Hrebenciuc, urmarit penal intr-un nou dosar. Planul pe care l-ar fi pus la cale cu Sova, intr-un hotel de lux din Capitala

Viore Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc, un nume cu greutate in PSD, este acuzat din nou de trafic de influenta. In noul dosar, el este suspectat ca a incercat sa afle informatii confidentiale din ancheta procurorilor care il cerceteaza.

Mai mult, ar fi pus la cale, cu Dan Sova, un plan pe care l-am putea numi: "Eu te ajut pe tine si tu pe mine". Hrebenciuc s-a oferit sa il sprijine pe mai tanarul sau coleg sa devina liderul PSD. In schimb, Sova ar fi trebuit sa sustina votarea legii privind gratierea si amnistia, plus abrogarea unui articol de lege care sanctioneaza traficul de influenta facut de sefii partidelor politice.

Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru trafic de influenta, cumparare de influenta si instigare la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii. Toate acuzatiile se refera la presupuse fapte pe care vicepresedintele Camerei Deputatilor le-ar fi comis in ultimele 5 zile.

Miercuri, 15 octombrie, la sediul DNA Brasov, Viorel Hrebenciuc iesea de la audieri si declara ca este invinuit de trafic de influenta in dosarul retrocedarilor ilegale de padure.

Era al treilea dosar in care Hrebenciuc fusese pus sub acuzare pentru fapte de coruptie. A fost momentul in care politicianul ar fi hotarat sa faca ceva pentru a scapa de dosare. Doua zile mai tarziu, ar fi stat de vorba cu Dan Sova.

Citește și
hrebenciuc
Dosarul MAFIA LEMNULUI. Parlamentarii anunta miercuri daca le ridica imunitatea lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Procurorii anticoruptie vorbesc despre o intalnire pe care Viorel Hrebenciuc si Dan Sova ar fi avut-o intr-un hotel de lux din Capitala. Acolo, s-ar fi discutat despre cum Sova o sa ajunga presedintele PSD iar in schimb el trebuia sa initieze legea privind gratierea si amnistia care l-ar fi ajutat pe Hrebenciuc sa scape de inchisoare daca va fi gasit vinovat in unul dintre cele 3 dosare.

Citeste si: STENOGRAME: Hrebenciuc i-ar fi promis sprijin lui Sova pentru sefia PSD. "Boss, o sa fii presedinte!"

Cu toate ca era anchetat pentru trafic de influenta si banuia ca este urmarit de serviciile de informatii, Hrebenciuc ar fi riscat. Intalnirea pe care a avut-o cu Sova a fost monitorizata de procurorii anticoruptie. Anchetatorii sustin ca cei doi au discutat si despre abrogarea articolului 13 din legea privind faptele de coruptie.

Acest articol se refera la folosirea influentei de catre un lider de partid petnru obtinerea de foloase necuvenite. Ori Viorel Hrebenciuc este acuzat in dosarele deschise la DNA chiar de savarsirea acestei infractiuni. Prin abrogarea ei, cade si capul de acuzare adus acestuia.

Colegul de partid al lui Viorel Hrebenciuc a promis ca il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, avand in vedere ca el personal nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect, sustine DNA.

Dan Sova: "Nu stiu nimic despre nimic. Nu stiu ce e aia articolul 13."

Inregistrarile facute de DNA insa arata ca Sova a discutat cu Hrebenciuc despre abrogarea articolului de lege:

"HREBENCIUC VIOREL: Si mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, ca aici aceeasi chestie spune. Aia e lege facuta de Stoica in 2000, atunci am aprobat-o ca tampitii. Pana acum cativa ani lumea nu baga in seama, nici procurorii nu se uitau la ea. Nastase a fost prima victima a acestei legi. E un articol 13 care spune asa: influentarea in calitate de sef - nu sef...
Sova DAN: De partid.
HREBENCIUC VIOREL: ...de partid, nu stiu ce, organizatie si altele, nu numai partid, influentarea si luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obtinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
Sova DAN: Asa l-au bagat si pe Liviu cu referendumul".

Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta in acest dosar.

Viorel Hrebenciuc, sustin anchetatorii, nu era multumit doar cu abrogarea unei infractiuni si votarea legii privind gratierea. El ar fi vrut sa afle cum si cand actioneaza procurorii in dosarele sale.

Hrebenciuc avea nevoie de un om in interiorul DNA. l-ar fi contactat pe fostul sef SPP, Dumitru Iliescu si l-a rugat sa il ajute. Acesta i-ar fi gasit cartita in sistem. L-a anuntat chiar ca a fost urmarit si interceptat si i-a promis noi informatii. Exista insa o plata pentru ele.

Procurorii sustin ca Hrebenciuc a promis ca o angajeaza pe fata fostulului sef al Serviciului de Paza si Protectie la o institutie publica. Mai mult, ca il ajuta sa inregistreze la Registrul Comertului drepturile asupra unei firme, ca il va demite pe vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si ca va interveni ca un functionar de la Fondul National de Garantare sa nu fie dat afara.

"ILIESCU DUMITRU, vorbind in soapta: V-am spus ca dumneavoastra sunteti pe mandat.
VIOREL HREBENCIUC: Mh! Da.
ILIESCU DUMITRU: Pur si simplu asta e tot ce am aflat.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da, da. Dar acum pentru care dosar?
ILIESCU DUMITRU: Nu stiu, nu m-am bagat mai mult si va spun si de ce. El a spus de ce: "Domnule, daca pun intrebari, sefa mea stie"."

Procurorii au inceput urmarirea penala pentru Viorel Hrebenciuc si Dan Sova si au precizat ca au anuntat parlamentul in legatura cu ultimele acuzatii aduse vicepresedintelui Camerei Deputatilor.

CITITI SI: Reactiile liderilor PSD, dupa cazul Sova-Hrebenciuc de la DNA. Ce au declarat Victor Ponta si Valeriu Zgonea

Singurul personaj care nu a fost audiat pana acum este fostul general SPP, Dumitru Iliescu. Anchetatorii i-au perchezitionat insa locuinta, luni seara.

Dumitru Iliescu ar fi plecat din tara, asa ca acesta va fi invitat la DNA cand se va intoarce, pentru a da explicatii. Acesta este acuzat de accesarea ilegala a unor informatii nedestinate publicitatii, de faptul ca le-ar fi pus la dispozitia lui Viorel Hrebenciuc si de cumparare de influenta. Probele gasite la casa lui Dumitru Iliescu vor putea fi folosite si impotriva celorlalti din acest dosar.

Viorel Hrebenciuc este cercetat de procurorii DNA, alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea celor doi deputati. Hrebenciuc este urmarit penal in acest dosar pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Intr-un alt dosar, instrumentat tot de DNA, Viorel Hrebenciuc este urmarit penal pentru ca, sustin anchetatorii, s-ar fi implicat pentru a determina functionari din Consiliul National al Audiovizualului pentru ca aceasta institutie sa revina asupra deciziei de retragere a licentei postului Giga TV - controlat de primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
DOSARUL MAFIA LEMNULUI. DNA: Viorel Hrebenciuc le-a promis anumite favoruri Printului Paul si Printesei Lia
DOSARUL MAFIA LEMNULUI. DNA: Viorel Hrebenciuc le-a promis anumite favoruri Printului Paul si Printesei Lia

Viorel Hrebenciuc si alti inculpati din dosarul retrocedarilor, acceptand promisiunea unor foloase materiale, le-au promis printului Paul si printesei Lia ca vor interveni pe langa autoritati pentru ca acestia sa obtina mai multe terenuri si cladiri.

Dosarul MAFIA LEMNULUI. Parlamentarii anunta miercuri daca le ridica imunitatea lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam
Dosarul MAFIA LEMNULUI. Parlamentarii anunta miercuri daca le ridica imunitatea lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a trimis, sambata, comisiei juridice solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam.

DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI
DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI

Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.