Soarta Guvernului Cîțu, tranșată marți. Se anunță un număr covârșitor de voturi pentru demiterea cabinetului
Zi decisivă, şi cel mai probabil ultima, pentru cabinetul condus de Florin Cîțu. Aliaţi de conjunctură, PSD USR şi AUR au anunţat că votează marți moţiunea de cenzură, iar matematic au toate şansele să dărâme guvernul.
Au 46 de voturi în plus față de cât este necesar. „Sunt nişte partide iresponsabile, care aruncă țara în haos", a comentat premierul, cel care a închis uşa în fața foştilor aliaţi de la USR şi nu a lăsat loc de negocieri.
Moţiunea de cenzură este programată la prânz, iar aritmetica parlamentară arată că sunt şanse mari ca textul să fie adoptat, iar guvernul să fie demis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florin Cîțu, prim-ministru: „De mâine, orice scenariu e pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR. Dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos guvernul şi ţara să rămână în haos, vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate"
280 de parlamentari s-au aliat să dea jos Guvernul, deşi moţiunea are nevoie doar de 234 de voturi. Câţiva parlamentari de la AUR acuză că lideri din PNL i-ar fi sunat să le promită funcţii, doar ca să nu vină la muncă.
George Simion, deputat AUR: „Cei de la PNL au încercat să ne cumpere la bucată, au încercat să ne mituiască şi am făcut un drum până la DNA. Prima chestiune pe care o avem de făcut este să anunţăm organele competente"
După ce este demis guvernul, noua majoritate nu are un plan comun. Nici liberalii nu au anunţat o strategie clară. Preşedintele va demara consultări cu partidele parlamentare şi, într-o primă fază, nicio formaţiune nu va propune un înlocuitor pentru Florin Cîțu. Surse politice susţin că abia după a doua rundă de discuţii s-ar putea decide desemnarea unui premier, dar nici atunci criza nu s-ar rezolva.
Potrivit unor surse, preşedintele ia în calcul fie să desemneze un premier de sacrificiu care să nu ajungă în fruntea guvernului, fie să-l propună din nou pe Florin Cîțu, deşi există o decizie a Curţii Constituţionale care nu i-ar permite alegerea aceluiaşi premier demis prin moţiune de cenzură.
Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaţilor: „Ar fi tupeu maxim să vii cu Florin Cițu.”
Reporter: Dacă se va ajunge la un nou vot în Parlament cu Florin Cîțu premier, veţi vota?
Ludovic Orban: „Nu e posibil aşa ceva, nu e posibil"
USR va vota moţiunea, aşa că şansele de a reveni la guvernare sunt aproape nule.
Ionuţ Moșteanu, liderul deputaţilor USR: „Am auzit că PNL ar încerca să stea cu un guvern minoritar, ar fi o inconştiență"
Există şi varianta ca PSD să susţină din umbra Executivul, variantă negată la nivel oficial.
Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD: „PSD vrea alegeri anticipate"
Convocarea alegerilor anticipate este exclusiv atributul preşedintelui, iar acest scenariu este ultimul luat cu adevărat în calcul de toate partidele. Cu riscul de a prelungi până în iarna scandalul politic, liberalii rămaşi fără majoritate în parlament, vor putea tergiversa numirea unui nou premier şi îl vor menţine interimar în funcţie pe Florin Cîțu.