Moțiunea de cenzură, adoptată. Guvernul lui Cîțu a fost demis de parlamentarii PSD, USR și AUR

×
Codul embed a fost copiat

Așa după cum era de așteptat, Guvernul condus de premierul Florin Cîțu a fost demis în Parlament, în urma moțiunii de cenzură care a fost inițiată de PSD, și care a fost votată cu ajutorul celor de la USR și AUR.

Astfel, potrivit numărătorilor oficiale, au fost înregistrate 281 de voturi ”pentru” demiterea Guvernului Cîțu, zero voturi ”contra” și zero abțineri - în condițiile în care era nevoie de doar 234 de voturi.

Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au fost în sală, dar nu au votat.

Este cel mai mare scor din istoria moțiunilor care au fost depuse până acum în Parlament.

Premierul demis s-a arătat dezamăgit de foștii parteneri de la USR care, votând moțiunea, și-au anulat și șansele de a reveni la guvernare. "Am tolerat o echipă de incompetenți la Guvern", a spus Cîțu.

Citește și
Voturi motiune
Cu câte voturi poate trece moțiunea de cenzură. Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Totuși, nici liberalii nu par să aibă soluții pentru criza politică.

Până la sfârșitul săptămânii, președintele Klaus Iohannis va convoca partidele la prima rundă de consultări.

CITIȚI în acest articol: 

-► Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE UPDATE
-► Fenechiu (PNL): Adoptarea unei moţiuni de cenzură în contextul actual - act de majoră iresponsabilitate
-► Marcel Ciolacu:
 Ați jucat golf cu viețile românilor. Românii mor carbonizați în spitale
- ►
Premierul Florin Cîțu ține un discurs: USR s-au făcut fraţi cu PSD şi cu extremiştii neo-fascişti
FOTO: PNL a pus un banner în sală cu ”USR PLUS AUR = PSD”
-► Moment de reculegere pentru victimele pandemiei de COVID-19
-► FOTO: PSD a adus în Parlament o machetă cu Superman căzut în cap
-► Ce se întâmplă DUPĂ moțiunea de cenzură?

Declarațiile politice și votul din Parlament au fost LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV !

Intitulată "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!", moţiunea a fost iniţiată de 157 de deputaţi şi senatori PSD.

PSD, USR și AUR aveau 46 de voturi în plus față de cât era necesar ca să-l demită pe Cîțu. "Sunt niște partide iresponsabile, care aruncă țară în haos", a comentat premierul înainte să se ajungă la vot, deși ... tot el a închis ușa în fața foștilor aliați de la USR și nu a lăsat loc de negocieri.

Votul moţiunii de cenzură a fost secret cu bile.

 

Cronologia evenimentelor, marți, 5 octombrie - LIVE UPDATE

 

ora 14.15 Începe votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Votul este secret, cu bile. 

ora 13.30 Barna (USR): Ne respectăm cuvântul dat; suntem aici şi vom vota moţiunea de cenzură

Deputatul USR Dan Barna a declarat în plenul celor două Camere că parlamentarii Uniunii Salvaţi România vor vota moţiunea de cenzură, aşa cum au promis în momentul în care premierul Florin Cîţu a decis "să arunce în aer coaliţia şi stabilitatea ţării".

"Aţi avut mandatul de a pune această ţară pe direcţia cea bună. În miercurea aceea, sunt sigur că vă amintiţi domnule premier, în care aţi decis să aruncaţi în aer stabilitatea ţării, în care aţi decis să aruncaţi în aer coaliţia, eu v-am spus în acea seară că aici vom ajunge, (...) la acest moment. Ne respectăm cuvântul pe care l-am dat atunci. Suntem aici şi vom vota această moţiune de cenzură", a spus Barna, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD.

ora 13.15 Fenechiu (PNL): Adoptarea unei moţiuni de cenzură în contextul actual - act de majoră iresponsabilitate

"Adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu în contextul actual este un act de majoră iresponsabilitate. Nu am văzut nicio opinie publică a celor care vor să îl demită pe Florin Cîţu că vor să guverneze, că vor ceva bun pentru români. Nu am văzut altceva decât o demagogie pură, o demagogie în care oameni care s-au oferit să se pronunţe direct în legătură cu măsurile Guvernului, care erau măsuri necesare chiar dacă au fost impopulare, nu au făcut altceva decât să pareze. Toţi parlamentarii responsabili astăzi vor vota împotriva acestei moţiuni", a spus Fenechiu, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD.

El le-a solicitat parlamentarilor USR să se gândească bine înainte să voteze moţiunea de cenzură.

"Dacă astăzi alegeţi să fiţi alături de PSD şi AUR e o alegere pe termen lung şi nu cred că vă reprezintă nici pe mulţi dintre voi, nici pe alegătorii voştri, pentru că România are nevoie de un guvern de dreapta, pentru că românii asta au votat", a spus Fenechiu.

ora 12.50 Președintele PSD, Marcel Ciolacu, ține un discurs în Parlament

- Nu v-am auzit, domnule Orban, la congresul PNL să-i spuneți domnului Iohannis să poarte mască. Noi, în sală, suntem vreo 500. La congres erați vreo 5000.

- Astăzi facem dreptate pentru români, Guvernul Cîțu va pleca acasă.

- Ați ajuns șef peste un hoit politic. PNL a ajuns să miroasă ca PNȚCD. Asta e problema dumneavoastră. Ați jucat golf cu viețile românilor. Românii mor carbonizați în spitale. 

- 12 tragedii și zeci de tragedii de oameni care au murit din cauza incompetenței voastre. Acest Guvern a omorât oameni nevinovați. Românilor le este frică să mai meargă la spital.

- Guvernarea voastră a eșuat. Voi ați eșuat, tu, Florin Cîțu, ai eșuat big time! Să vă fie rușine!

- Domnule prim-ministru, ce ați făcut toată vara? Nimic. V-ați lupta cu domnul Orban.

- Domnule Cîțu, am înțeles cu toții că nu cunoașteți prețul pâinii, că nu consumați. Acum, că nu ne aude nimeni, sunt curios, ce consumați?

- Florine, Superman, ai căzut în cap. Zboară acasă!


 
- Astăzi a murit moralitatea. Moţiunea PSD, cel mai mare inamic al vostru şi al nostru, este susţinută şi votată de USR. Aşa-zişii reformişti s-au aliat cu PSD şi cu extremiştii. Dragi români, aţi fost trădaţi! USR, partidul pe care l-aţi votat să facă bine, vrea să dea jos guvernul din care face parte, guvern în care au ajuns datorită încrederii dumneavoastră. Se poate să fie mai josnici de atâta liderii acestui partid? S-au făcut fraţi cu PSD şi cu extremiştii neo-fascişti pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă şi care i-a împiedicat să se joace cu vieţile românilor. Le-am arătat foarte clar - cu mine prim-ministru guvernarea nu este un joc de copii răsfăţaţi.
 
- Poate ne lămuresc și ce plan au după moțiune. Dragi români, cu regret vă spun că ați votat un Guvern bipolar.

- Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru tot cee ce urmează, dobânzi, curs, pandemie, este a USR. La PSD e de înțeles, e un partid de opoziție. Dar USR spune despre proprii miniștri că suntr incompetenți. Mai multe detalii găsiți aici

ora 12.10 Moment de reculegere pentru victimele pandemiei de COVID-19

Deputaţii şi se senatorii au ţinut, la începutul şedinţei plenului comun al Parlamentului, un moment de reculegere în memoria victimelor pandemiei de COVID-19.

"Este important astăzi să nu uităm drama prin care trece România şi să ţinem un moment de reculegere în memoria victimelor sistemului de sănătate prost condus şi a celor care au dat preţul suprem ai acestei pandemii", a afirmat senatorul PSD Lucian Romaşcanu.

ora 12.00 PNL a pus un banner în sală cu USR PLUS AUR = PSD
 
Parlamentarii PNL au pus în sala de vot un banner uriaș pe care scria USR PLUS AUR egal PSD. De asemenea, același mesaj  a fost scris pe niște cartoane, care au fost împărțite în sală.
 
 
Banner-ul a fost, însă, scos, nu după mult timp.
 
 

ora 11.30 Liberalii lui Orban ar putea boicota ședința

Potrivit unor surse, parlamentarii PNL din echipa lui Ludovic Orban ar putea boicota ședința, adică să nu se prezinte.
 
Decizia oficială a PNL de ieri este ca parlamentarii PNL să fie prezenți, dar să nu voteze. În echipa lui Orban sunt în jur de 30 de parlamentari.

ora 10.15 PSD a adus o machetă cu Superman căzut în cap

PSD a adus o machetă cu Superman în faţa sălii de plen de la Camera Deputaţilor, pe unde vor intra parlamentarii şi membrii Guvernului. 

Social-democrații fac, astfel, aluzie la premierul Florin Cîțu, care s-a identificat cu Superman într-un videoclip postat pe paginile sale de socializare luna trecută.

ora 10.00 Ce se întâmplă după moțiunea de cenzură?

Vicepreședintele USR, Claudiu Năsui, a prezentat pe pagina sa de Facebook câteva scenarii politice care s-ar putea produce după căderea Guvernului Cîțu la moțiunea de cenzură. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Machetă cu Superman prăbusindu-se, adusă de PSD la intrarea în sala de plen a Parlamentului
Machetă cu Superman prăbusindu-se, adusă de PSD la intrarea în sala de plen a Parlamentului

Social-democraţii folosesc şi recuzită la moţiunea de cenzură care va fi votată, marţi, în plenul comun al celor două Camere, scrie News.ro. 

Cu câte voturi poate trece moțiunea de cenzură. Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului
Cu câte voturi poate trece moțiunea de cenzură. Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului

Guvernul PNL-UDMR, condus de premierul Florin Cîțu, se confruntă, marți, 5 octombrie, cu cea mai greu atac din partea opoziției parlamentare, care s-a format după ieșirea USR de la guvernare.

Orban: Ar fi tupeu maxim să vii tot cu Cîţu premier, dacă moţiunea de cenzură va trece
Orban: Ar fi tupeu maxim să vii tot cu Cîţu premier, dacă moţiunea de cenzură va trece

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, luni, că nu crede că e posibil ca, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va trece în Parlament, Florin Cîţu să fie nominalizat din nou premier.

Moțiunea de cenzură ”Jos Guvernul Cîțu”, inițiată de PSD, a fost prezentată în Parlament
Moțiunea de cenzură ”Jos Guvernul Cîțu”, inițiată de PSD, a fost prezentată în Parlament

Senatorii şi deputaţii s-au reunit într-o şedinţă comună, pentru prezentarea moţiunii de cenzură care a fost iniţiată de 157 de parlamentari PSD, cu titlul "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!".

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.