Geniu la 12 ani: Visez la un Microsoft romanesc
Copiii supradotati din Romania pot deveni eroii unei natiuni doar daca li se ofera sansa de a se pregati adecvat nivelului lor de inteligenta. Nu au falimentat nicio banca, nu au afaceri in energie si nici nu stau la masa marilor decizii. Inca.
Evenimentul Zilei: Nu dorm prin parlament, ci in propriul pat, nu au devenit celebri pentru ca au inventat alt plural pentru substantive, iar singurele lor "succesuri" sunt adunate in teancuri de diplome la concursuri, in tablouri superbe, in performante in sport sau in capacitatile matematice extraordinare. Cu toate ca in curand universitatile din afara ii vor aduna unul cate unul, multi dintre ei inca nu se leapada de Romania.
Aici, pe taramul Simonelor Sensual si al Mondialilor, o mana de copii viseaza sa creeze colosuri precum Microsoft Corporation, sa transforme mallurile care sufoca Bucurestiul in adaposturi pentru maidanezi, sa picteze viata in culori frumoase, sa faca inventii extraordinare, sa devina fizicieni celebri si sa schimbe fata presei.
Gandul: Ce institutie din Romania a consumat intr-un an suficienta benzina cat sa faca ocolul Pamantului de 16 ori Procurorii DNA Iasi au declansat o ancheta la Politia Locala Vaslui, in urma unei sesizari primite la sediul institutiei in legatura cu consumul ridicat de combustibil pentru masinile politistilor din subordinea primariei vasluiene. Conform calculelor, cantitatea de benzina ar fi suficienta unei singur autovehicul sa faca ocolul Pamantului de 16 ori, pe la Ecuator, respectiv peste 657.000 de kilometri in total. Calcul a fost facut tinand cont ca o tona de benzina are 1.315 litri. S-a luat in calcul un consum mediu de 10 litri la 100 de km, respectiv 10 km pentru fiecare litru. Ecuatorul are peste 40.000 de km lungime. Aceleasi surse au precizat ca in cazul unei mari cantitati de combustibil folosit pentru masinile Politiei Locale Vaslui nu ar exista documente justificative. Totodata, conducerea Politiei Locale Vaslui este acuzata ca nu ar fi organizat licitatie pentru achizitia uniformelor institutiei. Purtatorul de cuvant al DNA Iasi, Luminita Merisescu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca au fost declansate cercetari in cazul activitatii conducerii Politiei Locale Vaslui. "Ancheta este inceputa, insa la acest moment nu putem oferi informatii suplimentare", a afirmat purtatorul de cuvant al DNA Iasi.
Romania Libera: Cum a jefuit URSS uraniul din muntii Apuseni Una dintre modalitatile prin care URSS a jefuit Romania a fost crearea societatii „Sovromquartit", firma, i se zicea, sovieto-romana, dar in realitate era doar sovietica. Ea se ocupa de exploatarea uraniului descoperit de geologi la Baita (Stei), in judetul Bihor, localitate de pe traseul Oradea-Beius. Si, drept rasplata pentru generozitea Guvernului comunist roman de-a le-o incredinta, sovieticii au numit asezarea ce aparea in jurul minelor de uraniu, „Orasul Dr. Petru Groza", dupa numele primului premier roman instalat de comunisti. „Minunat!" si-au zis guvernantii, frecandu-si mainile de bucurie si mandrie... Am vizitat aceasta localitate pe la sfarsitul anilor 1950, in calitate de corespondent Romania libera pentru Bihor si am ajuns acolo chiar in momentul in care un tren lung cu vagoane de marfa, incarcat cu minereul de uraniu scos din mina, era trimis in URSS. Fiecare vagon avea ca paznici soldati sovietici inarmati. Nimeni nu i-a avertizat de riscul radiatiilor.
Adevarul: Bogdan Hossu, agatat in dosarul lui Marius Petcu! Procurorii DNA au cerut monitorizarea sindicalistului, intrucat il banuiau de favorizarea unor interese comerciale prin atribuirea preferentiala a doua contracte de reparatii ale unor hoteluri. Cele doua hoteluri, Carpati din Predeal si Parang din Olanesti, sunt in patrimoniul Cartel Alfa si reprezinta puncte de lucru ale societatii detinute de sindicat, SC Alfa Hotels SRL.Potrivit solicitarii DNA, prin care s-a cerut interceptarea telefonului lui Hossu, „reparatiile celor doua hoteluri au fost realizate de o firma din Focsani, al carei patron este nepotul liderului sindical Bogdan Hossu, iar in subantrepriza lucrarea a fost atribuita unei firme al carei patron este ginerele acestuia".
Ziarul Financiar: Bilant dupa doi ani de „Prima casa“: un imprumut din 80 a fost pentru o locuinta noua. Si-a atins programul scopul? Programul inceput in urma cu aproape doi ani de Guvern cu scopul de a relansa constructiile si economia s-a transformat intr-unul social, prin care au fost sprijinite bancile, a fost stopata scaderea preturilor, iar 40.000 de romani au reusit sa cumpere locuinte cu avansuri mici, dar la dobanzi pe care le pot obtine si multinationalele din Romania pentru angajatii lor. A patra varianta a programului are insa toate sansele sa fie si ultima, scrie revista Business Construct, in numarul din luna mai. "Sprijinim prin garantii de stat procesul de relansare a creditarii si deblocarea unui domeniu economic important - cel al constructiilor", afirma in iulie 2009 premierul Emil Boc, cu ocazia acordarii primului imprumut prin programul Prima casa, vazut drept una dintre masurile active de relansare a economiei.
Jurnalul National: Drumul Babelor deja s-a gaurit Asfaltul turnat in luna noiembrie 2010 pe primii doi kilometri din Drumul Babelor din Parcul Natural Bucegi s-a macinat. Investitia de 12 milioane de euro bugetata pentru asfaltarea acestui drum va fi inca o cheltuiala in zadar. Astfel, ce vor realiza constructorii in perioada in care pot lucra se va macina in cele sase luni de iarna, cat drumul este acoperit cu zapada. Un drum blestemat pe care natura face dreptate. Asfaltatorii isi iau insa tainul planificat chit ca drumul e un crater. Primii doi kilometri de asfalt turnat pe Drumul Babelor in toamna anului trecut au iesit cam sifonati din iarna. Astfel, o data cu topirea zapezii au iesit la lumina gaurile din asfaltul prospat turnat. Nu stim daca gaurile sunt rezultatul unor lucrari de mantuiala sau daca asflatul a fost "macinat" din cauza zapezii care a acoperit drumul timp de mai bine de sase luni.