Cercetatori: Sfarsitul are o noua data, anul 2116
Ziua de 21 decembrie 2012 a fost considerata de multi data in care totul se va termina pe Pamant. Insa doi cercetatori germani aduc un plus de 104 ani calendarului maias, declarand ca sfarsitul va veni in anul 2116.
Maxisciences: Desi este un subiect care a generat multe dezbateri aprinse, data in care va veni sfarsitul lumii inca nu este cunoscuta cu precizie. Insa fratii Bohm, doi nemti, au dezvaluit ca data la care se termina calendarul maias a fost gresit interpretata. Acesta nu se termina in 2012, ci cu 104 ani mai tarziu.
Cei doi oameni de stiinta declara ca toate datele calculate inainte de John Eric Sidney Thompson, specialist al civilizatiei Maya, nu sunt exacte.
Adaptarea facuta de Thompson a perioadei civilizatiei Maya la calendarul crestin a avut o decalare pentru ca nu tinea cont de cuceririle facute de catre triburile inamice si astfel 104 ani au fost omisi.
Mai mult, cei doi frati au tinut cont si de diferitele calendare utilizate de catre civilizatia Maya : un calendar agricol de 365 de zile, o versiune religioasa de 260 de zile, un calendar de noua zile si un ciclu de 1.872.000 de zile.
ABC News: Fortele lui Ghaddafi au ucis cel putin 40 de persoane la Misrata Un medic de la spitalul principal din Misrata a afirmat ca "numarul martirilor se ridica la 40 si al ranitilor la peste 300". "Inca mai primim" victime, a adaugat el. Fortele lui Kadhafi "au adunat, sub amenintare, aproximativ 500 de persoane din afara orasului si le-au dus in centrul Misrata pentru a manifesta in sprijinul lui Kadhafi", a declarat anterior un purtator de cuvant al rebelilor din oras. O contramanifestatie "la care au participat mii de locuitori ai orasului a intervenit", a adaugat el. Potrivit acestuia, lunetisti urcati pe acoperisuri si un tanc "au tras atunci asupra manifestantilor".
Bloomberg: Radiatiile de la centrala Fukushima, o problema pe termen lung pentru japonezi Emisiile radioactive de la centrala japoneza "sunt deja importante, aceste emisii continua. Trebuie, deci, sa ne asteptam ca Japonia sa aiba de gestionat in mod durabil consecintele emisiilor imporante de pe teritoriul sau. Este o problema pe care Japonia va trebui sa o trateze zeci si zeci de ani", a subliniat presedintele Autoritatii, Andre-Claude Lacoste, intr-o conferinta de presa. Aceste emisii sunt legate, pe de o parte, de "decompresiile controlate" - emisii de vapori care contin particule radioactive - care au scopul de a diminua presiunea in reactoarele avariate, pentru a evita ca incinta care le inconjoara sa fie avariata. Iar, pe de alta parte, ele sunt legate de "scurgeri" a caror origine este inca neclara, potrivit Autoritatii.
CNN: Putin si Medvedev, cearta pe tema Libiei "Vom pune in aplicare cu placere eforturile noastre de mediere si capacitatile noastre in materie de mentinere a pacii, daca pot fi utile in aceasta situatie, pentru ca noi avem relatii bune cu lumea araba", a declarat Medvedev. Seful statului rus a subliniat ca nimeni nu este in masura sa poarte negocieri de pace in aceasta tara, in prezent. De asemenea, Rusia nu va participa la nicio operatiune militara impotriva Libiei, a mai anuntat Dmitri Medvedev, apreciind ca este "probabila" lansarea unei ofensive terestre. "Nu vom participa la nicio operatiune cu scopul sa instaureze o zona de interdictie aeriana in Libia. Nu vom trimite niciun contingent, daca aceasta operatiune trece la o faza terestra, lucru care este probabil", le-a spus Medvedev jurnalistilor.
The Wall Street Journal: Barack Obama, asteptat cu proteste in Chile Cea mai importanta manifestatie, organizata la apelul organizatiei Greenpeace, a reunit 2.000 de persoane in cursul dupa-amiezii, intr-o atmosfera festiva in centrul Santiago. Niciun incident nu a fost semnalat in timpul marsului, insotit de politie. Un mars distinct organizat la pranz la apelul Partidului Comunist si al miscarii sociale, a mobilizat cateva sute de persoane, care au denuntat "politica militarista" a lui Obama si un acord bilateral privind folosirea energiei nucleare. "Nici invadarea Libiei, nici energie nucleara", "Nuclear = energia mortii", "gringo go home", denuntau banderolele participantilor la cele doua manifestatii. Acordul de cooperare semnat vineri este controversat in Chile, tara cu puternica activitate seismica, la fel ca Japonia.