Exista viata dupa FMI? Cum a supravietuit Ungaria
Cand FMI si Ungaria au intrerupt acordul de finantare parea ca tara a ramas pe marginea prapastiei. Acum, acordul pare o povara de care Ungaria a reusit sa scape.In aceeasi zi, Romania si Ungaria s-au imprumutat de cate un miliard de euro.
Romania Libera: Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Bucuresti, investitorii au oferit doi. In final, dobanda s-a asezat la 4,9%. Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Budapesta, investitorii au oferit patru, iar dobanda a fost de 6,1% (mid-swap+2,7). Ungaria nu mai vanduse obligatiuni in euro din 2009. Diferenta de randament vine partial din termenul mai lung, intrucat investitorii se asteapta acum la o crestere a dobanzilor, dar si din faptul ca in cazul Romaniei banii vin din rezerva BNR si au fost eliberati inapoi catre banci cu scopul specific de-a asigura finantarea statului. Fata de vara anului trecut, cotatiile de risc, care influenteaza dobanzile la care statul se poate imprumuta, au coborat in ritm sustinut dupa o prima crestere abrupta. Acum, Ungaria plateste 2,5 puncte in plus la dobanda in contul riscului, la fel ca Romania. Cele doua tari au fost intotdeauna apropiate din acest punct de vedere.
Evenimentul Zilei: Ce ar putea stopa valul de scumpiri Analistul financiar Lucian Isar considera ca, prin noua prognoza, BNR este in sfarsit de acord cu opiniile specialistilor independenti care sustin ca BNR va rata tinta. "Din pacate, avem si inflatie mare, si crestere economica aproape de zero", spune analistul. 2011 ar fi al cincilea an consecutiv in care BNR rateaza tinta de inflatie. Prognoza BNR nu include insa eventuale majorari ale pretului la energie si gaze, vehiculate in ultima vreme. "Noi introducem in calendarul nostru ceea ce este cert. Datele care sunt incerte, cu toate ca apar din textul discutiilor, nu au fost introduse", spune Isarescu. Asta inseamna ca, daca vor fi liberalizate preturile la energie, in flatia poate creste chiar mai mult fata de anticiparile BNR. Desi cresterea preturilor a iesit de mult "din grafic", inflatia anuala din martie fiind de 8,01%, guvernatorul spune ca se putea si mai rau. "Aprecierea nominala a leului fata de dolar a fost substantiala si a atenuat in mare masura socuri mai mari pe piata combustibililor, insa nu avem date ca suntem in situatia unei aprecieri de durata", a spus seful BNR. Muscalu este de parere ca, in a doua jumatate a anului, am putea vedea un leu mai slab. Inflatia ar putea scadea, dar si comenzile de pe piata externa pentru exportatori, deci BNR nu va mai fi interesata sa intareasca leul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: Care va fi PRETUL BENZINEI la pompele romanesti in urmatoarele luni. De ce ISARESCU spune ca NU ESTE BUNA inghetarea preturilor Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, nu sustine inghetarea preturilor la benzina si motorina, chiar daca, pe termen scurt, masura ar fi benefica pentru soferii romani. Explicatia este simpla: dupa anularea masurii, consecintele economice vor fi si mai grave. Adica, preturi mai mari la pompa si riscul retragerii unor investitori din Romania, explica reprezentantii companiilor petroliere. "Nu sunt de partea masurilor de inghetare a preturilor, chiar si in situatiii exceptionale, pentru ca stiu din istorie ca au creat un confort pe termen scurt, dar, dupa ce s-au incheiat, fractura a fost si mai mare", a spus, joi, Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare al Lukoil Romania, explica pentru gandul cum ar reactiona companiile petroliere din Romania in cazul in care Guvernul ar limita majorarea preturilor la pompa pentru o anumita perioada. "Daca azi limitezi cresterea pretului printr-o masura administrativa, peste trei luni companiile petroliere vor introduce preturi si mai mari, pentru a recupera pierderile si pe urma soferii tot vor plati, ba chiar mai mult", a declarat Tampiza.
StirileProTv: Isarescu: Alimentele se vor scumpi anul acesta, mult peste estimari Noua prognoza de inflatie pentru anul acesta a Bancii Nationale este de 5,1%, cu un procent si jumatate mai mare decat estimarea facuta la inceputul anului. Practic, scumpirea alimentelor si a petrolului pe pietele internationale s-a resimtit direct si in preturile afisate de magazinele romanesti. Dealtfel, comparativ cu alte 6 tari din regiune, Romania ocupa primul loc cand vorbim despre preturile uriase ale legumelor. Guvernatorul Isarescu spune ca si noua prognoza de inflatie ar putea fi depasita daca se vor scumpi gazele naturale si energia electrica. Mugur Isarescu spune ca preturile au fost oarecum temperate de intarirea leului, care a castigat teren in fata mondei euro. Dar tot guvernatorul crede ca un leu prea puternic nu este bun pentru economie.