Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a demisionat din Parlament, pentru a "se pune la dispozitia justitiei". Ce urmeaza pentru el
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, care ocupa si functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor, a demisionat din Parlamentul Romaniei. El a precizat insa ca nu paraseste si Partidul Social-Democrat.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Anuntul a fost facut de catre presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, care a spus ca Viorel Hrebenciuc a luat aceasta decizie pentru a se pune la dispozitia justitiei. El a precizat insa ca, pana la o decizie definitiva a instantei, Hrebenciuc ramane membru PSD. ”Am avut o discutie cu domnul vicepresedinte Viorel Hrebenciuc dimineata, la rugamintea domniei sale. Mi-a spus ca toata viata a fost un om foarte corect, ca in 25 de ani nu a incalcat niciodata legea si ca nu vrea sa faca un rau partidului l-a care a pus umarul 25 de ani”, a spus Zgonea.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
El a aratat ca Hrebenciuc i-a transmis, in cursul acestei discutii, ca functia de deputat pe care castigat-o corect si cinstit in 2012, ca si in ultimii 20 de ani, nu trebuie sa fie un obstacol pentru Justitie, astfel incat a decis unilateral sa isi depuna demisia din functia de deputat si se va pune la dispozitia organelor de justitie. Zgonea a spus ca va anunta, in calitate de presedinte al Camerei, conform procedurilor, lunea viitoare, pe 20 octombrie, ca acest for legislativ a luat act de demisie, dupa care se va face vacantarea postului. ”Este o decizie unilaterala, nu pot sa va spun mai mult”, a spus Zgonea, care a aratat ca gestul lui Hrebenciuc i se pare unul normal.
El a spus ca, in aceste conditii, nu mai e nevoie de niciun vot in Comsia juridica sau in plen legat de deputatul Hrebenciuc, spre deosebire de deputatul Ioan Adam, al carui dosar ramane inca in Parlament. ”(Hrebenciuc - n.r.) mi-a spus ca el are incredere in Justitia din Romania si ca vrea sa mearga demn sa se uite in ochii fiecaruia dintre noi pe strada si in partid si acasa, pentru ca el crede ca ceea ce a facut, ceea ce scrie acolo (in dosarul DNA - n.r.) nu este real”, a mai spus Zgonea.
Pentru Viorel Hrebenciuc, DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive in doua dosare.
Viorel Hrebenciuc a declarat ca nu se razgandeste asupra demisiei sale din Parlament, dar ca va reveni in legislativ in 2016, precizand totodata ca nu pleaca din PSD. ”Este perfect adevarat, am decis sa demisionez. Vreau sa-mi pastrez demnitatea, asa cum am avut-o toata viata. Si inca un lucru va spun, ca nu ma razgandesc, ca sa stati linistiti”, le-a spus Hrebenciuc jurnalistilor, la iesirea din biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
El a spus ca nu a vorbit absolut cu nimeni legat de demisie, care este decizia sa personala. ”Este decizia mea personala si fiecare isi face viata cum crede”, a spus Hrebenciuc. El a spus ca nu regreta discutiile pe care le-a avut cu Dan Sova, precizand ca este vorba despre discutii pe care oricine le are la o cafea.
”Nu am incalcat niciun fel de norma. Daca va uitati atent, astea sunt discutii pe care le faci la cafea, cum faceti si dumneavoastra. Nu, nu regret nimic din ce am vorbit”, a spus Hrebenciuc.
El a aratat ca regreta, insa, plecarea din Parlament si a spus ca va candida din nou in 2016. ”Da, (regret - n.r.) dupa 18 ani nu e usor, dar in viata este un moment clar... in 2016 revin in Parlament”, a spus Hrebenciuc.
El a mai aratat ca nu paraseste insa PSD si ca are incredere in Justitie.
Surse parlamentare citate de Mediafax au declarat ca demisia lui Viorel Hrebenciuc din postul de deputat si, automat, din functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor va deveni efectiva lunea viitoare, odata cu anuntul care se va face in acest sens in plenul acestui for legislativ. Sursele citate au mai aratat ca, dupa anuntul care se va face in plen privind demisia lui Hrebenciuc, conducerea Camerei Deputatilor va transmiste DNA o adresa in care va specifica faptul ca acesta nu mai detine calitatea de deputat.
Teoretic, Hrebeniuc nu mai are imunitate parlamentara
Demisia lui Viorel Hrebenciuc de la Camera Deputatilor vine chiar in ziua in care colegii sai din Comisia Juridica trebuie sa decida daca sunt sau nu de acord cu incuviintarea arestarii preventive ceruta de DNA. Teoretic, procurorii nu mai au nevoie de avizul parlamentar ca sa ceara arestarea lui Hrebenciuc.
In acest moment, oficial, Viorel Hrebenciuc este un cetetean obisnuit, pentru ca nu se mai bucura de imunitate parlamentara. El poate fi retinut si dus in fata instantei supreme, cu propunere de arestare preventiva. Insa, desi in lege scrie foarte clar ca demisia intra in vigoare chiar in momentul in care este depusa la presedintele Camerei Deputatilor, lucru care, in cazul lui Hrebenciuc, s-a si intamplat, exista dezbateri in ceea ce priveste o intrunire a plenului Camerei respective, pentru a lua act de aceasta demisie, ceea ce - in acest caz - s-ar intampla luni dupa-amiaza la ora 15.00. Cert este faptul ca procurorii anticoruptie nu pot face niciun pas inainte, cata vreme aceasta demisie a lui Viorel Hrebenciuc din functia de deputat in Parlamentul Romaniei nu apare mentionata in Monitorul Oficial. Abia din acel moment se pot face pasii procedurali, care inseamna citarea la DNA si punerea in miscare a actiunii penale, apoi, eventual, retinerea si propunerea de arestare preventiva.
Insa, pana luni se pot intampla multe. Cel putin teoretic, Hrebeniuc se poate razgandi in privinta demisiei, probabil ca de aceea se si da acest ragaz in ceea ce priveste intrunirea plenului pentru a lua act de vacantarea postului respectiv. Pe de alta parte, autoritatile trebuie sa fie vigilente si nu este exclus ca Hrebenciuc sa fie dat in consens la frontiera, preventiv, pentru ca acesta sa nu incerce sa paraseasca teritoriul Romaniei.
Cine este Viorel Hrebenciuc
Viorel Hrebenciuc era deputat din anul 1996, fiind la a 5-a legislatura consecutiva. La alegerile parlamentare din 2012, Hrebenciuc a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr.4 Bacau, colegiul uninominal nr.9. Hrebenciuc era vicepresedinte al Camerei Deputatilor.
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anuntat, luni, de procurorii DNA ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta.
CITITI SI: Deputatul PSD Sebastian Ghita cere ca Dan Sova si Viorel Hrebenciuc sa fie suspendati din partid
Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informatii din interiorul DNA cu ajutorul fostului sef al Serviciului Protectie si Paza (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerand si obtinand de la un angajat al Directiei informatii despre interceptarea deputatului. In acelasi dosar, purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, este urmarit penal pentru trafic de influenta.
Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse. Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Sova, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.
Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".
DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".
Surse judiciare citate de Mediafax au declarat ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva. DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc, atat in noul dosar, cat si in cel in care este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedari ilegale de paduri.
In dosarul retrocedarilor ilegale, Hrebenciuc este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: justitie, PSD, dna, demisie, Viorel Hrebenciuc, Parlament, coruptie,
Dată publicare:
21-10-2014 10:29