Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil

Autostrada Soarelui

Romania a avut candva peste 3.000 kilometri de autostrada, insa numai pe hartie, in proiectele lui Nicolae Ceausescu, in timp ce in realitate a fost construita numai o zecime, potrivit unui articol The Economist.

Capital: Daca ne raportam la standardele de cost, atunci putem spune ca cei 3.200 de km trasați de Ceaușescu in 1967 ar fi costat 18,8 miliarde de euro. Daca in 1990 ne-am fi apucat sa construim autostrazile desenate de comuniști, pana in 2010, ar fi insemnat alocarea a 944 de milioane de euro pe an pentru autostrazi, adica 160 de km de autostrada pe an. La capitolul bani, in 2011, de exemplu, CNADNR ceruse pentru autostrazi circa 1,2 miliarde de euro, ceea ce nu face chiar imposibila suma de 944 de milioane de mai sus. Daca am fi sa ne luam dupa o serie de cifre ce se afla in raportul "Masuri pentru relansarea activitații economice" prezentat de Andreea Paul Vass pe blogul sau, 845,3 km de autostrada ne costa nu mai puțin de 5.174 de milioane de euro, cei 3.200 de km ai lui Ceaușescu ar costa 19,1 de miliarde de euro, nu departe de rezultatul primei metode. In acest calcul pur statistic, nu am inclus și taxele pentru exproprieri precum și cheltuielile pentru servicii adiacente precum construcția de viaducte sau tuneluri.

Evenimentul Zilei: Suspans maxim la Bac: un crah de 50 milioane de euro pandeste universitatile  Rectorii din toata tara stau cu lunetele fixate pe actuala sesiune de Bacalaureat. La actualul numar de absolventi cu diploma de Bac, se anunta o criza fara precedent pentru invatamantul superior. Rezultatele dupa prima sesiune pot trimite in faliment mai multe universitati din tara. Cele private stau pe marginea prapastiei. Rectorii inca nu si-au revenit din buimaceala: intai a fost criza economica. "1.000 de studenti au cerut reesalonare la plata taxelor", a spus un rector de la privat. Criza economica a fost dublata acum de lipsa candidatilor la admitere. "Daca mai vin 200 de candidati dupa sesiunea din toamna a bacalauretului ar fi excelent", a spus un altul. Tinta, desi una modesta, poate face diferenta dintre faliment si supravietuire.

Romania Libera: Cum s-au pierdut "din greseala" banii UE de autostrazi Gestionarea sumei de 840 milioane euro - fonduri nerambursabile cuprinse in instrumentul ISPA al Comisiei Europene alocate Romaniei in perioada 2000-2006 pentru modernizarea si reabilitatea drumurilor nationale - a avut loc cu incalcarea crasa a celor mai elementare norme de protejare a banilor publici si de respectare a legislatiei in vigoare, arata un raport intern al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) realizat in iulie 2006. Desi au trecut cinci ani de atunci, raportul este inca de actualitate. Directorul coordonator al fondurilor ISPA la acel moment era Daniela Draghia, actual director general al CNADNR. Majoritatea celor vinovati conform raportului se afla si acum in functii. Lucrari incepute acum zece ani nu s-au terminat nici in prezent, in schimb statul este bun de plata cu 24 de milioane de euro, fata de constructori care dealtfel nici nu au terminat lucrarile.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne
Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne "fure" banii din banci. Vezi strategia

Perioada in care bancile din Romania ofereau cele mai bune dobanzi din UE la depozitele in euro a apus. Locul lor pare sa fi fost luat de institutiile de credit din tara vecina, Bulgaria.

De ce se tem americanii de cifra 66.414 si ce semnificatie are aceasta
De ce se tem americanii de cifra 66.414 si ce semnificatie are aceasta

In luna iulie a acestui an, companiile ameriacane au concediat cu 60,3% (circa 66.414 de concedieri) mai multi oameni decat in luna anterioara, arata un raport al firmei de consultanta Challenger, Gray & Christmas

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.