Leul romanesc, francul estului. De ce tin strainii 9 miliarde de euro in bancile de la noi?
Politica monetara dusa de BNR permite bancilor romanesti sa ofere cele mai bune dobanzi la depozite dintre tarile membre ale Uniunii Europene motiv pentru care strainii tin in bancile locale echivalentul in lei a aproape 9 miliarde de euro.
Capital: La jumatatea anului 2011, soldul total al depozitelor pe termen mediu si lung detinute de persoanele straine in Romania era de peste 8,6 miliarde de euro, cu peste 5 miliarde de euro mai mult decat la jumatatea anului 2008, arata datele BNR. Aceasta crestere nu se datoreaza insa vreunui reviriment in economia reala ci unei alte realitati: in acest moment, leul romanesc ofera cele mai bune dobanzi dintre toate monedele din Uniunea Europeana ajungand si pana la 8% in conditiile in care dobanda de politica monetara a BNR este cea mai mare din UE adica 6,25%. In Cehia de exemplu, dobanzile medii la depozite in coroane nu depasesc 2,5%, in Polonia zlotul prespune dobanzi de 4-5%, in Ungaria un depozit in forinti aduce randamente anuale de maximum 6,5% iar in Bulgaria economiile in leva nu aduc castiguri mai mari de 5%. Despre depozitele in euro nu mai vorbim, ele aflandu-se la niveluri minime istorice. In aceste conditii, leul romanesc, mai precis depozitele in lei capata, pastrand proportiiile, calitatile francului elvetian adica acelea de moneda de refugiu. Mai ales ca evolutia cursului de schimb euro/leu a fost una stabila in ultimii 2 ani de zile.
Evenimentul Zilei: Recesiunea nu revine, dar cresterea e slaba Industria a slabit in ultimele luni, ceea ce a facut ca economia sa franeze in al doilea trimestru, dupa ce crescuse cu 1,7% in primele trei luni fata de aceeasi perioada din 2010. "Productia industriala si constructiile au franat cresterea economiei din trimestrul doi", a declarat Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, pentru EVZ. Exista, insa, domenii care preiau o parte din rolul jucat anul trecut de industrie, iar economia locala continua sa avanseze. Astfel, agricultura a avut o contributie im portanta la cresterea economica din al doilea trimestru, spune Ionut Dumitru. Istvan Szekely, negociatorul sef al Comisiei Europene la Bucuresti, spune ca investitiile publice ar putea tura din nou motoarele economiei, opinie sustinuta si de Ionut Dumitru. Lucian Anghel, economistul sef al BCR, crede, insa, ca sumele alocate pentru investitii vor fi reduse, guvernantii fiind obligati sa taie din cheltuieli.
Ziarul Financiar: Declinul si caderea Europei. Este timpul sa spunem adio vechii ordini mondiale? Sub un titlu care da de gandit, revista americana Time ridica o problema nu doar delicata, ci si acuta: pe fondul declinului general al Occidentului, Europa se prabuseste. "Declinul si caderea Europei" este titlul cu care se deschide ultima editie a celebrei publicatii de peste ocean, iar concluzia ar parea o gluma intr-o situatie de calm: "Sa spunem adio vechii ordini stabilite! " La disparitia caror imperii asistam? Termenul de "vechea ordine mondiala" a fost intens folosit dupa primul razboi mondial pentru a marca prabusirea imperiilor austro-ungar, german, otoman si rus. La disparitia caror "imperii" si a carei ordini asistam acum? Si ce justifica o asemenea concluzie a celebrei reviste americane? Saptamana trecuta, in vreme ce revoltele cuprindeau Londra, Time titra: "Uniunea economica a Europei se dezintegreaza, Londra este in flacari, iar Statele Unite sunt prea slabe pentru a salva situatia sau moneda euro" - o trimitere la faptul ca dupa al doilea razboi mondial SUA au ajutat Europa sa se ridice de la pamant.