de afaceri.

Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil
Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil

Romania a avut candva peste 3.000 kilometri de autostrada, insa numai pe hartie, in proiectele lui Nicolae Ceausescu, in timp ce in realitate a fost construita numai o zecime, potrivit unui articol The Economist.

Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne
Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne "fure" banii din banci. Vezi strategia

Perioada in care bancile din Romania ofereau cele mai bune dobanzi din UE la depozitele in euro a apus. Locul lor pare sa fi fost luat de institutiile de credit din tara vecina, Bulgaria.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.