De ce apa din Canal Grande din Veneția s-a colorat în verde fluorescent | GALERIE FOTO
Transformarea apei dintr-o porţiune a celebrului Canal Grande din Veneţia, care a devenit verde fluorescent, a fost cauzată de prezenţa fluoresceinei, o substanţă non-toxică şi care este utilizată în general pentru testarea apelor uzate.
Analizele au dezvăluit "prezenţa fluoresceinei în eşantioanele prelevate", a precizat într-un comunicat Agenţia regională pentru protecţia mediului din Veneţia (Arpav).
Rezultatele de laborator "nu au demonstrat prezenţa unor elemente toxice în eşantioanele analizate", a adăugat agenţia italiană, fără să precizeze însă originea prezenţei acestei substanţe în Canal Grande, scrie Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fluoresceina este adeseori utilizată pentru a urmări traseul unor reţele de canalizare necunoscute sau pentru a identifica inversiuni produse în reţelele de ape uzate şi pluviale.
Schimbarea culorii apei din Canal Grande a fost semnalată de mai mulţi locuitori din Veneţia şi a suscitat numeroase întrebări. Potrivit cotidianului local La Nuova Venezia, Poliţia italiană ar fi încercat să afle dacă anumiţi activişti pentru climă s-ar fi putut afla la originea fenomenului.
Însă acesta nu a fost primul incident în cadrul căruia apa din Canal Grande a devenit verde. În 1968, artistul argentinian Nicolas Garcia Uriburi a modificat culoarea apei din principalul canal veneţian cu ajutorul unui colorant fluorescent în timpul celei de-a 34-a ediţii a Bienalei de la Veneţia în cadrul unei acţiuni de sensibilizare a publicului faţă de chestiunea ecologiei.