"Generalii" PSD se pregatesc pentru "lupta" de joi, cand are loc CExN al partidului. Zgonea: "E clar din ce echipa fac parte"

26-11-2014 12:44


Valeriu Zgonea, Victor Ponta

Presedintele Camerei Deputatilor si vicepresedinte al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat ca nu va participa la CExN al PSD de joi si ca i-a dat mandatul sau liderului partidului, Victor Ponta.

”Fac parte din CExN. I-am dat mandatul meu domnului Victor Ponta. Eu plec in vizita oficiala la Ljubljana, in Slovenia. Mandatul meu i l-am dat domnului prim-ministru si presedinte al partidului, Victor Ponta. Eu cred ca este un semnal foarte clar din ce echipa fac eu parte si care este mesajul pe care il dau”, a spus Zgonea.

El a evitat sa faca alte comentarii legate de CExN. ”Nu am comentat si nu comentez niciodata dupa evenimente neplacute ale partidului, in presa, lucrurile pe care le am de spus in interiorul partidului si nu o sa fac nici aici acest lucru”, a aratat Zgonea.

Conducerea PSD se reuneste, joi, incepand cu ora 12.00, in sedinta Comitetului Executiv National, aceasta fiind prima intalnire a social-democratilor, dupa esecul din alegerile prezidentiale.

Geoana: Trebuie un guvern mai suplu, cu putine ministere

Mircea Geoana a declarat ca Guvernul restructurat si cu un program de guvernare actualizat trebuie sa-si asume raspunderea sau sa ceara un vot de incredere in Parlament, in urmatoarele saptamani, pentru a se "revalida democratic". Intrebat daca cere o lista cu remanieri, Mircea Geoana a precizat ca nu trebuie sa ceara nimic, intrucat statutul PSD spune "extrem de clar ca orice numire in guvern are nevoie de votul explicit al CExN".

Intrebat daca vrea un congres in decembrie sau in primavara, el a spus ca "era imposibil de organizat un congres in cateva saptamani". Mircea Geoana a afirmat ca nu face campanie interna, intrucat a mai mancat "painea asta", conducand partidul intr-un moment complicat, in opozitie. "Incerc sa ajut (...). Avem nevoie de schimbari dincolo de personajele care conduc partidul, acestia sau altii, de o schimbare mult mai profunda, de intoarcerea catre o societate care s-a schimbat in mod accelerat si pe care, daca nu o intelegem, nu o ascultam si nu devenim o stanga autentica, moderna si credibila suntem condamnati la plafonare politica si usor, usor la irelevanta politica", a spus el.

"Vreau sa fac ca aceasta miscare de stanga importanta a Romaniei (...) sa devina un model de partid european, democratic, cu valori si cu principii de stanga autentice", a mai spus Geoana.

Intrebat daca e dispus sa preia conducerea, in cazul in care baza partidului ii va cere acest lucru, Geoana a declarat: "Daca e nevoie de mine intr-o forma sau in alta, fara sa fiu obsedat de functii, am mancat painea asta, am fost presedintele PSD. Ce vreti sa mai demonstrez? Ca pot castiga un congres? L-am castigat in fata domnului Iliescu, congres de congres nu ... congres de congres. Deci nu asta este problema. Problema este daca avem un raspuns de fond, daca intelegem gravitatea acestui moment, daca intelegem severitarea mesajului pe care l-am primit. Si acest lucru depaseste persoana lui Ponta, a lui Dragnea, a lui Geoana sau a altcuiva. Daca avem intr-adevar un raspuns ideologic, de resursa umana, de deschiderea partidului catre societate, atunci voi pune umarul".

Pe de alta parte, senatorul PSD Mircea Geoana a mai declarat ca asteapta la CExN adoptarea unui set de criterii de performanta si integritate pentru membrii Executivului, precizand, totodata, ca trebuie un guvern mai suplu, cu mai putine ministere, dar cu un minister dedicat romanilor din diaspora.

"Ma astept (la CExN al PSD de joi - n.r.) la o prima analiza extrem de serioasa si cu calm a momentului pe care-l traversam, cel mai dificil pe care acest partid important al Romaniei il traverseaza in existenta sa de mai bine de 20 de ani. Astept, de asemenea, pentru ca forul statutar care discuta despre Guvern, despre numirea de ministri, Comitetul Executiv National al PSD sa aiba o discutie foarte serioasa impreuna cu conducerea partidului si conducerea Guvernului cu privire la ceea ce este obligatoriu de facut in aceasta perioada, o ampla restructurare a Guvernului nostru, pentru ca pastrarea guvernarii, care pare sa fie optiunea majoritatii decidentilor din partid, nu trebuie sa reprezinte nici o barca de salvare, nici o tragere de timp, ci probabil una dintre putinele sanse ca PSD sa inceapa anevoiosul drum al recastigarii increderii oamenilor in ceea ce facem noi si al depasirii unui moment atat de greu cum a fost aceasta cea mai dramatica infrangere la alegerile prezidentiale din istoria PSD", a declarat senatorul Mircea Geoana.

El a adaugat ca la nivelul CExN trebuie adoptat "un set de criterii" privind selectarea membrilor Guvernului. In opinia sa, sunt necesare trei criterii: integritate, competenta si experienta profesionala demonstrata in activitati anterioare numirii in guvern.

"Trebuie lucrat la structura Guvernului, trebuie un guvern mai suplu, cu mai putine ministere, cu mai putine agentii, pentru a putea sa eliminam fie cheltuieli inutile, fie redundante si a le indrepta catre investitii publice generatoare de crestere economica si locuri de munca", a spus Geoana.

Senatorul PSD a mai spus ca mesajul primit din partea romanilor din strainatate impune "crearea unui minister dedicat comunitatilor de romanilor de pretutindeni", precum si a unui Consiliu National "care sa lucreze de o maniera transinstitutionala si transpartinica si transmajoritati pentru recastigarea increderii diasporei in relatia cu tara".
 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO