JAPONIA, FARA SECRETE: Slabiciunile unei mari puteri nucleare
Primele avertismente cu privire la siguranta reactoarelor atomice nipone au fost lansate in timpul unei reuniuni a statelor G8. O telegrama expediata Departamentului de Stat de Ambasada SUA a sintetizat aceste preocupari.
Evenimentul Zilei: Dupa mai multe cutremure cu magnitudine ridicata, un tribunal japonez a emis un ordin de inchidere a unei centrale nucleare din vestul Japoniei, neidentificata de WikiLeaks. Instanta a motivat ca exista riscul expunerii la radiatii a locuitorilor din zona in cazul in care are loc un seism care depaseste magnitudinea de 7, limita superioara de rezistenta a respectivului complex. Guvernul de la Tokio a reusit sa anuleze verdictul tribunalului in 2009. O alta telegrama, datata octombrie 2008, il citeaza pe Taro Kono, un deputat japonez care, intr-o discutie cu diplomatii americani, a recunoscut ca guvernul de la Tokio a "musamalizat" mai multe accidente nucleare si alte probleme legate de activitatea din acest sector. Executivul ignora pur si simplu alte forme de energie alternativa, precum cea eoliana, a mai subliniat atunci parlamentarul nipon. Un alt mesaj al Ambasadei SUA informa Washingtonul despre ingrijorarea manifestata de diferiti oficiali niponi cu privire la siguranta unor centre de reciclare a combustibilului nuclear.
Romania Libera: Ultima linie de aparare a Japoniei: cei 50 de kamikaze nucleari O raza de lumina aruncata de becul palid al unei lanterne taie intunericul, se opreste pe un perete gri, isi continua apoi miscarea grabita, precipitata. Cativa tehnicieni, aparati de radiatia invizibila doar de niste costume albe de protectie, inainteaza incet, taras, de-a lungul unui coridor ingust. Buteliile de oxigen pe care le cara in spate le ingreuneaza miscarile; cand escaladeaza anevoios resturile unui perete sau se strecoara printre aparatele parasite, seamana ciudat de mult cu niste broaste testoase intr-un decor post-apocaliptic dintr-un film science-fiction. Din cand in cand, se opresc in loc si asculta; din departare se aud explozii produse de hidrogenul scurs din reactoare, care explodeaza la contactul cu aerul. Barbatii descrisi mai sus sunt cativa dintre cei 50 de tehnicieni care incearca cu toate fortele sa previna un dezastru nuclear. Numele lor nu au fost facute publice, fetele lor sunt necunoscute celor 35 de milioane de oameni din regiunea Tokio care ar putea fi afectati de o posibila catastrofa. Insa acesta este probabil ultimul lucru la care acei tehnicieni se gandesc acum; pentru ei, nu siguranta familiilor lor si in nici un caz propria siguranta nu reprezinta o prioritate - ci sa isi faca treaba cat pot de bine, si pana la deznodamantul final - indiferent care va fi acesta. Datoria inainte de toate, acesta este motto-ul lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: EROU IN JAPONIA - Cum si-a salvat un profesor britanic cei 42 de elevi din calea tsunami-ului care a distrus intreaga coasta o orasului in care lucra Robert Bailey, un profesor britanic care locuieste in orasul Ofunato din Japonia, se afla la o ora de engleza, la liceul unde preda, cand a auzit un zgomot ciudat, urmat de o zdruncinatura puternica. Datorita prezentei sale de spirit, a reusit sa-i scoata din cladire pe toti cei 42 de elevi, inainte ca bucati de moloz sa se desprinda din pereti. "Scoala este pe un deal. Cand am auzit ca se apropie tsunami-ul ne-am apropiat de margine si ne-am uitat catre port. Tot ce puteam distinge era un perete de ceata mai inalt decat muntii din departare", povesteste Bailey. Valul imens care se indrepta spre scoala aducea cu el bucati de cladiri, masini si vapoare. " A fost atat de coplesitor incat creierul meu nu putea sa proceseze ce se intampla", recunoaste tanarul care spune ca "tot ce puteam sa facem era sa privim cum se indreapta spre noi si sa speram ca suntem destul de sus incat sa nu ne inghita ". Tsunami-ul a trecut pe langa dealul unde se aflau cei 42 de elevi si profesorul lor, lasand in urma sa un morman de grohotis.