Cine a scris, de fapt, Biblia. Un algoritm matematic ofera un rezultat absolut suprinzator

Ultima actualizare: 16-09-2012 02:50
Biblia

Un algoritm matematic dezvoltat de o echipa israeliana ofera noi perspective asupra multiplelor viziuni care au dus la scrierea Sfintei Scripturi. Softul analizeaza stilul si cuvintele alese pentru a distinge partile din Biblie scrise de un singur autor.

AFP:  Programul poate fi utilizat in mai multe domenii: de la asistarea institutiilor administrative, pana la dezvoltarea de noi programe pentru scriitori.

Insa Biblia a fost un test tentant pentru creatorii algoritmului. Pentru evrei si crestini faptul ca nucleul Bibliei sau Pentateucul (cele cinci carti ale Bibliei scrise de Moise, sub insuflarea directa a lui Dumnezeu) a fost opera lui Dumnezeu este temelia credintei lor, insa cercetatorii moderni considera ca textul Bibliei a fost scris de mai multe persoane, al caror stil poate fi identificat prin numele pe care l-au folosit pentru a-L descrie pe Dumnezeu sau ideologia diferita.

Cei care studiaza Cartea Sfanta o divizeaza in doua parti: prima este opera unui autor ce are legatura cu preotimea, iar cea de-a doua parte nu are legatura cu clerul.

Cand algoritmul israelienilor a fost folosit pentru a analiza primele cinci carti din Biblie si a separat continutul acestora in functie de cei doi autori, rezultatele sale au fost in proportie de 90% asemanatoare cu concluziile trase de cercetatori ce au analizat Biblia timp de zeci de ani.

"Am reusit sa comasam secole de munca manuala foarte de detaliata in doar cateva minute prin metoda automata", a anuntat echipa care a creat algoritmul.

Secventele in care algoritmul nu a cazut de acord cu analiza istoricilor Bibliei ar putea oferi un interesant punct de start pentru o noua analiza. Conform cercetatorilor, primul capitol al Genzei era considerat opera autorului "preotesc", insa software-ul l-a clasat ca fiind scris de un autor laic. 

Citeste si:

SuperDan pleaca la Lokomotiv! Torje, primul transfer! Dinamo va primi o suma URIASA, jucatorul se va imbogati

Becali a mai rezolvat un transfer!EL e SURPRIZA patronului pentru Levi! Vezi cat a costat!

A scuipat-o, a batut-o si a inselat-o, dar s-au impacat! Andreea Tonciu dezvaluie MOTIVUL pentru care nu-i poate rezista lui Mitea

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO