"As fuma si acum o tigara." Drama bolnavilor cu picioarele amputate
Un barbat de 40 de ani a ramas fara degetele de la un picior dupa ce a fost diagnosticat cu o boala care-i afecteaza pe fumatorii tineri si care consta in infundarea vaselor de sange.
Romania Libera: Gabriel e internat de o luna la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti si a fost operat in urma cu o saptamana. Socul pe care l-a avut cand a aflat ca va ramane fara degetele de la piciorul drept l-a aruncat in depresie. „Nu-mi venea sa cred. Am sperat ca poate in urma tratamentului, boala se va retrage si voi ramane cu degetele intregi. Apoi mi-am zis ca sunt tanar, am familie si un copil de crescut si ca trebuie sa am putere sa merg inainte. Mai am si speranta ca piciorul mi se va vindeca", spune cu lacrimi in ochi barbatul de 40 de ani. Gabriel a fumat timp de 20 ani. Primele semne ale bolii au aparut acum un an si jumatate: il dureau gleznele si talpa cand mergea mai mult pe jos. Si-a zis ca e ceva normal dupa mai mult efort. Iarna trecuta, in decembrie, i-a aparut o fisura la degetul mic de la piciorul drept, pe care a incercat sa o trateze cu crema de musetel, crezand ca e o ciuperca. Vazand ca nu-i trece si ca dege-tele incepusera sa se inro-seasca, s-a dus la un medic dermatolog. Acesta i-a dat doua creme, dar fara efect. Pentru ca avea ustu-rimi, iar laba piciorului i se inro-sise, a mers s la un alt dermatolog care i-a recomandat alt trata-ment cu creme si antibiotice.
Adevarul: Ce substante daunatoare contine fumul de tigara n Romania, o persoana din patru fumeaza zilnic, atrag atentia specialistii, cu ocazia Zilei Mondiale fara Tutun, marcata astazi, 31 mai. Daca luam in considerare si persoanele care inhaleaza, fara voia lor, fumul de tigara, adica pe cele care fumeaza pasiv, putem estima ca toata populatia Romaniei fumeaza, macar ocazional. Acest lucru este cu atat mai ingrijorator cu cat fumul de tigara, indiferent ca este inhalat direct din tigara sau „la mana a doua", contine cateva mii de substante, dintre care cateva sute sunt toxice, iar in jur de 50 au potential cancerigen. Substanta de baza din compozitia tigarilor este nicotina, nociva prin faptul ca este responsabila de aparitia dependentei. Ea se absoarbe in sangele fumatorului si afecteaza activitatea creierului in aproximativ 10 secunde de la inhalarea primului fum, prin stimularea productiei de neurotransmitatori care creeaza starea de bine. Creierul ajunge sa se obisnuiasca cu aceasta stare de bine, iar in lipsa nicotinei, organismul intra in sevraj.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
StirileProTV: Plin de sange, inconstient, orb si surd. Portretul robot al pacientului internabil, de la 1 iunie Potrivit unui proiect al CNAS, internarile in spitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criterii stabilite de normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in 2011-2012.
Unul dintre aceste criterii este pierderea subita a cunostintei, care include coma sau incapacitate de raspuns la stimuli, schimbare acuta in starea de constienta a pacientului si pierderea cunostintei ca urmare a traumelor, mai putin dezorientare sau confuzie.
De asemenea, conform acestor criterii, va putea fi internat un bolnav cu puls anormal, adica frecventa periferica sub 50 pe minut sau mai mare de 140 pe minut, inregistrata cu doua ocazii separate la distanta de cel putin cinci minute.
Proiectul mai prevede ca pot fi internate persoanele cu tensiune anormala (presiune sistolica sub 90 sau peste 200 mmHg si o valoare diastolica de sub 60 sau peste 120 mmHg), cele care au suferit o pierdere acuta a vederii sau a auzului (pierdere severa partiala sau totala si care s-a instalat rapid si a persista in momentul internarii) sau a capacitatii de a misca o parte importanta a corpului.