Un an de la tragedia din Maternitatea Giulesti. Ce s-a schimbat?
Incendiul de la maternitatea Giulesti in care sase nou-nascuti au ars de vii la Terapie Intensiva le ingrozeste si azi pe mame. Dupa un an de la oribila tragedie, maternitatea de pe Calea Giulesti nr. 5 pare sa-si fi invatat lectia.
Adevarul: Acum un an, pe 16 august, o tragedie oribila a socat opinia publica si a indoliat multe familii. In jurul orei 18.00, la salonul de Terapie Intensiva situat la etajul al doilea al Maternitatii Giulesti din Capitala a izbucnit un incendiu. 11 bebelusi prematuri, opt aflati in incubatoare si alti trei pe masutele speciale, au ars timp de 20 de minute fara ca sa intervina cineva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa un an de la aceasta drama, amintirea incendiului e inca vie printre femeile care vin sa nasca la Giulesti. Gravidele vin cu frica si numai daca nu au gasit sa nasca in alta parte. Nelinistea se stinge treptat cand vad ca angajatii maternitatii par sa-si fi invatat lectia. „S-au indreptat lucrurile, le e frica acuma, s-au cumintit. Dupa ce s-a intamplat, sta toata lumea cu ochii pe ei", defineste situatia Valentin, un tatic venit din Bolintin sa-si ia acasa baietelul nou-nascut. "Medicii sunt foarte buni, sunt draguti, atenti. I-am dat unei asistente un ban si mi i-a dat inapoi. Nu mi-a venit sa cred. E curat, e foarte bine, fata de alte maternitati", explica femeia. „Nu am venit aici ca am ales noi, dar Municipalul s-a inchis si n-aveam unde sa merg in alta parte", spune Gina, sotia lui Valentin.
Jurnalul National: Un an de la iadul din Maternitatea Giulesti Pe 16 august 2010, salonul de Terapie Intensiva nou-nascuti al Maternitatii Panait Sarbu din Bucuresti a luat foc in urma unui scurtcircuit. Trei dintre cei 11 bebelusi internati acolo au murit pe loc din cauza arsurilor. Alti trei si-au pierdut viata in urmatoarele zile la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, pentru ca organismul lor, oricum insuficient dezvoltat, n-a putut lupta cu traumele provocate de flacari si fum. Cinci copii au supravietuit datorita eforturilor medicilor de la Grigore Alexandrescu.
La un an de la tragedie, procesul merge din amanare in amanare. Parintii bebelusilor supravietuitori nu vor sa-si mai aminteasca prin ce-au trecut si spera doar ca justitia sa-i pedepseasca pe vinovati. In urma anchetei desfasurate la Maternitatea Giulesti, procurorii Marius Iacob si Remus Budai de la Parchetul General au trimis in judecata spitalul si cinci persoane considerate responsabile de producerea incidentului si de moartea copiilor: asistenta Florentina Carstea, dr Bogdan Marinescu – directorul spitalului de la acea vreme, dr Adrian Ioan Toma – seful sectiei de Neonatologie, Vasile Dima – seful serviciului tehnic si electricianul Gigel Oprea.
Saptamani in sir dupa incendiul de la Giulesti, singurul lucru cert era ca asistenta care trebuia sa supravegheze copiii lipsea din salon. Motivele si timpul pe care aceasta l-a petrecut departe de locul unde trebuia sa fie, conform fisei postului, au fost motiv de interminabile speculatii. Dupa ce au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere din spital si au audiat martorii prezenti in acea zi la etajul II al maternitatii, anchetatorii au reusit sa reconstituie firul evenimentelor.
Ziarul ring: Pompierii de la Giulesti, eroi o zi, traumatizati o viata Si-au riscat viata de nenumarate ori in lupta cu flacarile si au salvat sute de oameni din ghearele mortii fara a se gandi vreo clipa la riscuri. Un singur caz insa le-a ramas viu in minte chiar si la un an dupa tragedie: incendiul de la Maternitatea „Panait Sarbu” din Capitala. Cristian Valcu, Dan Petrisor, Marius Simionescu, Niculae Cristian si Marian Dumitru sunt cei cinci pompieri care au refuzat sa creada ca vreunul dintre bebelusii din camera cuprinsa de flacari va putea pieri in acea incapere. Prima „lupta” a pompierilor pe 16 august 2010, la Maternitatea Giulesti, a fost dusa cu propriile lor sentimente.
„Noi am fost anuntati ca este o explozie la maternitate si deja ne gandeam la pereti cazuti si altfel de nenorociri. Chiar din momentul in care am primit apelul prin dispecerat nu ne-am gandit nicio clipa ca vom intampina atatea probleme acolo. Prima data ne-am gandit ca este vorba de o magazie... dar, de fapt, nu a fost o explozie. Cand am ajuns in fata maternitatii, oamenii sareau pe noi sa le salvam copiii. Dar experienta ne spune ca nu trebuie sa ne afecteze nimic din ce e in jur si sa ignori alte elemente care te pot impiedica. In plus, daca ascultam urletele disperate si ne lasam dusi de sentimente, cadeam psihic si ne cuprindea frica, ceea ce este cel mai cumplit lucru”, ne-a marturisit Cristian Valcu, coordonatorul echipei.