Americanii il acuza pe Muammar Ghaddafi de terorism

Ultima actualizare: 06-05-2012 10:10
Libia

Apele sunt foarte tulburi in Libia, iar luptele dintre sustinatorii lui Muammar si protestatari se intetesc. SUA se tem ca Ghaddafi ar putea "relua legaturile cu terorismul si extremismul violent" in cazul in care va castiga teren in fata rebelilor.

CNN: "Exista un pericol real ca, in cazul in care Ghaddafi castiga pe teren, sa reia legaturile cu terorismul si extremismul violent", a declarat William Burns, directorul politic al Departamentului de Stat. Burns a subliniat ca dictatorul libian ar putea incerca sa "contribuie la producerea de dezordine in regiune".

Regimul Ghaddafi a fost condamnat pentru un atentat impotriva unui avion de linie american in Scotia, in 1988. Relatiile dintre Tripoli si Statele Unite s-au normalizat provizoriu incepand din 2003, cand colonelul Ghaddafi a renuntat la armele nucleare. Burns a recunoscut, de altfel, "posibilitatea ca grupari extremiste" sa profite de rebeliunea din Libia.

Regimul Ghaddafi a afirmat ca fortele sale sunt la intrarea in Benghazi, intr-un moment in care comunitatea internationala s-a angajat intr-o cursa contracronometru pentru un vot la ONU in scopul opririi represaliilor impotriva rebelilor.

The Wall Street Journal: Barack Obama a mers la ambasada Japoniei din Washington pentru a-si prezenta condoleantele  Obama, care a vorbit in cursul dupa-amiezii de ieri despre situatia din aceasta tara, amenintata cu cea mai grava catastrofa nucleara de la Cernobil, a mers la reprezentanta diplomatica japoneza, potrivit unui fotoreporter al AFP. Aceasta deplasare nu figura in programul oficial al presedintelui american.

AFP: Sute de tunisieni protesteaza fata de vizita lui Hillary Clinton la Tunis "Hillary Clinton nu esti binevenita, pleaca", "fara colonizare dupa revolutie", "nu tutelei americane in teritoriu islamic", au scandat manifestantii, avertizand asupra "oricarei interventii americane in criza libiana". "Ea a venit inaintea alegerilor pentru a impune strategia americana in Tunisia dar poate sa viseze! Vom reusi sa alungam un dictator si stim cum sa ne protejam tara", a declarat Naziha Bahri, in varsta de 60 de ani. In fata Ministerului de Externe, intre 30 si 50 de manifestanti au ars o fotografie a secretarului de Stat scandand sloganuri antiamericane.

News Agency: Lider Al-Qaida din sudul Yemenului, arestat de autoritati  Baterfi, in varsta de 36 de ani, care se autointituleaza "emirul din Abyane", a fost arestat impreuna cu un alt membru al retelei la Taez, la sud de Sanaa, a precizat un oficial din cadrul serviciilor de securitate. El l-a inlocuit la conducerea retelei in aceasta provincie pe Jamil al-Anbari, ucis intr-un raid in martie 2010. Aceasta provincie se confrunta in mod periodic cu atacuri impotriva membrilor fortelor de securitate. Autoritatile desfasoara o lupta impotriva Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), creata in urma fuziunii organizatiilor yemenita si saudita ale retelei lui Osama ben Laden, care este activa in sudul si estul Yemenului.

The New York Times: Patru jurnalisti de la New York Times, dati disparuti in Libia Editorii au anuntat ca au pierdut contactul cu jurnalistii care relatau din orasul Ajdabiya (est). In pofida unor informatii potrivit carora acestia au fost luati de forte guvernamentale, cotidianul a anuntat ca nu poate confirma informatia. "Am discutat cu oficiali din cadrul Guvernului libian, la Tripoli, care ne spun ca incearca sa stabileasca unde se afla jurnalistii", a declarat Bill Keller, directorul executiv al publicatiei. "Suntem recunoscatori Guvernului libian, care ne-a asigurat ca, daca jurnalistii nostri au fost capturati, vor fi eliberati prompt si nevatamati", a adaugat el. Cei patru jurnalisti disparuti sunt Anthony Shadid, seful Biroului din Beirut, care detine doua Premii Pulitzer pentru reportaje in strainatate, Stephen Farrell, reporter si cameraman, care a fost rapit de talibani, in 2009, dar a fost salvat de comandouri britanice, si doi fotografi, Tyler Hicks si Lynsey Addario, care acopera zona Orientului Mijlociu si Africii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO