Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne "fure" banii din banci. Vezi strategia

Ultima actualizare: 04-11-2012 22:38
credit

Perioada in care bancile din Romania ofereau cele mai bune dobanzi din UE la depozitele in euro a apus. Locul lor pare sa fi fost luat de institutiile de credit din tara vecina, Bulgaria.

Capital: „Persoanele straine care vor sa devina clientii nostri nu trebuie sa faca nimic special fata de bulgari. Este de ajuns un buletin de identitate, un pasaport sau un carnet de conducere pentru a deschide un depozit“, ne-au explicat reprezentantii Bulbank, cea mai mare banca din Bulgaria, avand ca actionar majoritar Unicredit. Bulbank are peste 1,3 milioane de clienti dintr-o țara cu o populație de sub opt milioane de locuitori. Romanii nu au dat inca navala in Bulgaria pentru a-si plasa economiile, insa un astfel de fenomen nu este exclus. Recent, ministrul de finante al Bulgariei, Simeon Djankov, spunea ca deja observat o crestere a intrarilor de capital in bancile bulgaresti dinspre Romania si Grecia. Cei de la Bulbank mai spun ca presa locala a interpretat in fel si chip declaratia oficialului si ca a asaltat banca cu intrebari referitoare la evolutia plasamentelor facute de romani in Bulgaria. Totusi, raspunsul este unul singur: „Deocamdata, nu se observa o crestere a intrarilor de capital dinspre Romania si Grecia, insa nu excludem ca acest lucru s-ar putea intampla in viitor“.

Adevarul Cum pierde Romania bani in fata Bulgariei Litoralul Marii Negre, sezonul estival 2011. Statiunile bulgaresti sunt vizitate de doua milioane de turisti straini. Acestia se cazeaza in hoteluri de cinci stele, care ofera servicii in regim all-inclusive, cu piscine exterioare si interioare, sali de fitness si centre spa. Cativa zeci de kilometri mai la nord, Romania intampina numai un milion de turisti straini pe an. Hotelurile de pe litoralul autohton, construite inca din perioada comunismului, primesc doar 30.000 de turisti straini, care sunt nevoiti sa-si petreaca vacantele cu masti pe fata din cauza mirosului degajat de muntii de alge putrezite de pe plaja.

Ziarul Financiar: Autostrada Soarelui a fost facuta degeaba din punctul de vedere al traficului. Nu intra in primele zece cele mai circulate drumuri. Cum comentati? In topul celor mai circulate drumuri din Romania conduce DN 1 Bucuresti-Bors, care are un trafic insumat al sectoarelor ce il compun de aproape 720.000, fiind urmat la distanta considerabila de DN 2 Bucuresti-Siret, cu putin peste 400.000 de ve­hicule zilnic, arata o analiza a ZF pe baza re­cen­samantului general al circulatiei rutiere realizat de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). In mod surprinzator, Autostrada Soarelui nu se numara printre cele mai circulate zece sosele din tara, fiind tranzitata, in total, in 24 de ore de putin peste 64.000 de vehicule, tronsonul cu cel mai mare trafic fiind intre Fundulea si Lehliu, adica aproape 20.000 de vehicule intr-o zi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO