Banii nu aduc fericirea, ci cancerul. Ce bancnote te pot imbolnavi
Compusul care se regaseste si in materiale plastice si este suspectat ca poate cauza cancere sau anomalii tiroidiene, bisfenol A, a fost descoperit pe nenumarate tipuri de bancnote.
Evenimentul Zilei: Chitantele emise de casele de marcat, pe care casierii ni le inmaneaza de obicei impreuna cu restul, sau pe care le punem in portofel, in geanta sau in buzunar, alaturi de bancnote, au dus la contaminarea la nivel international a banilor de hartie si polimer cu Bisfenol A. Concentratia substantei gasita pe bancnotele de euro, dolar, rubla sau yuan este mai mare decat cea din praful domestic, reiese dintr-un studiu recent publicat in revista Societatii Americane de Chimie. Cea mai mare cantitate de bisfenol A a fost identificata pe bancnotele din Brazilia, Republica Ceha si Australia (realizate din polimer), iar cea mai mica pe cele din Filipine, Thailanda si Vietnam. Medicii explica posibilul efect al acestei substante asupra oamenilor si modalitatile de protectie.
Capital: Cand alții pierd, el caștiga: Romanul care le-a luat fața miliardarilor Averile celor mai bogați oameni din Australia sunt bazate, in mod special, pe acțiunile pe care le dețin in companiile cu care au legaturi. Conform unui raport publicat recent, averea cumulata a celor mai bogați 20 de australieni a inregistrat o scadere de 6 miliarde de dolari australieni (echivalentul a 4,3 miliarde de euro) de la inceputul lui 2011. Dintre ei, doar 3 au avut creșteri. Dintre cei 3, campionul este un roman. Așa cum probabil ați ghicit este vorba despre nimeni altul decat omul de afaceri romano-australian Frank Timis, șeful companiei African Minerals, ale carei acțiuni listate la bursa de la Londra au crescut de la inceputul acestui an pana la inceputul lunii august cu 34,6%, ceea ce inseamna, in valori absolute, o creștere de 91 de milioane de dolari australieni, echivalentul a peste 66 de milioane de euro. Este cea mai mare creștere procentuala dar și cea mai mare creștere in termeni de valori absolute. Frank Timiș se poate lauda ca este omul topurilor de oameni bogați. Se afla in Topul celor mai bogați 300 de romani realizat de Capital, a intrat in topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie, a fost inclus in topul celor mai bogați australieni și este și in topul celor mai bogați oameni de pe planeta.
Romania Libera: „Anul corectitudinii" la BAC, runda II Camere de supraveghere in toate salile de examen si un grad de dificultate similar subiectelor din prima sesiune promit un bac II dificil pentru picatii din iulie. "Inainte de bacalaureat, am avertizat ca nu va fi de glumit. L-am numit «Anul corectitudinii»", spunea ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, dupa prima sesiune de bacalaureat, cand doar 45,72 la suta dintre candidati au promovat examenul de maturitate. Dupa afisarea acestor cifre, 2011 a devenit anul cu cele mai proaste rezultate inregistrate la bacalaureat din istoria acestui examen. Saptamana viitoare, cei care au picat trebuie sa mai treaca inca o data prin chinurile celei de-a doua sesiuni, care se anunta la fel de grea ca si prima. Oficialii ministerului au anuntat in mai multe randuri ca gradul de dificultate nu va scadea la examenul din august.„La sesiunea din toamna nu ma astept la nicio scadere a standardelor. Nici la sesiunea din toamna si nici la contestatii", a spus Funeriu dupa afisarea rezultatelor dezastruoase din iulie 2011. In jur de 100.000 de liceeni s-au inscris pentru a doua sesiune de bacalaureat.