Partidul Social Dezbinat. Ponta: "Am pus mandatul la dispozitia colegilor". Iliescu, pe LISTA NEAGRA a lui Ghita

×
Codul embed a fost copiat

Decapitari la PSD dupa esecul inregistrat in alegerile prezidentiale. Fostul lider al partidului Mircea Geoana, dar si Marian Vanghelie si Dan Sova au fost dati afara din partid.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

 Citeste in acest material:

-►Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova au fost dati afara din partid
-►Ghita: Cred ca e momentul ca Iliescu sa se retraga; Mazare, Duicu, Pendiuc, Hrebenciuc, suspendati
-►Victor Ponta, dupa CExN: "Nu stiu daca o sa mai fiu liderul partidului"

Sanctiunile au fost date in sedinta comitetului excutiv al partidului care a durat mai bine de 6 ore. Daca Dan Sova, deja fost vicepresedinte al PSD, pare resemnat si s-a impacat cu pedeapsa, Marian Vanghelie a tunat si a fulgerat la iesirea din sediul PSD: "A fost o executie!".  Mircea Geoana a mai fost exclus o data, in 2011. Intre timp, seful PSD, Victor Ponta, vede un viitor luminos pentru partid, cu oameni noi, departe de imaginea de partid comunist.

Citește și
Valeriu Zgonea, Victor Ponta
"Generalii" PSD se pregatesc pentru "lupta" de joi, cand are loc CExN al partidului. Zgonea: "E clar din ce echipa fac parte"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Vineri, 28 noiembrie

Radu Mazare a spus, vineri, dupa ce Sebastian Ghita a cerut suspendarea lui din PSD, ca nu-l intereseaza ce se vehiculeaza in partid.

"Nu ma intereseaza nici Ghita si nici alte tiganeli de partid! N-am alte comentarii!", a spus Radu Mazare, pentru Stirile PROTV.

Joi, 27 noiembrie

Ora 21:11 Ponta: O acuzatie la adresa PSD e legata de comunism, trebuie solutie pentru a arata ruperea de trecut

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, dupa sedinta CExN, ca PSD are nevoie ca pana in primavara sa vina cu un nou proiect politic in care sa schimbe modul de a face politica, principalele acuzatii legate de comunism, de partid al baronilor locali.

"PSD are nevoie sa vina pana in primavara cu un nou proiect politic, trebuie schimbat modul de a face politica. Principala acuzatie la adresa partidului este legata de comunism, nu conteaza ca eu am 42 de ani, sunt comunist, trebuie sa gasim o solutie pentru a arata ruperea de trecut, de a arata ca suntem un partid european", a spus Ponta.

Intrebat in legatura cu eticheta de comunism daca prezenta lui Ion Iliescu afecteaza imaginea partidului, Ponta a raspuns: "Daca as fi stiut azi tot ceea ce trebuie facut in 2019 sa nu mai fim in continuare partidul care este acuzat de comunism as fi convocat congresul in decembrie, dar cred ca nimeni nu poate sa faca un nou proiect de pe o zi pe alta".

Intrebat daca i s-a cerut in sedinta lui Iliescu sa gaseasca o solutie pentru a se dezlipi partidului eticheta de comunism, Ponta a raspuns: "Au fost o multime de discutii, dar eu va prezint deciziile".

Ora 21:00 Ponta: PSD a platit un pret important in alegeri din imaginea creata ca protejeaza persoane corupte

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, dupa sedinta CExN, ca PSD a platit un pret important la alegerile prezidentiale din imaginea creata ca protejeaza persoane corupte, aratand ca el garanteaza doar ca pentru a avea o sansa in viitor PSD trebuie sa schimbe acest lucru.

"Evident ca am platit un pret important in alegerile prezidentiale din imaginea creata ca protejam persoanele corupte si PSD va avea un viitor politic in masura in care, nu prin declaratiile politice, prin actiunile noastre din perioada urmatoare si va fi nevoie timp si perseverenta, vom arata foarte clar ca nimeni nu este protejat in fata acuzatiilor de coruptie, ca nimeni nu poate sa fie mai presus de lege si aceasta schimbare se face in primul rand in urma sanctiunii date de alegatori si a unei societati care se schimba", a spus Ponta.

El a adaugat ca aceste lucruri trebuie facute de PSD, fie ca este vorba de parlamentari, alesi locali sau ministri.

"Sunt lucruri pe care trebuie sa le facem, fie ca vorbim de parlamentari, alesi locali sau ministri si cu convingere. Aceasta va fi o alta provocare si o schimbare radicala", a spus Ponta, adaugand ca PSD nu sustine initiativa lui Nicolae Paun in privinta gratierii si amnistiei si trebuie spus acest lucru foarte ferm.

"Imaginea de partid al baronilor este un lucru pe care, daca nu-l schimbam, poate vom castiga alegerile in 2016, poate parlamentare, dar niciodata prezidentiale. Asta inseamna un echilibru mult mai clar a ceea ce inseamna parlamentari, alesi locali, ministri si ceea ce se asteapta de catre categorii ale populatiei in privinta schimbarii politice", a mai spus Ponta.

Intrebat daca garanteaza ca parlamentarii partidului vor sustine acest lucru in Parlament, Ponta a spus: "Garantez un singur lucru ca, daca vrem sa avem o sansa in viitor, asta trebuie sa facem, nu pot sa garantez pentru altii, sunt convins ca asta trebuie sa facem", a mai spus Ponta.

Ora 20:55 Ponta: Raman presedinte al PSD pana in primavara; nu stiu daca voi candida la Congres

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, joi, dupa sedinta CExN, ca ramane presedintele partidului pana la Congresul din primavara, alaturi de toata echipa de conducere, care isi va duce mandatul pana la capat, el aratand ca nu stie inca daca va candida la acel Congres.

"Raman presedinte pana in primavara. Toata echipa de conducere care a fost aleasa in 2010 isi incheie mandatul, dar nu pentru ca am pierdut la prezidentiale, ci pentru ca ciclul electoral inseamna cele patru alegeri, dupa care urmeaza alte patru. Asta a fost pana al urma solutia cea mai buna ca pana la Congres, in primavara, sa ne ducem la bun sfarsit mandatul", a spus Ponta.

El a precizat ca le-a transmis social-democratilor ca nu ar fi candidat la Congres daca acesta ar fi fost convocat in decembrie.

"Daca faceam acum repede in decembrie un Congres, eu nu candidam. Le-am spus foarte clar colegilor mei ca in decembrie nu sunt pregatit pentru asa ceva. Ori nimeni nu si-a mai dorit in luna decembrie congres", a spus Ponta.

Intrebat daca va candida la Congresul din primavara, el a precizat: "Chiar nu stiu sa va raspund. Nu stiu, daca e cineva care poate mai bine decat mine, il voi sprijini".

Intrebat de ce ar depinde decizia sa de a candida, Ponta a raspuns: "De convingerea mea ca pot sa particip la un nou proiect si nu incurc acel proiect".

Ora 20:45 Ponta, dupa excluderi: Nu ma tem de ruperea PSD, eu am oferit si varianta retragerii mele

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, dupa sedinta CExN in care s-a decis excluderea lui Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova, ca nu se teme ca partidul se va rupe, avand in vedere ca votul a fost de 80 la 2 si cu atat mai mult cu cat a "oferit" si varianta retragerii sale.

"La un vot de 80 la 2, nu, nu ma tem de ruperea partidului, cu atat mai mult cu cat eu am oferit si varianta retragerii mele, daca se gasea azi solutia cea mai buna", a spus Ponta, intrebat daca se teme de ruperea PSD ca urmare a excluderilor din partid.

El a mentionat ca excluderea celor trei reprezinta "un prim semnal".

"E un prim semnal. Acea reforma radicala de care PSD are nevoie nu se va limita insa la inlocuirea a doi-trei oameni cu alti doi-trei. Acesta este un lucru pe care l-am facut eu in 2010, daca va uitati in randul presedintilor de organizatii judetene, daca va uitati in randul ministrilor, cati ministri tineri sunt, si tot nu am scapat, tot comunisti suntem, si eu si ministrii care au treizeci si ceva de ani, tot condusi de baroni, desi presedinti de CJ inca in functie mai sunt foarte putini, tot aparatori ai coruptilor, desi si pe coruptii de la PNL tot noi a rezultat ca ii aparam", a spus Ponta.

El a spus ca PSD are nevoie nu doar de o schimbare de oameni, ci si de o schimbare de atitudine.

"Deci cred ca trebuie o schimbare mult mai importanta decat o simpla schimbare de oameni, cred ca trebuie o schimbare de atitudine si de recastigare a unei credibilitati care se va face in timp si prin actiuni concrete si consecvente. E un lucru pe care nu stiu daca eu voi fi liderul partidului, dar pe care sunt convins ca partidul trebuie sa il faca, oricine va fi liderul",  a spus Ponta.

Ora 20:30 Moga: In sedinta CExN s-a analizat care e motivul pentru care Ponta a primit eticheta de comunist - Senatorul PSD Nicolae Moga a declarat, joi, la finalul sedintei Comitetului Executiv, ca in cadrul reuniunii PSD s-a discutat despre problema legata de o eticheta care i-ar fi fost atribuita lui Victor Ponta, de "comunist", chiar daca acesta nu a fost membru al PCR și are o echipa tanara.

"Trebuie gandit un nou proiect pentru ca el, președintele care are 42 de ani și cu o echipa atat de tanara a fost catalogat drept comunist", a spus Moga.

El a fost intrebat cine l-a catalogat in acest mod pe premierul Victor Ponta.

"N-ați vazut toate mesajele, toate mesajele de pe Facebook, n-ati vazut toate afirmatiile de presa...", a replicat Moga. Senatorul PSD a fost intrebat cine a ridicat problema etichetei de "comunist" in reuniunea PSD.

"Am discutat-o toti, am discutat-o. Ne-am pus intrebarile de ce avem aceasta eticheta, pentru ca presedintele si cu majoritatea din partid nu au facut parte din Partidul Comunist, ca erau tineri. Eu am vazut un singur membru in Partidul Comunist, dar echipa asta tanara, partidul, a fost asimilat ca un partid comunist", a relatat Moga.

Ora 20:15 Ponta, intrebat daca si-a depus demisia la CExN: Am pus mandatul la dispozitia colegilor - Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, dupa sedinta CExN, ca si-a pus la dispozitia colegilor din partid mandatul sau de presedinte pentru ca asa era corect sa procedeze, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale.

Intrebat daca si-a depus demisia in CExN, Ponta a raspuns: "Da. Nu, le-am prezentat, evident, si le-am pus la dispozitie colegilor mei mandatul meu pentru ca asa este corect si daca castigam si daca pierdeam".

Ponta a precizat ca e normal ca echipa care a condus partidul intr-un ciclu electoral sa isi depuna mandatul.

"E vorba de un ciclu electoral. Patru alegeri sunt in Romania - locale, parlamentare, europarlametare si prezidentiale. Deci in orice varianta si oricate se castiga sau se pierd dintre ele, echipa care a condus partidul in cele patru alegeri isi depune mandatul si se formeaza un nou proiect si o noua echipa", a spus Ponta.

El a aratat ca toti membrii CExN au considerat ca e prea "repede" si "grabit" sa se vina in decembrie cu acest proiect nou si cu o echipa noua.

"Ori, in primavara, cu siguranta se va lega, pe baza noului proiect, noua echipa care va conduce partidul", a spus Ponta. Intrebat daca va candida in primavara la Congres, Ponta a raspuns: "Voi sustine acel proiect din primavara care cred ca va raspunde pe de o parte asteptarilor celor cinci milioane care ne-au votat, dar si supararilor si nemultumirilor celor sase miliaone care au votat impotriva".

Intrebat daca va candida la Congres, Ponta a raspuns: "Nu stiu, daca e cineva care poate mai bine decat mine, il voi sprijini".

Ora 20:00 Ghita: Cred ca e momentul ca Iliescu sa se retraga; Mazare, Duicu, Pendiuc, Hrebenciuc, suspendati

Deputatul PSD Sebastian Ghita a spus dupa sedinta conducerii PSD ca e momentul ca Ion Iliescu sa se retraga si ca ar trebui si ca toti cei cu probleme sa fie suspendati din partid, enumerandu-i pe Mazare, Constantinescu, Duicu, Pendiuc, Mocanu, Hrebenciuc. "Intr-un fel, tinerii au dreptate: cat timp Ion Iliescu se aseaza la fiecare sedinta langa presedintele PSD avem o problema. Nu una personala, una de perceptie. Ca noi, cei tineri din PSD, suntem la fel ca Ion Iliescu si generatia sa. Ion Iliescu are venerabila varsta de 84 de ani. Victor Ponta are 42 de ani. Cred ca e momentul ca Ion Iliescu sa se retraga. Nu mai poate fi un simbol al PSD", afirma Ghita, apreciind ca e necesara reformarea PSD si ca toate partidele "trebuie sa arate ca au un raspuns la acuzatiile de comunism, coruptie si ineficienta".

El sustine si ca PDL si PNL sunt mai intesate de fosti comunisti decat PSD, calificandu-i pe Blaga, Orban, Atanasiu, Petrache, Videanu drept "monumente ale comunismului, securismului si exponentii hotiei". "Coruptia e pentru Romania mai rea decat cancerul pentru omenire", spune Ghita.

In acest context, el afirma ca toti cei cu probleme, cu arestari preventive si situatii grave trebuie suspendati din PSD, apreciind ca necesare un cod de integritate si o comisie centrala cu putere de decizie. "Radu Mazare, Nicusor Constantinescu, Bunea Stancu, Adrian Duicu, Mocanu, Tudor Pendiuc, Viorel Hrebenciuc, dar si altii sunt exemple vii ale perceptiei ca PSD ar fi un partid corupt. Toti trebuie sa se suspende din PSD sau sa fie suspendati. Sfidarea legii si a DNA nu ii ajuta nici pe ei si nici partidul. Mircea Cosma si Constantin Nicolescu, chiar daca au 70 de ani, au inteles si s-au retras. Ar trebui si ceilalti sa astepte in afara partidului pana cand justitia se pronunta", declara Sebastian Ghita. El isi exprima speranta ca multe dintre propunerile sale sa devina realitate la Congresul PSD.

Ora 18:18 Victor Ponta, dupa CExN: "Nu stiu daca o sa mai fiu liderul partidului"

"Am incheiat un ciclu electoral, inceput in 2010, cu alegeri locale, parlamentare. Cu rezultatele pe care le stiti. Trebuie sa ne asumam nu doar lucrurile bune, ci si esecul din 16 noiembrie.

Noul proiect pentru urmatorul ciclu electoral trebuie sa tina cont de cauzele reale ale esecului de la prezidentiale. Daca cineva spune ca totul a fost bine, este un semn de lipsa de realism.

Prima decizie discutata si adoptata a fost aceea de a organiza forumurile principale de conducere a PSD in primavara anului viitor. Este nevoie de timp ca proiectul pentru 2015-2019 sa fie construit. Actuala conducere va asigura conducerea pana in primvara, cand la Congres nu se va alege doar o echipa de lideri, ci se va decide asupra proiectului politic.

A doua decizie, asumarea actului guvernarii. S-a decis ca am primit un mandat clar in 2012 de a guverna tara, am avut rezultate, unele foarte bune. In formula noua a USL, PSD, UNPR, PC si PLR, alaturi de minoritatile nationale, ne dorim sa prezentam in Parlament o formula restructurata de Guvern si bugetul pe 2015. Respect decizia UDMR de a se retrage.

Am platit un pret important din imaginea creata ca protejam coruptii si PSD va avea un viitor politic in masura in care prin actiunile noastre vom arata foarte clar ca nimeni nu este protejat in fata acuzatiilor, ca nimeni nu poate fi mai presus de lege.A fost o sedinta dificila. Votul din 16 noiembrie este o lectie dureroasa pentru mine, dar venita la momentul oportun. Vreau sa cred ca atata timp cat voi fi premier, proiectele importante pentru care oamenii ne-au votat in 2012 putem sa le ducem mai departe.

O lectie pe care oamenii ne-au dat-o este ca puterea trebuie partajata, sa nu apartina toata unui singur partid. Mi-as dori ca toti cei care sunt alesi, Iohannis este presedinte legimiti, eu sunt premier ales, sa conclucram pentru proiectele pe care oamenii le asteapta de la noi.

Am avut si o discutie legata de echipa cu care mergem mai departe. Este nevoie de o conducere care sa fie cu adevarat unita. Au fost trei colegi, pe care nu doar eu, majoritatea a considerat ca trebuie sa ne despartim drumurile. Vanghelie, Geoana si Sova au primit o sanctiune de excludere din partid.

Nu va exista nicio marire de taxe si impozite. Nu creste TVA. Au fost doar atacuri de campanie.Cu domnul Geoana a fost o discutie mai lunga. Am considerat ca cele 80 de voturi pentru arata ca fiecare trebuie sa mearga pe drumul lui. Le-am pus la dispozitie colegilor mandatul meu, pentru ca asa este corect. Voi sustine acel proiect din primvarara care cred ca va raspunde asteptarilor celor 5 milioane de romani care ne-au votat, dar si nemultumirilor celor 6 milioane care au votat impotriva.

Nu am sa-i reprosez nimic lui Vanghelie. Cred insa ca avem conceptii si drumuri diferite. Am oferit retragerea mea, daca se gasea astazi solutia cea mai buna. Oricine va veni dupa guvernul pe care eu il conduc, as vrea sa fie pregatit. Guvernarea tarii e mai complicata decat castigarea unor alegeri. Nu stiu daca tot eu voi fi liderul partidului. Daca faceam repede acum in decembrie un Congres, eu nu candidam, nu eram pregatit. Ori nimeni nu si-a mai dorit un Congres in decembrie. ", a spus Victor Ponta.

Ora 18:09 "Eu raman social-democrat. Iau un timp de relflexie pentru mine insumi. Daca o sa ma alaturi vreunui partid, doar PSD-ului. Accept sanctiunea care mi-a fost aplicata, e si justificata, nu trebuia sa iesim atunci. Am incalcat unitatea partidului. Imi asum greseala, partidul are dreptate", a spus Dan Sova.

Ora 18:08 "A fost o discutie lunga. In finalul ei, Ponta a facut propunere de excludere pentru unii colegi, inclusiv pentru mine. Opinia generala a fost suspendarea a trei colegi, eu, Sova si Vanghelie, pana la congres.

Nu vreau sa vorbim la cald, mai rau punem ulei pe foc", a spus Mircea Geoana.

Ora 17:53 Comitetul Executiv National al PSD a decis, joi, suspendarea din partid a lui Mircea Geoana, Marian Vanghelie si Dan Sova, pana la Congresul formatiunii, a declarat senatorul Mircea Geoana, potrivit Mediafax.

Marian Vanghelie: Niste prostii. Ponta si Dragnea, le e frica de Congres. Acest rezultat s-a incercat sa se aranjeze de o saptamana. Ponta cat a fost in Dubai l-a lasat pe Dragnea sa se ocupe de partid sa faca jocul asta manipulator. Nu e partidul mutilor, suntem nebuni? Am pierdut alegerilor, nu ne putem prezenta cu acelasi candidat peste 5 ani si Liviu Dragnea director de campanie. O sa le zica Iohannis: mai baieti, iar veniti?

Reporter: O sa va faceti partid?

Marian Vanghelie: Voi ce credeti?

Ora 16:15 CExN al PSD, reunit joi la sediul partidului, a stabilit, „de principiu”, sa convoace congresul extraordinar in luna martie, potrivit unor surse participante la discutii. Sursele citate au aratat ca decizia a fost luata „de principiu”si ca nu s-a dat inca un vot.

Pana acum parerile in privinta datei congresului erau impartite, unii lideri optand pentru varianta organizarii acestuia pana la sfarsitul anului.

Ora 15:30 Premierul Victor Ponta le-a prezentat liderilor PSD, joi, in cadrul sedintei Comitetului Executiv, planul pentru mentinerea la guvernare a PSD si restructurarea guvernamentala, mentionand in finalul primei luari de pozitie ca ”trebuie sa fie colegi care sa-si asume ”niste responsabilitati”.

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Mediafax ca Victor Ponta a sustinut in prima sa luare de pozitie in Comitetul Executiv un plan politic pentru perioada urmatoare, care porneste de la mentinerea la guvernare a partidului. Acesta implica restructurarea guvernamentala anuntata si preluarea in pozitii ministeriale a reprezentantilor partidului condus de Calin Popescu Tariceanu. De asemenea, la finalul luarii de pozitie din CExN, premierul a sustinut referitor la pierderea alegerilor prezidentiale: ”trebuie sa fie colegi care sa-si asume niste responsabilitati”. Ponta nu a indicat numele persoanelor responsabile la care a facut referire.

La momentul transmiterii acestei stiri, aproximativ jumatate din liderii PSD au luat cuvantul, o parte dintre ei subliniind faptul ca si-au indeplinit obiectivul electoral asumat la nivelul filialelor pe care le conduc.

ora 12.00 Incepe sedinta PSD.

ora 11.50 Robert Negoita

- Eu o sa spun in interior parerea mea, ca doar de aia ne intalnim aici.

- Cine a facut lista de excluderi? Ma intrebati pe mine ce o sa vad sus?

- Delictul de opinie nu mai e condamnat de muulta vreme. Ok, va mai spun o alta chestiune, chiar cred ca e penibil nu doar pentru mine, ci pentru toata lume, sa comentam atatea chestii pe surse, ne ducem cu totii in derizoriu.

ora 11.45 Mircea Geoana

- Eu sunt convins ca va fi o discutie lucida, calma, nu e pentru prima data cand trecem prin momente delicate. Eu inteleg interesul deosebit pentru intalnirea noastra, da.

ora 11.41 Marian Oprisan

- In primul rand am incheiat un ciclu electoral complet. In urma acestui ciclu, PSD trebuie sa-si faca o analiza cat se poate de clara, cu responsabilitatile pe care le are fata de cetatenii Romaniei. Sunt convins ca PSD-ul trebuie sa ramana la guvernare, deoarece a guvernat bine. Sigur, au fost si erori, dar sa nu uitam ca PSD a crescut salariile, pensiile.

- Va trebui sa vedem in CEX ce argumente exista si daca sunt colegi de-ai nosti care au gresit grav si atunci sigur ca se vor lua masuri.

- Ma gandesc cat se poate de clar la faptul ca urmatoare perioada guvernul PSD va trebui sa mizeze pe continuare proiectelor si pe investitii, locuri de munca.

- Partidul in acest moment este unit, pentru ca este un partid serios.

- Sa vedem ce erori am facut, ca am facut cateva erori, in rest eu mizez pe puterea PSD si pe sprijinul membrilor de partid si forta liderilor centrali.

- In primul rand cred ca o eroare majora a reprezentat-o faptul ca nu am anticipat ce s-a intamplat la votul din diaspora.

- Eu va spun cat se poate de clar, partidul are o conducere legitima. In congres am putea avea, desi nu este cazul, am putea organiza in asa fel incat sa prezentam noul proiect pe care PSD il pregateste.

ora 11.38 Ion Iliescu

- "N-am de gand sa fac declaratii in avanscena!"

ora 11.35 Marian Vanghelie

- Eu nu cred in acest liste, poti fi persoane suparate, lucrurile trebuie analizate serios. Chiar daca mie nu imi place de cineva nu inseamna ca trebuie exclus.

- Am inteles ca fiind o persoana care sunt cunoscuta, am inteles ca am fost lasat la urma si am primit mai tarziu invitatia.

- Poate ca anumiti colegi se grabesc, dar ne putem lamuri la congresul din februarie, martie..

-Haideti sa-l lasam pe domnul Dragnea sa-si faca analiza. punctul meu de vedere nu are importanta, ci al electoratului. Toti suntem vinovati.

ora 11.33 Dan Sova

- Va reamintesc ca m-am autosuspendat pana la sedinta CEXN, deci a expirat exact acum.

- Sunt de acord cu Victor Ponta, congresul trebuie sa fie undeva in martie, spre primavara.

- Declaratiile nu au facut rau partidului.

ora 11.30 Titus Corlatean face cateva declaratii:

- Poate vom intelege ca prioritatile, si ale partidului, trebuie conexate cu cele ale tarii.

- Am spus ca merg pentru continuitate.

ora 11.15 Gheorghe Nichita, liderul PSD Iasi, ajunge la sediul PSD si da cateva declaratii jurnalistilor:

- Nu te poti pune cu valul emotional. Parttidul a functionat la Iasi si a functionat foarte bine.

- Mandatul nostru este DA. Si Guvernul Victor Ponta este legitim in urma votului din 2012 si avem proiecte pe care trebuie sa le continuam.

- Toti de la Iasi au spus ca am sustinerea pentru Victor Ponta si Liviu Dragnea.

- Intotdeauna trebuie sa avem interesul partidului. O sa analizm in interiorul Cex-ului.

- In interior, avand in vedere situatia dupa prezidentiale, trebuie sa vedem cum putem guverna in continuare si de ce nu, daca avem o confirmare in Parlament, cu atat mai bine.

Congres in PSD, dar ... cand?

Nu cu multi timp in urma, Liviu Dragnea preciza, in public, ca are asentimentul majoritatii liderilor de filiale pentru organizarea rapida a unui congres in 20 decembrie, urmand ca partidul sa se ocupe ulterior de guvernare. Dragnea a spus ca, daca nu se decide organizarea unui congres, atunci un Consiliu National de analiza si de lansare a unor proiecte politice ar putea avea loc oricand. Ulterior acestei declaratii facute de Dragnea, Victor Ponta a precizat, la revenirea din vacanta in Dubai, ca PSD isi poate face analizele privind ratarea prezidentialelor in primavara, prioritare fiind acum restructurarea Guvernului si prezervarea majoritatii parlamentare prin includerea PLR la guvernare.

O alta tema importanta asupra careia CExN va trebui sa ia o decizie se refera la pastrarea guvernarii, in conditiile in care si aici parerile sunt impartite. Astfel, vicepresedintele PSD, Robert Negoita, primar al Sectorului 3, a fost primul care a solicitat retragerea PSD de la guvernare in urma votului dat la prezidentiale in favoarea lui Klaus Iohannis. Ulterior, ceilalti social-democrati au optat pentru mentinerea guvernarii, in conditiile operarii unei remanieri a Executivului, cu consultarea prealabila si votul CExN. Daca social-democratii vor stabili ca isi doresc sa pastreze guvernarea, vor trece la pasul urmator, operand nu o remaniere, ci o restructurare a Executivului.

Membrii CExN, care sunt in mare parte presedintii filialelor judetene, isi vor da cu parerea asupra componentei viitorului Cabinet, in conditiile in care Victor Ponta va decide sa ii consulte si sa le ceara votul. Cel mai vocal social-democrat pe aceasta tema a fost senatorul Mircea Geoana, care a propus ca viitorul guvern sa fie mai suplu, sa aiba mai putine ministere, iar ministrii propusi sa fie votati de CExN. Geoana a propus, totodata, reactivarea Consiliului National si convocarea acestui for, ca etapa intermediara, pana la congres, si a cerut alegerea unui nou presedinte a CN, in functia pastrata pentru Adrian Nastase.

Surse din partid au precizat, in repetate randuri, ca o remaniere guvernamentala se impune imediat si ca ministrii vizati ar fi Ioana Petrescu (Finante), Remus Pricopie (Educatie), Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare) si Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni). Remanierea lui Costoiu si Stanoevici ar avea si cauze legate de pierderea alegerilor prezidentiale, in conditiile in care Costoiu este presedintele PSD Diaspora, iar Stanoevici are atributii legate direct de Diaspora.

Pe de alta parte, Victor Ponta i-a promis liderului PLR, Calin Popescu Tariceanu, doua posturi in viitorul Cabinet, el vizand astfel prezervarea majoritatii parlamentare in cazul eventualei ”dezertari” a UDMR. Ponta va propune, astfel, o restructurare a Cabinetului, care va contine mai putine ministere, in conditiile in care, potrivit unor surse, nu vor mai exista nici majoritatea posturilor de ministru-delegat.

Pana la urma, social-democratii vor alege, joi, grosso-modo, intre "a scoate cutitele pe masa" si a gasi tapul ispasitor pentru esecul la prezidentiale, pe de o parte, si "a pune batista pe tambal" (pe moment), de dragul mentinerii guvernarii, pe de alta parte.

Prima varianta ar putea implica demisii ad-hoc, excluderi, convocarea imediata a unui congres extraordinar pentru alegeri, in timp ce a doua varianta ar implica mentinerea status-qou-ului actual, precum si a echipei Ponta-Dragnea la conducerea partidului si, implicit, in fruntea guvernului pentru o perioada care nu ar mai depinde in primul rand de PSD, ci de o eventuala decizie a opozitiei de a forma o majoritate parlamentara in 2015.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Fiul vitreg al Gabrielei Firea a votat IMPOTRIVA lui Victor Ponta.
Fiul vitreg al Gabrielei Firea a votat IMPOTRIVA lui Victor Ponta. "Mama mea imi impartaseste opiniile"

Razvan Firea, fiul vitreg al puratatorului de cuvant al campaniei lui Victor Ponta pentru prezidentiale, a anuntat pe Facebook cu cine a votat

"Generalii" PSD se pregatesc pentru "lupta" de joi, cand are loc CExN al partidului. Zgonea: "E clar din ce echipa fac parte"

Presedintele Camerei Deputatilor si vicepresedinte al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat ca nu va participa la CExN al PSD de joi si ca i-a dat mandatul sau liderului partidului, Victor Ponta.

Victor Ponta: Voi folosi autoritatea pe care INCA o mai am ca sa pun la locul lor PSD-istii care sar din rand
Victor Ponta: Voi folosi autoritatea pe care INCA o mai am ca sa pun la locul lor PSD-istii care sar din rand

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca social-democratii care „sar din rand” in acest moment, crezand ca vor castiga functii in viitoarea conducere a partidului, se insala.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.