DSK, victima "cameristei invizibile"? Scandal cu sex, viol si comploturi

Ultima actualizare: 03-05-2012 16:31
Dominique Strauss-Kahn

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat in SUA si acuzat de „agresiune sexuala", „tentativa de viol" si „sechestrare de persoana", pledeaza nevinovat si intentioneaza sa se „apere viguros".

Romania Libera: Acuzatiile de tentativa de viol contra unei cameriste a hotelului Sofitel din New York au provocat un adevarat soc in Franta, unde sondajele il anuntau castigator - in tabara socialista - al prezidentialelor din 2012 in fata presedintelui Nicolas Sarkozy. Chiar daca DSK reuseste sa convinga justitia americana de nevinovatia sa, in opinia mai multor comentatori un lucru este cert - pentru el cursa pentru Elysée a luat sfarsit inainte de a o incepe. Daca va fi recunoscut vinovat, DSK risca pana la 20 de ani de inchisoare. Detinut intr-o celula a politiei din Harlem specializata in crime sexuale, directorul FMI urma sa compara in fata unui judecator unde va pleda nevinovat. Este prima etapa a procedurii judiciare care se declanseaza la New York, dupa care se va decide fie mentinerea lui in detentie, fie eliberarea pe cautiune. Politia din New York a dat putine detalii despre acest scandal, afirmand doar ca au fost luate esantioane si probe care ar putea permite identificarea ADN-ului directorului FMI acuzat ca a fortat o camerista de la Sofitel sa „presteze o felatie". Potrivit legislatiei statului NY, o astfel de relatie neconsimtita este considerata crima sexuala. Prevazuta pentru duminica, aducerea lui DSK in fata judecatorului a fost amanata pentru luni, pentru a permite anchetatorilor sa efectueze noi teste.

StirileProTV: Seful FMI ramane in arest. Kahn risca 74 de ani de inchisoare Cele sapte capete de acuzare evocate in dosarul lui Dominique Strauss-Kahn sunt pasibile de o pedeapsa cumulata care poate ajunge la 74 de ani de detentie. Documentul mentioneaza doua capete de acuzare privind o infractiune sexuala de gradul intai, tentativa de viol de gradul intai, agresiune sexuala de gradul intai, sechestrare de gradul doi, agresiune sexuala de gradul trei si atingeri nepermise. Dominique Strauss-Kahn, caruia luni i s-au adus la cunostinta acuzatiile, urmeaza sa fie inculpat oficial in urmatoarele zile, dupa formarea echipei de jurati. In cazul in care o instanta decide plasarea in detentie, cum este in cazul lui Strauss-Kahn, echipa de jurati trebuie sa se reuneasca in maxim trei zile, conform profesorului de drept Randolph Jonakait, din New York. Echipa juratilor, formata din 16 sau 23 de membri, se va reuni relativ rapid, in secret si in lipsa unui judecator, pentru a analiza elementele acuzarii si ale victimei. "Daca victima depune marturie, va exista o inculpare. Nu este ca la proces, nu exista intrebari intercalate, iar acuzatul nu poate cita martori", a declarat Jonakait. Daca se va decide inculparea, cazul ajunge la o instanta superioara, Curtea Suprema din New York, iar inculparea oficiala are loc aici.

Evenimentul Zilei: Cum se va schimba FMI după Dominique Strauss-Kahn Strauss-Kahn a devenit seful FMI in noiembrie 2007. Dupa venirea acestuia in fruntea institutiei, imprumuturile de urgenta acordate de FMI au crescut spectaculos, de la sub 2 miliarde de dolari in 2007 la circa 92 miliarde dolari in 2010, potrivit publicatiei britanice "The Telegraph". Noua fata a FMI a presupus nu numai sa fie un creditor de urgenta pentru statele afectate de criza, ci sa ofere solutii pentru toate problemele macroeconomice si ale sectorului financiar care afecteaza stabilitatea globala. Originar din Franta, Strauss-Kahn a jucat un rol-cheie in eforturile de a depasi criza datoriilor suverane ale statelor europene, declansata anul trecut. FMI a contribuit la pachetele de salvare destinate Greciei si Irlandei si s-a implicat si in sustinerea Portugaliei. Iar aceasta sustinere ar putea slabi, spun unii analisti. Amedeu Altafaj, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru afaceri economice Olli Rehn, a exprimat, intr-o conferinta de presa, increderea Comisiei Europene ca va exista o "continuitate in activitatea si procesul decizional ale FMI". Totusi, odata cu arestarea lui Kahn, tari emergente precum Brazilia vor dori sa aiba un cuvant mai puternic de spus in ceea ce priveste alegerea sefilor FMI si ai Bancii Mondiale, potrivit unei analize Bloomberg. Arestarea sefului FMI a avut primele consecinte economice: cursul euro a scazut pe pietele asiatice, pe fondul temerilor investitorilor ca situatia lui DSK sa nu complice eforturile de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro.

Gandul: SEFUL FMI, ACUZAT DE VIOL, RAMANE IN AREST. Ce scrie in DOCUMENTUL ACUZARII: Paratul a incercat sa faca sex oral si anal cu menajera hotelului "Acuzatul a avut o relatie sexuala orala si anala cu o persoana pe care a obligat-o", se arata intr-un document citat de AFP. Documentul mentioneaza doua capete de acuzare privind o infractiune sexuala de gradul intai, tentativa de viol de gradul intai, agresiune sexuala de gradul intai, sechestrare de gradul doi, agresiune sexuala de gradul trei si atingeri nepermise. Dominique Strauss-Kahn, caruia luni i s-au adus la cunostinta acuzatiile, urmeaza sa fie inculpat oficial in urmatoarele zile, dupa formarea echipei de jurati. In cazul in care o instanta decide plasarea in detentie, cum este in cazul lui Strauss-Kahn, echipa de jurati trebuie sa se reuneasca in maxim trei zile, conform profesorului de drept Randolph Jonakait, din New York. Echipa juratilor, formata din 16 sau 23 de membri, se va reuni relativ rapid, in secret si in lipsa unui judecator, pentru a analiza elementele acuzarii si ale victimei. "Daca victima depune marturie, va exista o inculpare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO