Bateriile uzate sunt deșeuri periculoase. Unde le poți arunca în siguranță

Baterii uzate
Shutterstock

Bateriile alimentează multe dintre dispozitivele pe care le folosești zilnic, dar vine o zi în care chiar și cele mai durabile baterii își pierd din putere sau nu reușesc să se mai încarce.  

Chiar dacă vorbim despre bateriile de telecomandă sau de la telefonul mobil, mașină sau laptop, până la ceasul de la mână, mulți consumatori nu știu că, odată ce durata de viață a acestora s-a încheiat, ele se transformă în deșeuri periculoase și trebuie să fie aruncate în locuri special destinate reciclării de baterii.

De ce sunt periculoase bateriile folosite

Majoritatea bateriilor includ substanțe chimice precum acidul sulfuric, litiu, cadmiu sau plumb. Indiferent de tipul de baterie de care vrei să scapi - fie că este vorba de o baterie alcalină mică, de o baterie de mașină sau de o baterie de telefon mobil - este important să urmezi procesul de reciclare adecvat. Atunci când nu reușești să iei măsuri pentru o reciclare sigură, bateriile tale defecte pot polua mediul înconjurător într-o serie de moduri dăunătoare.

Substanțele chimice pot dăuna plantelor și vieții sălbatice - și chiar pot ajunge în rezervele de alimente și apă.

Dincolo de poluare, bateriile reprezintă un risc de incendiu atunci când sunt aruncate la gunoi sau la un depozit ilegal. Unele zone au interzis aruncarea bateriilor la gunoi pentru a evita incendiile accidentale sau poluarea.

Citește și
sala cinema
Săptămâna Verde Europeană. Filme realizate şi coproduse în Austria, disponibile gratuit pentru şcolile înregistrate

Baterii uzate

De ce să reciclezi bateriile - beneficii

Printre beneficiile suplimentare ale reciclării durabile se numără:

·     Reducerea costurilor de eliminare a deșeurilor

·     Reducerea deșeurilor care sunt trimise la depozitele de deșeuri

·     Evitarea poluării periculoase

·     Reducerea la minimum a necesității de exploatare minieră suplimentară

Cel mai responsabil lucru pe care îl poți face în momentul în care ai baterii defecte sau care s-au consumat, este să le reciclezi în centrele speciale.

Deși reciclarea necesită un anumit efort, procesul nu trebuie să fie complicat. Există puncte de colectare, programe de reciclare ușoară și multe altele pentru a ajuta consumatorii să se debaraseze în siguranță de bateriile vechi și de deșeurile periculoase. Pentru un consumator responsabil, reciclarea bateriilor este o decizie ușoară.

Cum se reciclează bateriile

Înainte de a începe să cauți modalități de a scăpa de bateriile defecte sau consumate, este important să știi cu ce tip de baterii ai de-a face. Deși toate bateriile trebuie tratate cu grijă, reciclarea bateriilor cu plumb este adesea diferită de reciclarea bateriilor industriale și așa mai departe. Diferitele tipuri pe care le poți întâlni includ:

Primare. Acest tip include bateriile AA, AAA, 9 volți, D-cell și bateriile de tip buton. Acestea sunt de obicei nereîncărcabile și sunt utilizate în articole de uz casnic obișnuite.

Nichel-cadmiu. Bateriile NiCad sunt reîncărcabile și pot fi refolosite de până la 1.000 de ori. Sunt adesea folosite în articole de uz casnic fără fir și în aparatele foto digitale.

Hidrură metalică de nichel. Bateriile NiMH sunt utilizate în dispozitivele de uz casnic cu consum mare de energie, datorită reîncărcabilității lor de înaltă calitate.

Plumb-acid. Fiind bateriile reîncărcabile originale, bateriile cu plumb-acid sunt utilizate la vehiculele de lucru. Acestea sunt foarte toxice, dar există multe opțiuni pentru reciclarea lor.

Litiu-ion. Bateriile litiu-ion alimentează articole precum laptopurile și tabletele, dar și vehiculele electrice.

Bateriile reîncărcabile, de ceas și de mașină trebuie reciclate din cauza numărului de substanțe chimice toxice și metale grele pe care le conțin. Cu toate acestea, bateriile primare - care sunt mai comune - conțin substanțe chimice care reprezintă o amenințare mult mai mică. Acestea sunt bateriile mai mici care alimentează dispozitive precum precum telecomenzi, ceasuri, jucării și lanterne.

Deși acest tip ar trebui în continuare reciclat pentru a preveni poluarea inutilă, există momentan mai puține legi care reglementează reciclarea bateriilor primare decât pentru procesele industriale sau pentru cele ale bateriilor reîncărcabile.

Pași necesari pentru reciclare:

Baterii uzate

Sortează-ți bateriile

În primul rând, pune-ți o pereche de mănuși de latex pentru a evita contactul cu orice pulbere sau acid. Pe măsură ce începi să sortezi, fii atent la bateriile care sunt acoperite cu o crustă sau o pulbere ruginie sau de culoare albă - acestea indică prezența unor substanțe chimice expuse care îți pot arde pielea.

Sortează bateriile în grupuri în funcție de tip, cum ar fi litiu-ion sau primare. Dacă nu îți dai seama ce tip ai, pune-le într-un container separat pentru a fi sortate mai târziu. Cei de la centru de reciclare te pot ajuta să identifici tipurile necunoscute. 

După ce ți-ai sortat bateriile, lipește cu bandă adezivă bornele fiecăreia. Atunci când bornele unor baterii aparent moarte se ating, pot genera explozii de energie și căldură. Prin lipirea cu bandă adezivă a capetelor, poți elimina posibilitatea ca bateriile să creeze scântei sau să declanșeze un incendiu.

Asigură-te că acoperi complet ambele capete ale bateriei înainte de a trece la următoarea.

Depozitează-le

Indiferent dacă intenționezi să le duci la centrul de colectare imediat după sortare sau să le păstrezi ca să strângi mai multe și să le duci atunci, este important să le plasezi într-un container sigur. Alege unul care este ideal atât pentru depozitarea pe termen lung, cât și pentru transport.

Poți face acest lucru într-o cutie metalică. Evită să arunci bateriile într-un sertar de vechituri sau într-o pungă oarecare. Toate bateriile trebuie depozitate într-un recipient metalic.

Dacă nu ai la îndemână o cutie metalică, ambalajul original al bateriilor este un loc sigur pentru a le depozita pe cele care așteaptă să fie reciclate.

Aliniază bateriile într-un mod sigur - acestea trebuie așezate una lângă alta. Asigură-te că punctele de contact nu se ating între ele sau de partea laterală a tăvii sau a cutiei.

Nu este neobișnuit ca bateriile vechi să se rupă sau să se spargă în timp. Dacă întâlnești o baterie spartă, ai grijă la următoarele lucruri:

Folosește mănuși. Ai grijă să folosești mănuși din latex și evită contactul cu lichidul sau pulberea care s-a scurs.

Vei găsi adesea resturi pe baterie și pe dispozitivul pe care îl alimenta.

Izolează bateria. Separă bateria deteriorată în propriul recipient, departe de toate celelalte.

Când lași bateria la reciclare, spune personalului că ai baterii sparte, pentru ca acesta să le poată manipula în mod corespunzător.

Înainte de a se rupe, unele tipuri de baterii se pot umfla. Acest lucru poate fi provocat de deteriorare, umiditate sau vechime. Umflarea este cauzată de căldura și de gazul care se dezvoltă în interiorul carcasei.

În acest caz, nu mai folosi bateria. Oprește aparatul cât mai curând posibil și îndepărtează-l de animalele de companie și de copii. Bateriile umflate pot avea scurgeri de gaze toxice sau pot lua foc.

Scoate bateria folosind mănuși. Dacă nu poate fi îndepărtată în siguranță, du întregul dispozitiv la un loc de reciclare corespunzător, unde un profesionist te poate ajuta.

Lipește banda adezivă pe bornele bateriei, cu grijă.

Izolează bateria umflată. Pune-o într-un recipient deschis din sticlă, ceramică sau metal. Aceasta trebuie ținută departe de materiale combustibile sau inflamabile și nu trebuie să fie la îndemâna animalelor de companie și a copiilor.

Când duci bateria la un centru de reciclare, vorbește cu personalul și atenționează-l că există o baterie umflată, astfel încât să o poată pune într-o cutie ignifugată, departe de alte baterii.

Unde duci bateriile uzate pentru a primi altele noi la schimb

Baterii uzate

Sunt multe magazine și centre de reciclare în România. De fapt, există și operatori comerciali care te răsplătesc dacă reciclezi baterii și îți dau unele noi la schimb (baterii comune), potrivit editiaverde.ro.

Carrefour

Programul lansat de Carrefour pentru reciclarea bateriilor vechi se numește „Reciclează și te recompensăm” și este în parteneriat cu CCR Rebat România. În orice hypermarket Carrefour vei găsi un loc unde poți lăsa bateriile vechi.

Pentru 6 baterii folosite sau 6 acumulatori vechi aduși la urnele special amplasate la recepție, persoanele sunt recompensate cu o baterie nouă de tip R3 sau R6.

Lidl

Și la Lidl există un program de reciclare a bateriilor, numit „Reciclează înțelept! Fiecare baterie contează”.

Pentru fiecare 10 baterii uzate sau acumulatori uzați primești o baterie nouă. Persoanele fizice care aduc la schimb mai mult de 210 baterii sau acumulatori portabili uzați vor primi 21 de baterii.

Hornbach

Poți aduce baterii sau acumulatori portabili la Hornbach. Găsești cutiile pentru colectarea bateriilor uzate la biroul de Info Clienții.

Decathlon

Există un punct de colectare special creat în magazine Decathlon. De fapt, compania a avut și o promoție prin care dădeai baterii uzate și la schimb primeai echipamente sportive. Poți verifica centrele unde primești baterii noi sau altceva la schimb pentru reciclarea bateriilor vechi.

IKEA

Poți recicla la Ikea baterii portabile uzate și alte baterii. Și aceștia au avut în trecut promoții prin care primeai ceva la schimb pentru bateriile uzate.

Dar există multe alte locuri, centre care se ocupă exclusiv cu reciclarea bateriilor, unde poți să îți duci baterii vechi de mașină, de laptop sau de telefon.

Cel mai bine este să cauți cel mai apropiat centru de tine și să dai un telefon pentru ca oamenii acolo să îți spună exact ce trebuie să faci ca să reciclezi în siguranță. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Industria alimentară este printre principalele amenințări la adresa mediului. Cum putem duce un stil de viață sustenabil
Industria alimentară este printre principalele amenințări la adresa mediului. Cum putem duce un stil de viață sustenabil

Pe parcursul întregii săptămâni suntem PRO Verde și vă vom prezenta o serie de reportaje despre ce cum putem ajuta pentru a îmbunătăți lumea în care trăim.  

Săptămâna Verde Europeană. Filme realizate şi coproduse în Austria, disponibile gratuit pentru şcolile înregistrate
Săptămâna Verde Europeană. Filme realizate şi coproduse în Austria, disponibile gratuit pentru şcolile înregistrate

Sub egida Săptămânii Verzi Europene, care are loc în perioada 3 - 11 iunie, pasionaţii de film se pot bucura de producţii remarcabile realizate şi coproduse în Austria.

Studiu: Un supliment de flavonoide sau a mânca exact ceea ce trebuie poate întârzia declinul cognitiv
Studiu: Un supliment de flavonoide sau a mânca exact ceea ce trebuie poate întârzia declinul cognitiv

Adulții care au o dietă deficitară la capitolul flavonoide – care se găsesc, printre altele, în ceai verde, mere, nectarine, fructe de pădure, pere și cacao – au doar de câștigat dacă iau zilnic un supliment de flavonoide.

De ce apa din Canal Grande din Veneția s-a colorat în verde fluorescent | GALERIE FOTO
De ce apa din Canal Grande din Veneția s-a colorat în verde fluorescent | GALERIE FOTO

Transformarea apei dintr-o porţiune a celebrului Canal Grande din Veneţia, care a devenit verde fluorescent, a fost cauzată de prezenţa fluoresceinei, o substanţă non-toxică şi care este utilizată în general pentru testarea apelor uzate.

Apa dintr-un canal al Veneţiei s-a colorat în verde fosforescent. Ce s-ar fi întâmplat
Apa dintr-un canal al Veneţiei s-a colorat în verde fosforescent. Ce s-ar fi întâmplat

Peisaj neobișnuit, duminică, la Veneția! Apa unuia dintre canalele din centrul orașului s-a colorat în verde fosforescent. Autoritățile n-au însă nici cea mai vagă idee în legătură cu o eventuală cauză.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.