Avionul unei echipe de baseball a adus teroristi la Bucuresti?

CIA

Detalii despre unul dintre cele mai ascunse programe ale CIA au fost dezvaluite de avocatii unei companii de transport aviatic; acestea arata cum razboiul impotriva terorismului s-a transformat intr-o oportunitate de afaceri.

Romania Libera: Procesul care a avut loc la un tribunal din Columbia County, un orasel aflat la nord de New York, ar fi trecut poate neobservat; partile implicate erau o companie de transport aerian, Richmor Aviation Inc., si un broker de avioane, Sportsflight. Nu este vorba despre doua companii mari: Richmor este un operator de curse charter, folosind pentru acestea cateva aeroporturi mici din statele New York, Connecticut si districtul Columbia; Sportsflight se ocupa de rezervarile si organizarea zborurilor. Cele doua firme s-au judecat pentru suma de 874.000 dolari, bani pe care Richmor pretinde ca i-ar mai avea de primit de la Sportsflight. Pana aici, cazul nu este din cale afara de interesant: un proces dintr-un oras de provincie, intre doua companii care au, fiecare, cate o mana de angajati; nu ar fi existat nici un motiv pentru presa sa ii acorde fie si cea mai mica atentie - daca nu ar fi intervenit ONGul britanic Reprieve, care are ca obiect de activitate, conform propriului site, reprezentarea in justitie si „apararea drepturilor umane ale detinutilor - de la cei care asteapta pedeapsa cu moartea la cei din Guantanamo Bay".

Evenimentul Zilei: CE publica luni lista cu inchisorile secrete CIA, inclusiv din Romania  Consiliul Europei considera ca cel putin 14 state europene au participat la programul CIA de transferuri de detinuti. In acest sens, luni, Consiliul va publica o lista a ”gaurilor negre” din Polonia, Lituania si Romania unde se crede ca au fost tinuti in secret astfel de detinuti, mentioneaza AP. ”Multe dintre aceste crime au fost acoperite, in mod deliberat si cu mare atentie”, a declarat Thoams Hammarberg. Acesta susține ca unele guverne europene au fost ”profund complice” la strategiile SUA de combatere a terorismului, inclusiv la tortura, si au blocat anchete cu privire la transferurile de detinuti, la dorinta Washingtonului. Declarația lui Hammarberg intervine la o zi dupa ce ziarul britanic ”The Guardian” a dezvaluit ca o serie de facturi aduse ca dovezi intr-un proces dintre brokerul aerian Sportsflight si operatorul aerian Richmor, desfasurat la New York, demonstreaza ca un avion Gulfstream in care s-au aflat suspecti de terorism ai CIA a aterizat si la Bucuresti, „unde acum se stie ca a fost localizata una dintre inchisorile CIA.

Adevarul: Zborurile CIA spre Romania, confirmate Documentele folosite intr-un proces in America intre doua companii de aviatie private, angajate de CIA pentru transportul suspectilor de terorism, confirma, acum, efectuarea zborurilor secrete, inclusiv in Romania. Dovezile judiciare, nu mai putin de 1.500 de pagini, au fost puse la dispozitie agentiei AP, „Washington Post" si cotidianului britanic „The Guardian" de avocatii unei companii londoneze care investigheaza de mai multa vreme activitatea CIA. Ele arata ca o parte din operatiunile antiteroriste au fost incredintate, discret, companiei de aviatie „Sportsflight", din Long Island care se ocupa cu transportul echipelor sportive in tara. Aceasta a pus la dispozitia CIA o aeronava apartinand unei alte firme din Hudson (New York), „Richmor Aviation". La inceput, cele doua companii de aviatie au crezut ca au semnat contracte pentru Departamentul de Stat american. Si-au dat sema insa ca au de-a face cu operatiuni secrete ale Agentiei de Informatii dupa zborurile regulate catre Guantanamo, Germania si Orientul Mijlociu.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil
Cat ne-ar fi costat sa avem 3.200 km de autostrada. Nu ar fi fost imposibil

Romania a avut candva peste 3.000 kilometri de autostrada, insa numai pe hartie, in proiectele lui Nicolae Ceausescu, in timp ce in realitate a fost construita numai o zecime, potrivit unui articol The Economist.

Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne
Dupa ce ne-au luat turistii, bulgarii vor acum sa ne "fure" banii din banci. Vezi strategia

Perioada in care bancile din Romania ofereau cele mai bune dobanzi din UE la depozitele in euro a apus. Locul lor pare sa fi fost luat de institutiile de credit din tara vecina, Bulgaria.

Sub pamant S.R.L. Familia care locuieste intr-un bordei sapat in pamant, chiar in centrul Capitalei
Sub pamant S.R.L. Familia care locuieste intr-un bordei sapat in pamant, chiar in centrul Capitalei

De mai bine de sapte ani, o familie cu trei copii locuieste intr-un beci. Nu au apa calda, nici caldura, iar becul tras intr-un hol mic e folosit rar, atunci cand copiii isi fac temele, "ca sa nu consume mult", dupa cum ne spune mama lor.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.