Reactiile liderilor PSD, dupa cazul Sova-Hrebenciuc de la DNA. Ce au declarat Victor Ponta, Ilie Sarbu si Valeriu Zgonea

Valeriu Zgonea, Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost intrebat cum comenteaza situatia juridica a lui Viorel Hrebenciuc si Dan Sova, care au fost audiati luni la sediul DNA, intr-un dosar care vizeaza traficul de influenta.

Victor Ponta: toata lumea e egala in fata legii

Ponta a declarat ca el nu se ocupa de aceste lucruri, ci de guvernarea tarii. Premierul a adaugat, cu referire la faptul ca cei doi sunt membri PSD, ca toata lumea e egala in fata legii. ”Nu ma ocup eu de lucrurile astea, eu trebuie sa ma ocup de guvernarea tarii, de viata dumneavostra de zi cu zi”, a spus Ponta.

In conditiile in care jurnalistii i-au spus ca Hrebenciuc si Sova sunt si membri PSD, el a raspuns: ”Toata lumea e egala in fata legii”.

Intrebat daca a mai vorbit cu Hrebenciuc in ultima perioada, Ponta a raspuns: ”Habar nu am. Probabil, nu mai stiu. Vorbesc cu foarte multa lume”.

Citește și
Viorel Hrebenciuc
DOSARUL MAFIA LEMNULUI. DNA: Viorel Hrebenciuc le-a promis anumite favoruri Printului Paul si Printesei Lia
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Intrebat daca a avut recent discutii cu Hrebenciuc, Ponta a spus: ”O sa cititi la DNA”.

Premierul Victor Ponta a mai sustinut, luni, raspunzand unei intrebari, ca el este in interceptarile DNA din anul 2010, de cand detine functia de presedinte al PSD.

Intrebat daca se afla in interceptarile DNA din dosarele lui Viorel Hrebenciuc, Ponta a raspuns: ”Dar cum s-ar putea sa nu fiu? Eu sunt in interceptari de cand sunt presedinte la PSD, din 2010”, a spus Ponta.

Intrebat de presa daca va avea o discutie in interiorul partidului in legatura cu viitorul presedinte PSD in conditiile in care, din stenograme cel putin, reiese ca exista discutii legate de functia de presedinte, Ponta a raspuns: "Vreau sa va spun un lucru: eu cred ca nici pe vremea comunistilor nu te arestau procurorii daca voiai sa fii sef la partid. Deci, ce se intampla intr-un partid, intr-o democrație, este de a se alege de catre acei membri. Sa-ti faca cineva dosar penal..? Pai ce? O sa numeasca DNA sef la partide? Asta este culmea! Evident ca, daca cineva incalcăalegea, raspunde, daca nu, insa, traim in Europa, traim intr-o tara libera si nu ne spune DNA pe cine sa alegem sef la vreun partid, nici la PSD, nici la PNL, nici la PC /…/ asa incat cred ca trebuie sa ramanem in limitele Constitutiei si ale democratiei".

CITITI SI: Viorel Hrebenciuc si Dan Sova au fost audiat la DNA, intr-un nou dosar. Hrebenciuc este acuzat de trafic de influenta

Valeriu Zgonea: am discutat cu Hrebenciuc dupa ce acesta a fost la DNA

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca a vorbit la telefon cu Viorel Hrebenciuc dupa ce acesta a fost la DNA Brasov, aratand ca au discutat ”chestiuni personale”. Intrebat daca a discutat cu Hrebenciuc dupa ce acesta a fost la DNA Brasov, Zgonea a raspuns: ”Da, e normal”. Intrebat daca a discutat cu acesta despre Legea amnistierii si gratierii, Zgonea a negat.

”Nu, discutam despre alte chestiuni. Am discutat chestiuni personale. L-am intrebat, seara l-am sunat, ca era normal, ca e colegul meu, adica il cunosc de 20 de ani, l-am intrebat cum se simte. Nu este primul coleg care a fost la DNA si l-am sunat si l-am intrebat cum se simte si mi-a zis ca e foarte bine, ca a ajuns acasa si i-am spus ca de aici incoace ne vedem la Parlament”, a spus Zgonea. El a aratat ca nu a mai avut alte discutii cu Hrebenciuc si a spus ca are cu acesta o relatie personala.

Pe de alta parte, Zgonea a fost intrebat daca s-au facut presiuni asupra lui legat de Legea gratierii si amnistierii, el raspunzand: ”Niciodata”. Intrebat daca Hrebenciuc i-a promis ajutor unui coleg de partid ca sa ajunga sef al PSD daca trece Legea amnistierii, Zgonea a raspuns: ”Habar nu am, e prima data cand va aud”.

Ilie Sarbu: Nu sunt prieten cu Hrebenciuc

Sarbu a sustinut ca el a fost "doar mentionat de terte persoane" in dosarul de la DNA legat de retrocedari.

"Influenta politica, daca am folosit-o, lucrul asta nu s-a vazut. stiti bine ca de fapt nu s-a pus posesie, au fost doua hotarari ale doua Curti de apel, nimeni nu le-a aplicat, dar asta e problema instantelor sa decida (...) N-am nicio emotie, fiindca nu am cum sa fiu implicat pana la urma in acest caz si isi vor da seama. Cum isi vor da seama? Din ceea ce spune domnul Hrebenciuc, din ceea ce spune domnul Craciunescu, ca ei sunt de fapt cheia problemei. Daca domnul Hrebenciuc spune «Da, dom’le, am discutat cu Sarbu». Nu a discutat. Daca domnul Craciunescu spune «Da, Sarbu a venit si mi-a spus, au facut...». Nu am facut lucrul asta. Nu fac lucrul asta. Sunt prudent, mai ales in perioada asta. Va dati seama cat de prudent am fost. si totusi am aparut, nu fac niciun repros nimanui, asa-i viata", a spus liderul senatorilor PSD.

El a sustinut ca nu a vorbit nimeni cu el despre cele invocate in dosar.

Sarbu a admis ca este prieten cu directorul Romsilva, dar a precizat ca i-a spus acestuia doar sa aiba grija "de ceea ce se intampla pe domeniul retrocedarilor". "Toate discutiile pe care le-am avut noi, si nu ascund lucrul asta, ca sunt prieten cu el, au fost sa aiba mare grija de ceea ce se intampla pe domeniul retrocedarilor", a declarat Sarbu.

Liderul senatorilor PSD a afirmat ca personal nu a discutat cu Viorel Hrebenciuc "nici inainte, nici dupa". "Nu insemna ca daca am discutat si faceam ceva, dar nu mi-a cerut omul asta. Niciodata nu m-a intrebat", a spus Sarbu.

Intrebat daca de saptamana trecuta a mai discutat cu Hrebenciuc. Sarbu a spus: "Nu, nu am vorbit. Nu vorbeam foarte des, acuma nu. Nu vreau sa spun lucrul asta fiindca am ajuns in situatia data, dar nu prea vorbeam, nu aveam noi asa o relatie de prietenie cum avea cu alti colegi".

El a afirmat ca in mai multe cazuri a primit semnale de la colegi ca se vorbeste despre persoana sa, ori in numele sau, fara stiinta sa. Sarbu a fost intrebat daca in cazul lui Viorel Hrebenciuc ar trebui sa se incuviinteze arestarea preventiva solicitata de procurori.

"Noi intotdeauna am spus ca justitia trebuie sa-si faca datoria si ca noi trebuie sa acceptam ceea ce, sigur, ne solicita justitia. asta e punctul meu de vedere, al partidului. De la noi si pana la fiecare coleg de al nostru de acolo, si nu numai al nostru (...) nu pot eu sa decid, eu pot sa decid pe votul meu", a mai declarat Sarbu.

Pe holurile Parlamentului, alesi de la toate formatiunile au discutat, luni, indelung despre anchetele DNA in care este implicat negociatorul-sef al PSD, Viorel Hrebenciuc.

In acest moment, deputatii au pe masa solicitarea privind ridicarea imunitatii lui Viorel Hrebenciuc. Procurorii vor sa ceara arestarea in dosarul retrocedari padurilor din judetul Bacau. Procurorii au trimis si dosarul de luni ca argument in favoarea ridicarii imunitatii.

Deputatii juristi se vor reuni marti pentru a analiza daca dovezile sunt suficiente ca sa aprobe. Surse din PSD sustin insa ca o decizie a plenului Camerei Deputatilor ar putea fi amanata pana dupa alegerile prezidentiale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Hrebenciuc, urmarit penal intr-un nou dosar. Planul pe care l-ar fi pus la cale cu Sova, intr-un hotel de lux din Capitala
Hrebenciuc, urmarit penal intr-un nou dosar. Planul pe care l-ar fi pus la cale cu Sova, intr-un hotel de lux din Capitala

Viorel Hrebenciuc, un nume cu greutate in PSD, este acuzat din nou de trafic de influenta. In noul dosar, el este suspectat ca a incercat sa afle informatii confidentiale din ancheta procurorilor care il cerceteaza.

DOSARUL MAFIA LEMNULUI. DNA: Viorel Hrebenciuc le-a promis anumite favoruri Printului Paul si Printesei Lia
DOSARUL MAFIA LEMNULUI. DNA: Viorel Hrebenciuc le-a promis anumite favoruri Printului Paul si Printesei Lia

Viorel Hrebenciuc si alti inculpati din dosarul retrocedarilor, acceptand promisiunea unor foloase materiale, le-au promis printului Paul si printesei Lia ca vor interveni pe langa autoritati pentru ca acestia sa obtina mai multe terenuri si cladiri.

Dosarul MAFIA LEMNULUI. Parlamentarii anunta miercuri daca le ridica imunitatea lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam
Dosarul MAFIA LEMNULUI. Parlamentarii anunta miercuri daca le ridica imunitatea lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a trimis, sambata, comisiei juridice solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.