Medicii avertizeaza: Sexul oral, mai vinovat decat fumatul pentru cancerul de gat
Fumatul, alcoolul si, mai nou, sexul oral sunt cauzele care au dus la cresterea alarmanta a cazurilor de cancer oral. In Romania, a fost lansat testul care depisteaza boala in cateva minute.
Evenimentul Zilei: In intreaga lume apar peste 640.000 de cazuri de cancer oral, iar in Romania este a treia forma de cancer ca mortalitate. Si cauzele bolii s-au diversificat: daca in trecut, fumatul si consumul de alcool erau principalele cauze, astazi, 65% din cazurile de cancer oral sunt cauzate de virusul Papilloma- Uman (HPV), transmis cu usurinta prin sex oral. Combinatia alcool - tutun, cea mai periculoasa Cancerul oral apare la nivelul buzelor (in general la nivelul buzei inferioare), in interiorul gurii, la nivelul amigdalelor, faringelui sau glandelor salivare. Semnele timpurii nu sunt tocmai usor de depistat, de aceea, vizitele la dentist sunt obligatorii in cazul in care aveti urmatoarele simptome: o rana la nivelul buzelor, gingiilor sau in interiorul gurii, care sangereaza si nu se vindeca, senzatia de amorteala la nivelul cavitatii bucale, dificultate la mestecare si inghitire, gustul acru in gura, dar si modificarea vocii.
Romania Libera: Al treilea Razboi Mondial e posibil Profesorul Mihail E. Ionescu considera ca Romania devine mai puternica o data cu instalarea scutului antiracheta pe teritoriul tarii, dar ca mentalitatea romanilor nu s-a schimbat inca suficient si ar mai fi nevoie de inca zece ani pentru a deveni cu adevarat europeni. Directorul Centrului pentru Studii Est-Europene si Asiatice mai crede ca Rusia, chiar daca nu e un pericol imediat, poate deveni, mai ales cand e vorba despre spatiul sau vital, iar Razboiul ruso-georgian din 2008 a demonstrat acest lucru. Profesorul Ionescu nu exclude nici ipoteza unui al treilea razboi mondial si argumenteaza aceasta supozitie pornind de la schimbarile care au loc pe plan global.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gandul: Politistii de la rutiera aduna zilnic 20.000 de euro din amenzile date pe DN1 pentru depasirea vitezei regulamentare. Vezi unde sunt montate radarele Politia Rutiera a acordat 55.125 de amenzi pentru depasirea vitezei regulamentare pe DN 1 in primele patru luni ale anului, valoarea medie a amenzilor fiind de 180 de lei. Politia a reusit sa sesizeze cu 31.238 mai multe abateri legate de excesul de viteza ca in aceeasi perioada a anului trecut cu ajutorul sitemului de camere fixe montate de-a lungul drumului, potrivit Incont.ro, care a primit datele de la Politia Rutiera. Astfel, raportand numarul de abateri la media de 180 de lei a amenzilor acordate, reiese ca intr-o singura zi, Politia strange aproximativ 20.000 de euro pe zi de pe urma soferilor grabiti. Banii revin autoritatilor locale. Camerele fixe care surprind automobilele ce depasesc viteza legala sunt montate in localitatile Balotesti si Ciolpani din judetul Ilfov si Puchenii Mari, Barcanesti, Comarnic si Sinaia din judetul Prahova.
Jurnalul National: Sondaj: 68% dintre romani cred ca autoritatile comit abuzuri Un sondaj de de opinie realizat de Avangarde la comanda Jurnalului National arata ca 44% dintre cei intervievati spun ca in Romania telefoanele sunt interceptate si legal si ilegal, 30% - ilegal si numai 13% legal, cu mandat de la judecator. 13% nu stiu/nu raspund. Potrivit sondajului, 40% spun ca SRI intercepteaza legal convorbirile telefonice, 5% altii, 4% - DIICOT, 4%- DNA, 3%- DGIPI, SIE-2%, DGA- 1%, firme private de securitate -1%, iar 40% nu stiu/nu raspund. Cat priveste interceptarea ilegala a telefoanelor, 17% spun ca SRI recurge la o astfel de metoda, 11% - firme private de securitate, 7%- DNA, 7%- altii, 3%- DGA, 2% - DGIPI, 2%- SIE, 2%- DIICOT, iar 49% nu stiu/nu raspund. Intrebati la comanda cui cred ca se intercepteaza ilegal telefoanele, 16% au spus ca a lui Traian Basescu, 8% - a sefilor,5% - a conducatorilor,4%- al guvernului, 4%- a politicienilor, 2%- a politiei, 2%- a SRI, 1%- a lui Emil Boc, 8%- alte raspunsuri, 50% nu stiu/nu raspund. La intrebarea daca Romania este stat de drept sau stat politienesc, 39% din respondenti spun ca Romania este stat de drept, 33% ca este stat politienesc, iar 28% nu pot aprecia. Pe de alta parte, 42% din respondenti spun ca presa nu este o vulnerabilitate pentru statul roman, 35% spun ca da, iar 23% nu stiu.
Adevarul: Cautatorii de genii au recrutat 173 de romani Organizatia Mensa este activa in Romania de peste doi ani. A sustinut mai multe sesiuni dedicate romanilor care vor sa-si masoare nivelul IQ-ului prin teste concepute si autorizate de matematicieni de renume din lume. Intalnirile au loc in principalele centre universitare ale tarii, precum Cluj- Napoca, Bucuresti sau Iasi. Ultima testare pentru determinarea nivelului de inteligenta a avut loc la Iasi in urma cu doua zile, intr-o aula a Universitatii „Al. I. Cuza". Cei peste 50 de candidati inscrisi contra unei taxe de 250 de lei au avut la dispozitie 20 de minute pentru a raspunde la cele 45 de intrebari ale chestionarului. Rezultatele sunt trimise la Londra, iar comisia de analiza le va da un raspuns in maximum doua saptamani pentru a le confirma sau nu daca au un IQ de peste 130. Analizele Mensa arata ca acest nivel de inteligenta poate fi atins de doar 2% din populatia planetei. Ulterior, candidatii care doresc pot da teste suplimentare care sa le ateste nivelul precis al IQ-ului. Pana acum, doar 10 ieseni dintre cei peste 60 care s-au inscris la testare au fost declarati „inteligenti de nivel mondial". „Testele nu au capcane lingvistice. Daca il iei pe Tarzan din copac si il pui sa faca testul, ar trebui sa fie in stare", explica Catalin (31 de ani), medic, unul din cei 10 ieseni care au indeplinit baremul anul trecut.