STENOGRAME: Hrebenciuc i-ar fi promis sprijin in PSD lui Sova, in dauna lui Dragnea si Zgonea. "Boss, o sa fii presedinte"

×
Codul embed a fost copiat

Viorel Hrebenciuc i-a promis lui Dan Sova, daca acesta il ajuta cu abrogarea unui articol care il incrimineaza, sprijin la sefia PSD in defavoarea lui Liviu Dragnea si Valeriu Zgonea.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sustin, in documente din noul dosar penal al deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, ca acesta a discutat in 17 octombrie cu senatorul Dan Sova, promitandu-i acestuia sprijin pentru a castiga presedintia partidului, daca il ajuta prin initierea unei propuneri legislative privind amnistierea si gratierea unor pedepse si prin interventii la ministrul Justitiei, pentru abrogarea unui articol de lege care il incrimineaza in dosarul retrocedarilor.

Anchetatorii redau, in documentul citat, fragmente din discutia celor doi, care a fost interceptata si care apare in noul dosar penal deschis pe numele deputatului.

"HREBENCIUC VIOREL: ...Acum iti spun cinstit, cu toata chestiunea, va trebui sa facem intr-un fel cu amnistia. Uite si tu, ma ca...
Sova DAN: Amnistie si gratiere obligatoriu!
HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvant iti spun, Dane, si tu sa le spui la partid asta.
Sova DAN: si stiti ce trebuie facut, domnul presedinte trebuie sa, nu o sa putem sa abrogam abuzul in serviciu, dar..."

Potrivit anchetatorilor, influenta lui Hrebenciuc asupra lui Sova este confirmata, potrivit unui alt fragment de discutie, de modul in care deputatul i se adreseaza senatorul, de raportul de autoritate dintre cei doi si de modul in care purtatorul de cuvant solicita sprijin pentru obtinerea sefiei PSD. in acelasi context, Hrebenciuc i-a promis lui Sova ca va convinge mai multi membri ai PSD aflati in sfera sa influenta sa il sustina pentru presedintia partidului.

Citește și
Valeriu Zgonea, Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta
Reactiile liderilor PSD, dupa cazul Sova-Hrebenciuc de la DNA. Ce au declarat Victor Ponta, Ilie Sarbu si Valeriu Zgonea
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect asa. si cum am vorbit cu tine la faza cu presedintele si modernizezi putin - adica sa mai fie si activitate la partid. Clar ca te impui. Orice aproba partidul. Ai forta imensa, Dane, asculta ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, asculta-ma ce spun! Nu conteaza ca dispare un baron sau altul, nu conteaza, Dane!
Sova DAN: Partidul merge.
(...)
Sova DAN: In legatura cu epoca post Victor, toata lumea cu care am vorbit, toata lumea merge cu mine. Nu il vor pe Liviu in primul rand.

HREBENCIUC VIOREL: Asta este problema.
Sova DAN: Este negativ.
HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum sa-ti spun tie, sa nu fie Liviu! in rest, nu am o problema, practic si normal ca ma focusez pe tine, stii. Este si Vali Zgonea...
Sova DAN: Dar ce facem cu Vali?
(...)
HREBENCIUC VIOREL: Hai sa-ti spun o chestiune: o sa fii presedinte, o sa ai - pe astia pe care sunt nu te poti baza pe toti, ca nu poti lucra cu Vanghelie sa intrebi: Ba, pe cine pun la guvern? Ca el vine cu nu stiu cine. Nu stiu daca ma intelegi. Deci aici tu ai o problema. Dar cat de cat trebuie stiut un lucru - sunt ministere in care chiar trebuie sa mergi cu tehnocrati, nu o sa ai ce sa faci, boss.

(...)
Sova DAN: si trebuie sa mai vorbesc cu Maria Lazar (secretar general la Organizatia de femei a PSD - n.r.), cu ea nu am apucat.

HREBENCIUC VIOREL: Maria Lazar?
Sova DAN: Da. Nu am apucat sa vorbesc cu ea.
HREBENCIUC VIOREL: Vorbeste in numele meu cu ea. ii spui: Domne, uite, eu am vorbit cu Hrebenciuc. Eu am o relatie speciala cu ea, nu trebuie sa ma - pana o gasesc, pana nu stiu ce, vorbesti tu direct cu ea si ii spui asa de la inceput. si ii confirm eu cand o vad, fara probleme. Ca sa intri direct pe poarta din fata la ea.
Sova DAN: si cu Vali, cu care m-am tot chinuit.
HREBENCIUC VIOREL: Cu Vali o sa facem o discutie, o sa ma lasi pe mine ca acum el, asa. O sa fac eu o discutie cu el si vedem, ne lamurim exact. Fara probleme.
(...)
Sova DAN: O sa ma duc si pana la Focsani, la Marian (Marian Oprisan - n.r.) acasa.
HREBENCIUC VIOREL: Da, ca e de asta la care trebuie sa ai grija sa ii hranesti orgoliul. Hraneste-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. ii hranesti orgoliul si..."

Citeste si: Reactiile liderilor PSD, dupa cazul Sova-Hrebenciuc de la DNA. Ce au declarat Victor Ponta, Ilie Sarbu si Valeriu Zgonea

Reactia lui Victor Ponta dupa aparitia stenogramelor

Viorel Hrebenciuc si Dan Sova au fost audiati la DNA, intr-un nou dosar. Perchezitii la fostul sef al SPP, Dumitru Iliescu

Procurorii anticoruptie mai spun ca Viorel Hrebenciuc si Dan Sova au discutat ulterior despre necesitatea dezincriminarii faptei de folosire a influentei de catre liderul unui partid politic in scopul obtinerii unui folos necuvenit, avand in vedere ca deputatul este inculpat pentru savarsirea unor asemenea infractiuni. Astfel, Sova a promis ca in schimbul ajutorului pentru a deveni presedintele PSD il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un astfel de proiect. in acest sens, anchetatorii redau un alt fragment de discutie:

"HREBENCIUC VIOREL: Si mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, ca aici aceeasi chestie spune. Aia e lege facuta de Stoica in 2000, atunci am aprobat-o ca tampitii. Pana acum cativa ani lumea nu baga in seama, nici procurorii nu se uitau la ea. Nastase a fost prima victima a acestei legi. E un articol 13 care spune asa: influentarea in calitate de sef - nu sef...
Sova DAN: De partid.
HREBENCIUC VIOREL: ...de partid, nu stiu ce, organizatie si altele, nu numai partid, influentarea si luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obtinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.
Sova DAN: Asa l-au bagat si pe Liviu cu referendumul"

(...)

HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliti.
Sova DAN: Toti!
HREBENCIUC VIOREL: Deci asculta ce spun, aia nu e o chestiune...
Sova DAN: Nu, codul integritatii...
HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru ca, iti spun, suntem degeaba. Tot asa ma chemase pentru asta acum cativa ani si zic: 'Domne, dar vedeti ca e asa?' si zice: 'Domnule Hrebenciuc, nu eu am facut legea'. Ce sa ii spun? Ce sa ii spun? Aici, uite, la asta, la Brasov si la acesta, la Sarbu (senatorul Ilie Sarbu - n.r.) si la mine, e trecuta asta.
Sova DAN: Vreau sa va spun un lucru: cand am vorbit cu cativa judecatori - ca sunt prieten, sunt 15 ani de bara - 'Voi sunteti nebuni?' si mi-au spus: 'Puisor, dam ce ati reglementat voi. Voi ati scris, noi aplicam.
HREBENCIUC VIOREL: Exact.
Sova DAN: Modificati legea.
HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie facuta o chestiune foarte clara.

Sova DAN: Dar trebuie pornita de la Ministerul Justitiei cu inteligenta.

HREBENCIUC VIOREL: Vezi ca asta e procedura acum, vezi ca poate sa fie si avantajul tau.

Sova DAN: Da, dar pentru asta ar trebui sa nu am dosar, ca sa ma poata pune la Justitie, ca am discutat cu Victor (premierul Victor Ponta - n.r.) treaba asta"

Dumitru Iliescu, lui Hrebenciuc, despre cel care i-a dat informatii: Stia si de Basescu, si de Ponta

Fostul sef al SPP Dumitru Iliescu ii spunea lui Viorel Hrebenciuc, despre angajatul DNA care a aflat ca deputatul este interceptat, ca "stia si de Ponta, si de toti", "stia cine are dosare, stia de cei special urmariti", "stia de Basescu, de 27 de milioane".

In documente din noul dosar penal al lui Viorel Hrebenciuc, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) redau discutii interceptate dintre deputatul PSD si Iliescu. in respectivele conversatii, fostul sef al SPP i-a confirmat lui Hrebenciuc ca este interceptat de procurorii anticoruptie, dupa cum i-a comunicat un angajat al DNA.

Dumitru Iliescu i-a mai spus lui Viorel Hrebenciuc ca respectivul angajat al DNA lucreaza la "sectorul de politie judiciara" si "stia si de Ponta" si "de Basescu, de 27 de milioane".

"ILIESCU DUMITRU: El este acum la sectorul de politie judiciara si lucreaza pe partea judiciara si pe partea de DNA.
VIOREL HREBENCIUC : Mh!
ILIESCU DUMITRU: Mi-a spus: Domnule, lucrez la ...

VIOREL HREBENCIUC: In sfarsit, nu conteaza!
ILIESCU DUMITRU: si a venit cu informatia asta, stia si de Ponta, si de toti. stia cine are dosare, stia de cei special urmariti s.a.m.d.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: stia de Basescu, de 27 de milioane, ca a stabilit un plan pentru anul asta si mandatele pe care sa le ia.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da. Mandatele pe cat timp se dau?
ILIESCU DUMITRU: Mandatul se da in general pe sase luni de zile.

VIOREL HREBENCIUC: Sase luni? Deci sunt inca pe mandat.
ILIESCU DUMITRU: Daca este un mandat pe siguranta nationala, inseamna ca mai sunt cateva
saptamani, dar se poate prelungi, nasule.
VIOREL HREBENCIUC: Pai, la mine se prelungeste in mod sigur.
ILIESCU DUMITRU: Pot sa-l dea si pe o luna, depinde cat au nevoie. Pot sa-l dea si pe trei luni, si pe sase luni, si pe un an, dar, de regula, se da pentru sase luni de zile.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da

ILIESCU DUMITRU: (Vorbeste in soapta - n.n.) Si el mi-a spus: 'Nu stiu de ce, dar pe dosarul lui, pe partea superioara a dosarului era un tabel cu persoanele, s-a primit ordin de la judecator, la propunerea nu a SRI-ului, ci a DNA-ului, pentru mandate de interceptare'. Au mai venit si alte persoane pe mandat, dar lui i-a sarit in ochi numele dumneavoastra pe mandat. L-am rugat sa se documenteze, i-am zis: 'Documenteaza-te, vezi si tu daca poti sa afli mai multe"

Potrivit anchetatorilor, in aceleasi discutii interceptate, Iliescu i-a spus lui Hrebenciuc ca respectivul angajat al DNA are acces la documentele din dosar, precum si din alte dosare penale de interes, intrucat se afla in posesia cheii de la fisetul procurorului de caz, apreciind insa ca este riscant sa scoata fizic acte pe care sa i le puna la dispozitie, deoarece ar genera suspiciuni in randul colegilor.

Totodatal, fostul sef al SPP l-a asigurat pe deputat ca, prin intermediul ofiterului de politie, poate obtine in continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor in care acesta este cercetat, dar si alte dosare penale de interes, sens in care Hrebenciuc i-a propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date ce nu sunt destinate publicitatii.

"IILIESCU DUMITRU: Si pe urma si-a dat seama ca, de fapt, erau mai multi in dosarul respectiv si erati si dumneavoastra printre ei.
VIOREL HREBENCIUC: Da.
ILIESCU DUMITRU: si el mi-a spus ca nu a putut...

VIOREL HREBENCIUC: Cand vorbiti cu el la telefon...

ILIESCU DUMITRU: Acum a ramas prietena lui.

VIOREL HREBENCIUC: Nu ma deranjeaza.
ILIESCU DUMITRU: El e un tip din asta foarte corect, munceste mult.

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!
ILIESCU DUMITRU: Nu se lasa pana nu termina materialul.
VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!
ILIESCU DUMITRU: Si ea are nevoie, ca sunt cauzele ei, dar ea probabil, stiind ca e o relatie intre noi si dumneavoastra, nu i-a dat dosarul.
VIOREL HREBENCIUC: Da, da.
ILIESCU DUMITRU: In general, ii da toate dosarele. De fapt el ii tine dosarele in fiset. El le tine acolo, are cheia de la fisetul ei.
VIOREL HREBENCIUC: Perfect!
ILIESCU DUMITRU: El le pune in ordine, el le cerceteaza, el e conexiunea cu politia pentru diverse acte.
VIOREL HREBENCIUC: Frumos, bravo lui! Excelent!

ILIESCU DUMITRU: Asta e!
VIOREL HREBENCIUC: Singurul lucru, sa stea linistit dupa aia.
ILIESCU DUMITRU: Eu v-am spus exact asa cum e. Nu pot sa va spun ceea ce nu stiu, nu cunosc. De fapt, sa va spun sincer, am vrut sa vin sa ma vad cu dumneavoastra numai pentru treaba asta.
VIOREL HREBENCIUC: Haideti sa ne vedem putin mai des, asa, cam la doua, trei saptamami. Eu sper ca pana dupa mijlocul lui septembrie, incolo, sa ma reglez putin, asa ca sunt si eu pe aici, dar din toate partile vin ...
ILIESCU DUMITRU: Da, stiu.
VIOREL HREBENCIUC: Dar din toate partile vin si chestiuni care trebuie sa se intample"

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anuntat, luni, de procurorii DNA ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta.

Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informatii din interiorul DNA cu ajutorul fostului sef al Serviciului Protectie si Paza (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerand si obtinand de la un angajat al Directiei informatii despre interceptarea deputatului.

In acelasi dosar, Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Sova, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc, atat in noul dosar, cat si in cel in care este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedari ilegale de paduri.

In dosarul retrocedarilor ilegale, Hrebenciuc este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Victor Ponta, intrebat daca a vorbit recent cu Viorel Hrebenciuc:
Victor Ponta, intrebat daca a vorbit recent cu Viorel Hrebenciuc: "Habar n-am. Probabil, nu mai stiu"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost intrebat, luni, de jurnalisti, daca a mai vorbit in ultima perioada cu Viorel Hrebenciuc, el spunand, initial, ca habar nu are si ca e probabil sa fi vorbit, dupa care a adaugat: ”O sa cititi la DNA”.

Reactiile liderilor PSD, dupa cazul Sova-Hrebenciuc de la DNA. Ce au declarat Victor Ponta, Ilie Sarbu si Valeriu Zgonea
Reactiile liderilor PSD, dupa cazul Sova-Hrebenciuc de la DNA. Ce au declarat Victor Ponta, Ilie Sarbu si Valeriu Zgonea

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost intrebat cum comenteaza situatia juridica a lui Viorel Hrebenciuc si Dan Sova, care au fost audiati luni la sediul DNA, intr-un dosar care vizeaza traficul de influenta.

Hrebenciuc, urmarit penal intr-un nou dosar. Planul pe care l-ar fi pus la cale cu Sova, intr-un hotel de lux din Capitala
Hrebenciuc, urmarit penal intr-un nou dosar. Planul pe care l-ar fi pus la cale cu Sova, intr-un hotel de lux din Capitala

Viorel Hrebenciuc, un nume cu greutate in PSD, este acuzat din nou de trafic de influenta. In noul dosar, el este suspectat ca a incercat sa afle informatii confidentiale din ancheta procurorilor care il cerceteaza.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.