Lecția rusească. Europa s-a îndreptat cu forță spre verde pentru a reduce dependența de gazul și petrolul rusesc

Pro Verde energie verde

Criza energetică provocată de războiul dintre Rusia și Ucraina și sancțiunile economice impuse Rusiei de către țările europene au afectat semnificativ aprovizionarea cu energie.

Rusia furniza 40% din gaz și 25% din petrolul majorității țărilor europene.

În replică la sancțiuni, Rusia a cerut plata gazului și petrolului în ruble, cerere respinsă de țările europene, ceea ce a dus la scăderea aprovizionării și la creșterea prețurilor energiei. Țările europene încearcă să reducă dependența de energia rusească investind în energie prietenoasă cu mediul.

Ca răspuns la operațiunea militară specială lansată de Rusia în Ucraina pe 24 februarie 2022, Uniunea Europeană și țările membre au impus sancțiuni masive asupra Rusiei, inclusiv asupra produselor energetice. Rusia era principalul furnizor de gaze naturale și petrol pentru Europa, oferind 40% din necesarul de gaz al Europei și 25% din importurile de petrol brut ale Uniunii Europene, ceea ce făcea ca Europa să fie extrem de dependentă de combustibilii fosili rusești.

În 2019-2020, majoritatea statelor membre ale UE au înregistrat o creștere a utilizării energiei regenerabile, de la 19,88% în 2019 la 22,09% în 2020, în consumul final brut de energie. Energia regenerabilă pentru generarea de energie electrică a crescut de la 34,1% la 37,5% în aceeași perioadă. Utilizarea energiei regenerabile pentru transport și clădiri (încălzire și răcire) a crescut, de asemenea. Acest lucru reflectă eforturile europene de a dezvolta și optimiza sursele de energie regenerabilă ca alternativă viitoare pentru a reduce dependența de energia rusă, conform Iopscience.iop.org.

Citește și
Cunoscutul influencer Andrei Versace, găsit mort în casă. Ce spune Poliția despre „Regele fițelor”

energie verde

Dependența gazul și petrolul rusesc

În 2020, UE importa peste 380 de milioane de metri cubi pe zi de gaz natural prin conducte din Rusia, echivalent cu aproximativ 140 de miliarde de metri cubi anual, pentru care trebuia să plătească aproximativ 100 de miliarde de euro. Sancțiunile impuse Rusiei au dus la o reducere a importurilor de energie, afectând atât veniturile Rusiei, cât și aprovizionarea energetică a Europei. Prețurile gazului și petrolului au crescut semnificativ, ceea ce a dus la inflație și creșterea facturilor de utilități.

Pe termen scurt, conform Planului în 10 Puncte al AIE, printre măsuri se regăsesc suspendarea semnării de noi contracte de achiziție de gaz cu Rusia și maximizarea aprovizionării cu gaz din alte surse. Pe termen lung, obiectivul este de a crește utilizarea energiei regenerabile în conformitate cu campania "Green Deal" a UE. Planul REPowerEU prevede economii de energie, diversificarea aprovizionării cu energie și accelerarea implementării energiei regenerabile pentru a înlocui combustibilii fosili în locuințe, industrie și centrale electrice.

Pentru a sprijini tranziția către energie regenerabilă, UE a alocat fonduri substanțiale prin mecanismul "Just Transition", cu un buget de peste 150 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. În mai 2020, Comisia Europeană a propus MFF 2021-2027, care include măsuri pentru recuperarea după pandemia COVID-19 și pregătirea unei economii ecologice. Obiectivul climatic global al UE este de 30% din cheltuieli pentru acțiuni climatice.

Mai multe detalii despre planul REPowerEU

Planul REPowerEU, lansat de Comisia Europeană în mai 2022, abordează perturbările de pe piața globală a energiei cauzate de invazia Rusiei în Ucraina. Principalele obiective sunt economisirea energiei, diversificarea surselor de energie și producerea de energie curată, având ca scop eliminarea importurilor de combustibili fosili din Rusia și asigurarea securității energetice pentru cetățenii și întreprinderile din UE, conform Comisiei Europene.

  1. Economisirea energiei:

· Consumul de gaz redus cu 18% între august 2022 și martie 2024, depășind ținta de reducere voluntară de 15%.

· Capacitatea de stocare a gazului a atins 95% până în noiembrie 2022, depășind ținta de 80%. Noua țintă este de 90% până la 1 noiembrie în fiecare an.

  1. Diversificarea surselor de energie:

· Ponderea importurilor de gaz din Rusia în UE a scăzut de la 45% în 2021 la 15% în 2023.

· Sancțiunile UE au interzis importurile maritime de țiței rusesc, produse petroliere rafinate și cărbune.

· Achiziționarea comună de gaz și Platforma Energetică a UE au fost esențiale pentru asigurarea unor surse de energie accesibile și diverse.

  1. Producerea de energie curată:

· Producția de energie regenerabilă a crescut semnificativ, cu o capacitate record de 96 GW de energie solară instalată și o creștere de 33 GW în capacitatea eoliană.

· În 2022, pentru prima dată, mai multă energie electrică a fost produsă din surse regenerabile decât din gaz.

  1. Legislație și Finanțare:

· Directiva privind energia regenerabilă revizuită urmărește să crească ponderea energiei regenerabile la 42,5% până în 2030, cu o ambiție de 45%.

· Planul Industrial Green Deal, inclusiv Actul privind Materialele Critice și Actul pentru Industrie Net-Zero, susțin dezvoltarea tehnologiilor verzi.

· Aproape 300 miliarde de euro au fost mobilizate pentru Planul REPowerEU, cu finanțare din Mecanismul de Redresare și Reziliență (RRF), Fondul de Inovare și Sistemul de Comerț cu Emisii (ETS).

energie verde

Pași viitori

· Reducerea suplimentară a importurilor de gaz din Rusia.

· Intensificarea decarbonizării industriale și a implementării energiei regenerabile.

· Investiții în infrastructura energetică și îmbunătățirea eficienței energetice.

Planul REPowerEU a avut deja un anumit succes în reducerea consumului de gaz și în creșterea producției de energie regenerabilă. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut pentru a atinge obiectivele ambițioase ale planului.

Articol recomandat de sport.ro
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Frumoase și valoroase. Zece sportive românce superbe care merg la Paris ca să câștige medalii | FOTO
Citește și...
Mesaj de interes public: Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte
Mesaj de interes public: Predați spre reciclare echipamentele electrice și electronice defecte

Reciclează azi pentru un mâine mai curat! Deșeurile de Echipamente Electrice și Electronice nu sunt gunoi sau fier vechi, așa că trebuie să avem grijă unde le predăm în vederea reciclării.  

De ce PET-urile returnabile sunt respinse de aparat. Cum vă puteți recupera banii pe ambalaje
De ce PET-urile returnabile sunt respinse de aparat. Cum vă puteți recupera banii pe ambalaje

Sistemul de garanție-returnare (SGR) este folosit de tot mai mulți români însă, cu toate acestea, aparatele la care sunt depuse deșeurile reciclabile, cum sunt sticlele, în continuare ridică unele probleme.  

Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente
Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente

Risipim resturi de alimente în fiecare zi, atât în propria gospodărie, cât și în lanțul alimentar. Astfel, în fiecare an, la nivel global, sunt aruncate miliarde de tone de alimente.

Recomandări
Noi proteste în Leeds, după revolta violentă a românilor. Alte 5 persoane au fost reținute, printre care și un român
Noi proteste în Leeds, după revolta violentă a românilor. Alte 5 persoane au fost reținute, printre care și un român

Continuă protestele în orașul Leeds, din nordul Angliei. Alte 5 persoane au fost reținute, printre care și un român de 37 de ani. Bărbatul ar fi apărut într-o filmare, când încerca să dea foc unui autobuz.

Cine este posibilul ucigaș al dentistei, care tocmai a fost prins în Brăila. A fost eliberat în martie din închisoare
Cine este posibilul ucigaș al dentistei, care tocmai a fost prins în Brăila. A fost eliberat în martie din închisoare

După 4 zile de căutări, principalul suspect în cazul uciderii doctoriței stomatolog din Republica Moldova a fost prins și reținut pentru 24 de ore.

Pana informatică de la Microsoft a creat haos în aeroporturi. Cum au reacționat oamenii. „Cumpărăm apă cu 10 lei, lux”
Pana informatică de la Microsoft a creat haos în aeroporturi. Cum au reacționat oamenii. „Cumpărăm apă cu 10 lei, lux”

Milioane de oameni au apucat să vadă vineri pentru câteva ore cum ar arăta lumea cu o pană globală a sistemelor informatice.