Exista viata dupa FMI? Cum a supravietuit Ungaria

Seful FMI

Cand FMI si Ungaria au intrerupt acordul de finantare parea ca tara a ramas pe marginea prapastiei. Acum, acordul pare o povara de care Ungaria a reusit sa scape.In aceeasi zi, Romania si Ungaria s-au imprumutat de cate un miliard de euro.

Romania Libera: Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Bucuresti, investitorii au oferit doi. In final, dobanda s-a asezat la 4,9%. Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Budapesta, investitorii au oferit patru, iar dobanda a fost de 6,1% (mid-swap+2,7). Ungaria nu mai vanduse obligatiuni in euro din 2009. Diferenta de randament vine partial din termenul mai lung, intrucat investitorii se asteapta acum la o crestere a dobanzilor, dar si din faptul ca in cazul Romaniei banii vin din rezerva BNR si au fost eliberati inapoi catre banci cu scopul specific de-a asigura finantarea statului. Fata de vara anului trecut, cotatiile de risc, care influenteaza dobanzile la care statul se poate imprumuta, au coborat in ritm sustinut dupa o prima crestere abrupta. Acum, Ungaria plateste 2,5 puncte in plus la dobanda in contul riscului, la fel ca Romania. Cele doua tari au fost intotdeauna apropiate din acest punct de vedere.

Evenimentul Zilei: Ce ar putea stopa valul de scumpiri Analistul financiar Lucian Isar considera ca, prin noua prognoza, BNR este in sfarsit de acord cu opiniile specialistilor independenti care sustin ca BNR va rata tinta. "Din pacate, avem si inflatie mare, si crestere economica aproape de zero", spune analistul. 2011 ar fi al cincilea an consecutiv in care BNR rateaza tinta de inflatie. Prognoza BNR nu include insa eventuale majorari ale pretului la energie si gaze, vehiculate in ultima vreme. "Noi introducem in calendarul nostru ceea ce este cert. Datele care sunt incerte, cu toate ca apar din textul discutiilor, nu au fost introduse", spune Isarescu. Asta inseamna ca, daca vor fi liberalizate preturile la energie, in flatia poate creste chiar mai mult fata de anticiparile BNR. Desi cresterea preturilor a iesit de mult "din grafic", inflatia anuala din martie fiind de 8,01%, guvernatorul spune ca se putea si mai rau. "Aprecierea nominala a leului fata de dolar a fost substantiala si a atenuat in mare masura socuri mai mari pe piata combustibililor, insa nu avem date ca suntem in situatia unei aprecieri de durata", a spus seful BNR. Muscalu este de parere ca, in a doua jumatate a anului, am putea vedea un leu mai slab. Inflatia ar putea scadea, dar si comenzile de pe piata externa pentru exportatori, deci BNR nu va mai fi interesata sa intareasca leul.

Gandul: Care va fi PRETUL BENZINEI la pompele romanesti in urmatoarele luni. De ce ISARESCU spune ca NU ESTE BUNA inghetarea preturilor Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, nu sustine inghetarea preturilor la benzina si motorina, chiar daca, pe termen scurt, masura ar fi benefica pentru soferii romani. Explicatia este simpla: dupa anularea masurii, consecintele economice vor fi si mai grave. Adica, preturi mai mari la pompa si riscul retragerii unor investitori din Romania, explica reprezentantii companiilor petroliere. "Nu sunt de partea masurilor de inghetare a preturilor, chiar si in situatiii exceptionale, pentru ca stiu din istorie ca au creat un confort pe termen scurt, dar, dupa ce s-au incheiat, fractura a fost si mai mare", a spus, joi, Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil Romania, explica pentru gandul cum ar reactiona companiile petroliere din Romania in cazul in care Guvernul ar limita majorarea preturilor la pompa pentru o anumita perioada. "Daca azi limitezi cresterea pretului printr-o masura administrativa, peste trei luni companiile petroliere vor introduce preturi si mai mari, pentru a recupera pierderile si pe urma soferii tot vor plati, ba chiar mai mult", a declarat Tampiza.

StirileProTv: Isarescu: Alimentele se vor scumpi anul acesta, mult peste estimari Noua prognoza de inflatie pentru anul acesta a Bancii Nationale este de 5,1%, cu un procent si jumatate mai mare decat estimarea facuta la inceputul anului. Practic, scumpirea alimentelor si a petrolului pe pietele internationale s-a resimtit direct si in preturile afisate de magazinele romanesti. Dealtfel, comparativ cu alte 6 tari din regiune, Romania ocupa primul loc cand vorbim despre preturile uriase ale legumelor. Guvernatorul Isarescu spune ca si noua prognoza de inflatie ar putea fi depasita daca se vor scumpi gazele naturale si energia electrica. Mugur Isarescu spune ca preturile au fost oarecum temperate de intarirea leului, care a castigat teren in fata mondei euro. Dar tot guvernatorul crede ca un leu prea puternic nu este bun pentru economie.

Citește și
Osama bin Laden
Cat de importanta a fost tortura in prinderea lui bin Laden
Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Topul celor mai ieftine benzinarii din Bucuresti. Diferenta e si de 10 lei
Topul celor mai ieftine benzinarii din Bucuresti. Diferenta e si de 10 lei

Preturile la cele aproape 50 de benzinarii pe care Petrom le detine in Bucuresti variaza de la o statie la alta, economiile care se pot face intre un plin la cel mai scump punct de alimentare si cel mai ieftin fiind de circa 10 lei.

Cat de importanta a fost tortura in prinderea lui bin Laden
Cat de importanta a fost tortura in prinderea lui bin Laden

Dupa ce a fost prezentat traseul care a condus la fortăreaţa pakistaneză în care se ascundea bin Laden, foşti oficiali ai administraţiei Bush au revendicat succesul, pe care l-a pus pe seama politicii de folosire a unor tehnici de interogare dure.

Cum ajunge un boschetar sa vanda polite de milioane de lei
Cum ajunge un boschetar sa vanda polite de milioane de lei

Un barbat fara locuinta din Bucuresti a detinut 54 de firme, prin intermediul carora a primit mandate pentru a vinde mii de polite Casco si RCA emise de o companie mare din Romania.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.