Cat de importanta a fost tortura in prinderea lui bin Laden

Osama bin Laden

Dupa ce a fost prezentat traseul care a condus la fortăreaţa pakistaneză în care se ascundea bin Laden, foşti oficiali ai administraţiei Bush au revendicat succesul, pe care l-a pus pe seama politicii de folosire a unor tehnici de interogare dure.

Romania Libera: Se pune astfel intrebarea daca, intr-adevar, brutalitatea interogatoriilor din centrele de detentie ale CIA a produs informatiile cruciale care au condus la uciderea liderului al-Qaeda. John Yoo, un fost functionar de la Departamentul de Justitie american care a scris memorandumuri secrete legale pentru a justifica interogatoriile brutale, spune ca “Presedintele Obama isi poate asuma, pe buna dreptate, meritul pentru succesul de astazi (n.red duminica), insa il datoreaza deciziilor dure luate de administratia Bush.” Tortura a revenit in dezbaterea nationala, dupa ce in mandatul lui George W. Bush a provocat furie in randul americanilor. Fostul presedinte si multi conservatori au sustinut timp de mai multi ani ca forta este necesara pentru a-i determina pe detinuti sa vorbeasca. Militantii pentru drepturile omului, si chiar Obama in timpul campaniei electorale, au spus ca tacticile de tortura tradeaza principiile americane pentru lucruri lipsite de valoare.

Adevarul: Bin Laden, un mare amator de Coca-Cola Testamentul lasat in urma de cel mai vanat terorist al lumii are patru pagini scrise la computer, care poarta semnatura liderului Al-Qaida si data 2001. „Imi cer iertare ca am petrecut atat de putin timp cu voi de cand am inceput razboiul sfant", se arata in document. „Va sfatuiesc sa nu intrati in reteaua Al-Qaida", le-a mai transmis seful celei mai temute si vanate retele teroriste din lume copiilor sai, intre 12 si 24 la numar. Testamentul, despre care se banuieste ca ar fi fost scris de Bin Laden la scurt timp dupa atentatele din 11 septembrie, contrazice, intr-o oarecare masura, declaratiile facute presei de Omar, unul dintre fiii sai. „Nu mi-a cerut niciodata sa intru in Al-Qaida, dar mi-a marturisit ca eu sunt cel ales sa-i duc mai departe munca", a declarat Bin Laden jr. In document, seful retelei teroriste se compara cu un calif din secolul al VII-lea si sugereaza ca urmasii sai trebuie sa aleaga singuri modul in care vor sa-si duca viata, nu sa creasca la umbra si de pe urma faimei tatalui lor. Printre ultimele dorinte ale lui Osama se numara si aceea ca cele patru sotii ale sale sa ramane vaduve pana la sfarsitul zilelor. „Nu incercati sa va recasatoriti. Este de ajuns sa aveti grija de copiii nostri, sa va sacrificati si sa inaltati rugaciuni pentru ei", se arata in testamentul liderului Al-Qaida.

Gandul: DE CE NU VREA OBAMA SA PUBLICE POZELE CU OSAMA BIN LADEN MORT

BARACK OBAMA: Am discutat acest lucru, intern. Tineti minte ca noi suntem absolut siguri ca e el. Am facut teste ADN. Deci, nu exista niciun dubiu ca noi l-am ucis pe Osama bin Laden. Este important pentru noi sa ne asiguram ca fotografiile foarte expicite, cu o persoana impuscata in cap, NU sunt facute publice, pentru a nu incita si mai mult la violenta. Adica sa fie o unealta de propaganda. Noi nu suntem asa. Noi nu expunem aceste lucruri, ca pe niste trofee. E vorba doar de o persoana care a primit ceea ce a meritat. Eu cred ca americanii si restul lumii sunt mandri ca Osama a murit. Dar nu e nevoie sa ne laudam cu acest lucru. Si, cred eu, tinand cont de natura explicita a acestor fotografii, publicarea lor ar crea un risc in ceea ce priveste securitatea nationala. Am discutat acest lucru cu Bob Gates (n.r. secretarul apararii) si Hillary Clinton (n.r. secretarul de stat) si au fost de acord.
CBS: Exista oameni in Pakistan care spun ca totul e o minciuna si va acuza ca e un truc si ca Osama nu e mort.
BARACK OBAMA: Adevarul e ca noi monitorizam reactiile din intreaga lume. Nu exista niciun dubiu ca Osama bin Laden e mort. Cu siguranta, nici printre membrii al-Qaida nu exista dubiul ca el e mort. Deci, nu credem ca o fotografie ar schimba ceva. Intotdeauna vor fi oameni care vor nega. Un lucru e cert: Osama bin Laden nu va mai calca pe acest pamant vreodata.

Citește și
Osama bin Landen
Singurul roman care a stat fata in fata cu Osama: Avea o privire blanda
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

StirileProTV: In casa la Osama. Cum ii trata pe copiii vecinilor. Viata sa secreta Pana sa fie ucis de americani, Osama a trait cu doua sotii in "fortareata" sa. Micutii vecinilor erau invitati sa se joace in gradina casei unde se ascundea bin Laden, tatal a trei copii care mergeau zi de zi la o scoala din apropiere. Pana si numele casei ar fi trebuit sa fie relevant serviciilor secrete, respectiv "Waziristan", o regiune muntoasa din nord-vestul Pakistanului, unde bin Laden s-a ascuns o perioada dupa atacul asupra turnurilor gemene din SUA. Un adolescent de 12 ani a povestit reporterilor BBC ca vizita frecvent casa acestuia pentru a se juca cu micutii lui Osama, o fata si doi baieti. "Mergeam in vizita. Avea doua sotii si trei copii, o fata si doi baieti. Chiar am primit cadou doi iepurasi de la familia acestuia. Aveau o camera de luat vederi instalata la poarta si nu intrau foarte multe persoane", a detaliat Zarar Ahmed, baietelul de 12 ani care fost invitat in casa lui Osama.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Fereastra deschisa in trecut. Vezi cum arata universul acum 11 mld de ani
Fereastra deschisa in trecut. Vezi cum arata universul acum 11 mld de ani

Astronomii au reusit sa realizeze cea mai mare si detaliata harta 3D a Universului, si totodata sa prezinte intregii lumi felul in care arata acum 11 miliarde de ani: in acea perioada tocmai se formau galaxiile

Singurul roman care a stat fata in fata cu Osama: Avea o privire blanda
Singurul roman care a stat fata in fata cu Osama: Avea o privire blanda

Adrian Mac Liman e singurul jurnalist roman care a reusit sa-i ia un interviu personajului Osama bin Laden. Se intampla in 1983, in Elvetia, la Geneva, in timpul tratativelor organizate de ONU privind incercarile de aplanare a conflictului ruso-afgan.

Ce nu s-a vazut in operatiunea de lichidare a lui Osama bin Laden
Ce nu s-a vazut in operatiunea de lichidare a lui Osama bin Laden

Au fost dezvaluite dedesubturile operatiunilor care au dus la localizarea si omorarea liderului retelei teroriste Al Qaida - de la inceputul sfarsitului, din iulie 2010, pana la atacul final, care a avut loc in noaptea de duminica spre luni.

Recomandări
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu
Incident grav la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu

O posibilă explozie a avut loc, vineri, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.