Un an de la tragedia din Maternitatea Giulesti. Ce s-a schimbat?

Imagini din salonul incendiat al maternitatii Giulesti

Incendiul de la maternitatea Giulesti in care sase nou-nascuti au ars de vii la Terapie Intensiva le ingrozeste si azi pe mame. Dupa un an de la oribila tragedie, maternitatea de pe Calea Giulesti nr. 5 pare sa-si fi invatat lectia.

Adevarul: Acum un an, pe 16 august, o tragedie oribila a socat opinia publica si a indoliat multe familii. In jurul orei 18.00, la salonul de Terapie Intensiva situat la etajul al doilea al Maternitatii Giulesti din Capitala a izbucnit un incendiu. 11 bebelusi prematuri, opt aflati in incubatoare si alti trei pe masutele speciale, au ars timp de 20 de minute fara ca sa intervina cineva.

Dupa un an de la aceasta drama, amintirea incendiului e inca vie printre femeile care vin sa nasca la Giulesti. Gravidele vin cu frica si numai daca nu au gasit sa nasca in alta parte. Nelinistea se stinge treptat cand vad ca angajatii maternitatii par sa-si fi invatat lectia. „S-au indreptat lucrurile, le e frica acuma, s-au cumintit. Dupa ce s-a intamplat, sta toata lumea cu ochii pe ei", defineste situatia Valentin, un tatic venit din Bolintin sa-si ia acasa baietelul nou-nascut. "Medicii sunt foarte buni, sunt draguti, atenti. I-am dat unei asistente un ban si mi i-a dat inapoi. Nu mi-a venit sa cred. E curat, e foarte bine, fata de alte maternitati", explica femeia. „Nu am venit aici ca am ales noi, dar Municipalul s-a inchis si n-aveam unde sa merg in alta parte", spune Gina, sotia lui Valentin.

Jurnalul National: Un an de la iadul din Maternitatea Giulesti Pe 16 august 2010, salonul de Te­rapie Intensiva nou-nascuti al Maternitatii Panait Sarbu din Bucuresti a luat foc in urma unui scurtcircuit. Trei dintre cei 11 bebelusi internati acolo au murit pe loc din cauza arsurilor. Alti trei si-au pierdut viata in urmatoarele zile la Spitalul „Gri­gore Alexandrescu”, pentru ca organismul lor, oricum insuficient dezvoltat, n-a putut lupta cu traumele provocate de flacari si fum. Cinci copii au supravietuit datorita eforturilor medicilor de la Grigore Ale­xandrescu.

Citește și
Grau
An agricol exceptional. Producatorii: Decat sa ieftinim, mai bine exportam
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

La un an de la tra­gedie, procesul merge din amanare in amanare. Parintii bebelusilor supra­vietuitori nu vor sa-si mai aminteasca prin ce-au trecut si spera doar ca justitia sa-i pedepseasca pe vinovati. In urma anchetei desfasurate la Maternitatea Giulesti, procurorii Marius Iacob si Remus Budai de la Parchetul General au trimis in judecata spitalul si cinci persoane considerate responsabile de producerea incidentului si de moartea copiilor: asistenta Florentina Carstea, dr Bogdan Marinescu – directorul spita­lului de la acea vreme, dr Adrian Ioan Toma – seful sectiei de Neonatologie, Vasile Dima – seful serviciului tehnic si electricianul Gigel Oprea.

Saptamani in sir dupa incendiul de la Giulesti, singurul lucru cert era ca asistenta care trebuia sa supravegheze copiii lipsea din salon. Motivele si timpul pe care aceasta l-a petrecut departe de locul unde trebuia sa fie, conform fisei postului, au fost motiv de interminabile speculatii. Dupa ce au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere din spital si au audiat martorii prezenti in acea zi la etajul II al maternitatii, anchetatorii au reusit sa reconstituie firul evenimentelor.

Ziarul ring: Pompierii de la Giulesti, eroi o zi, traumatizati o viata Si-au riscat viata de nenumarate ori in lupta cu flacarile si au salvat sute de oameni din ghearele mortii fara a se gandi vreo clipa la riscuri. Un singur caz insa le-a ramas viu in minte chiar si la un an dupa tragedie: incendiul de la Maternitatea „Panait Sarbu” din Capitala. Cristian Valcu, Dan Petrisor, Marius Simionescu, Niculae Cristian si Marian Dumitru sunt cei cinci pompieri care au refuzat sa creada ca vreunul dintre bebelusii din camera cuprinsa de flacari va putea pieri in acea incapere. Prima „lupta” a pompierilor pe 16 august 2010, la Maternitatea Giulesti, a fost dusa cu propriile lor sentimente.

„Noi am fost anuntati ca este o explozie la maternitate si deja ne gandeam la pereti cazuti si altfel de nenorociri. Chiar din momentul in care am primit apelul prin dispecerat nu ne-am gandit nicio clipa ca vom intampina atatea probleme acolo. Prima data ne-am gandit ca este vorba de o magazie... dar, de fapt, nu a fost o explozie. Cand am ajuns in fata maternitatii, oamenii sareau pe noi sa le salvam copiii. Dar experienta ne spune ca nu trebuie sa ne afecteze nimic din ce e in jur si sa ignori alte elemente care te pot impiedica. In plus, daca ascultam urletele disperate si ne lasam dusi de sentimente, cadeam psihic si ne cuprindea frica, ceea ce este cel mai cumplit lucru”, ne-a marturisit Cristian Valcu, coordonatorul echipei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
La
La "Disneyland" de Romania. Moni si Irina s-au pozat cu ursul

Aflata in vacanta in Bacau, orasul sau natal, Monica Gabor si-a scos fetita la plimbare in parc. Chiar daca spera ca in aceasta perioada sa se distreze in America, la Disneyland, fotomodelul s-a multumit sa isi faca poze langa un urs impaiat.

An agricol exceptional. Producatorii: Decat sa ieftinim, mai bine exportam
An agricol exceptional. Producatorii: Decat sa ieftinim, mai bine exportam

Conditiile meteorologice prielnice si subventiile acordate inaintea campaniei de primavara au asigurat o productie agricola peste media ultimilor cinci ani.media

Romanii,
Romanii, "afaceristi" innascuti. De ce platim dublu autostrazile fata de bulgari

Doua tari cu economii, preturi, salarii si resurse comparabile, respectiv Romania si Bulgaria. Prima plateste cu cel putin 5 milioane euro un kilometru de autostrada, a doua da doar 2-3 milioane de euro.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.