Președintele Klaus Iohannis: Trebuie să luăm măsuri pentru a reduce mobilitatea populației

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut, joi, prefecţilor, poliției și jandarmeriei ”fermitate” în aplicarea măsurilor restrictive care au fost impuse de pandemia de COVID-19.

”Mă aștept de la dumneavoastră, cei din Prefectură, cei din Poliție, Jandarmerie, să fiți foarte fermi. Să fiți foarte fermi, fiindcă aici nu este vorba de niște măsuri politice, ca să arătăm că știm ce vrem să facem. Aici este vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică și în joc este viața multor români.

Așadar, fermitate, claritate, până când toată lumea înțelege că aceste măsuri trebuie respectate. Știu că nu sunt măsuri populare, a spus Iohannis la videoconferinţa cu prefecţii.

El a subliniat că noile măsuri luate în plan naţional sunt "bine gândite, corecte şi se aşteaptă la rezultate peste două, maximum trei săptămâni.

Pe de altă parte, Iohannis a declarat că trebuie redusă mobilitatea populației, pentru a reduce contactul între persoanele sănătoase şi cele bolnave.

Citește și
volodimyr zelenszy
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la spital după infectarea cu coronavirus
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

”Pe de cealaltă parte, al doilea pachet mare de măsuri se referă la mobilitate. Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv, pentru a reduce mobilitatea populației. Asta înseamnă că reducem, practic, posibilitățile de contact între persoanele infectate și persoanele sănătoase. Deja putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, măsuri care, la momentul respectiv, au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau primele rezultate.” - a spus președintele României.

Şeful statului are la această oră o videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19

La ședință participă prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, și  şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Declarația de presă susținută de președintele Klaus Iohannis la începutul videoconferinței cu prefecții:

 

Bună ziua tuturor!

V-am invitat astăzi la o întâlnire care cred că a fost așteptată de mulți dintre dumneavoastră. Domnul Prim-ministru și cu mine am considerat că, în acest moment dificil pentru toată lumea, este bine să ne vedem, să vă spunem cum se văd lucrurile de aici, din Capitală, și să ascultăm opiniile dumneavoastră, din județe.

Dați-mi voie să încep prin a vă mulțumi pentru că, de luni de zile, sunteți implicați, împreună cu Guvernul, împreună cu mine, în gestionarea acestei pandemii.

Este o perioadă extrem de complicată și zilnic apar noi provocări, însă, până acum, noi am făcut față acestor provocări și, împreună cu dumneavoastră, toți, din județe, intenționez să facem față și în continuare acestor provocări.

Pe parcursul pandemiei, am observat cu toții că este, evident, cel mai important lucru să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toți, deci și pentru dumneavoastră, este sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin, în principal, din două zone.

Prima zonă este zona de protecție și vorbim aici de măsuri care au fost luate, din fericire, de câtva timp de Guvernul Orban – este vorba de portul măștii, distanțare, igienă.

Pe de cealaltă parte, al doilea pachet mare de măsuri se referă la mobilitate. Trebuie să luăm măsurile adecvate, care se impun la momentul respectiv, pentru a reduce mobilitatea populației. Asta înseamnă că reducem, practic, posibilitățile de contact între persoanele infectate și persoanele sănătoase. Deja putem să observăm că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni, măsuri care, la momentul respectiv, au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau primele rezultate. Cu siguranță că ați observat că acum trei-patru săptămâni numărul de cazuri creștea de la săptămână la săptămână foarte mult și acum suntem, iată, deja cred că în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 și sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000. Nu putem să spunem, din păcate, încă că am reușit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate.

Din păcate, aceste rezultate, chiar dacă există și arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente. Nu au fost suficiente fiindcă, vedem, la Terapie Intensivă numărul de persoane crește, din nefericire, și asta este marea tragedie. În fiecare zi vedem că avem un număr important de decese. Prea mulți, mult prea mulți români mor de această boală și atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive.

Încă de acum câteva luni de zile, împreună cu Guvernul, am decis să dăm posibilitatea autorităților locale să ia decizii în funcție de evoluția acolo, în plan local. Această abordare a funcționat rezonabil și s-a putut reacționa în funcție de evoluția pandemiei în fiecare județ, în fiecare localitate. Știm cu toții că evoluția pandemiei este diferită în localități diferite, în județe diferite. Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai dure. Avem, chiar în aceste zile, localități, chiar mari municipii, care au fost trecute în regim de carantină, fiindcă altă măsură nu a mai dat rezultate suficiente.

Însă, ca să revin, noul set de măsuri luate în plan național sunt bine gândite, sunt măsurile corecte și sunt măsuri de la care așteptăm rezultate peste două, maximum trei, săptămâni. Deci, încă o dată, avem primele rezultate încurajatoare de limitare a extinderii după primul set de măsuri luat de Guvern. Acum s-a luat al doilea set, s-a impus al doilea set de măsuri, fiindcă numărul de bolnavi cu cazuri grele a crescut prea mult.

Aceste măsuri, care au fost stabilite și sunt în vigoare de la începutul acestei săptămâni, sunt măsuri care trebuie implementate ferm, corect, clar, și explicate. Mă aștept de la dumneavoastră, cei din Prefectură, cei din Poliție, Jandarmerie, să fiți foarte fermi. Să fiți foarte fermi, fiindcă aici nu este vorba de niște măsuri politice, ca să arătăm că știm ce vrem să facem. Aici este vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică și în joc este viața multor români.

Așadar, fermitate, claritate, până când toată lumea înțelege că aceste măsuri trebuie respectate.

Știu că nu sunt măsuri populare. E ușor de înțeles că nimeni nu-i fericit dacă i se spune că nu poate să circule noaptea sau dacă li se spune părinților că școala se va desfășura on-line, dar aceste măsuri au fost discutate cu specialiștii, cu experții, și toată lumea a fost convinsă că fără aceste măsuri nu putem să mergem mai departe.

Așadar, aștept de la dumneavoastră, de la toți, fermitate, claritate, implicare totală și o bună comunicare publică. Comunicați măsurile, comunicați ce se întâmplă, însă să nu deveniți sursă de știri panicarde! Ar fi o eroare fundamentală.

Noi suntem cu toții foarte îngrijorați, dar nu trebuie să fim panicați. Trebuie să fim fermi, trebuie să luăm toate deciziile cu mintea limpede și, repet, să avem în vedere obiectivul principal – sănătatea oamenilor.

Vă doresc să aveți mult succes în implementarea acestor măsuri, să aveți o colaborare și o corelare foarte strânsă între dumneavoastră, din plan local, și responsabilii din Guvern care se ocupă de dumneavoastră și împreună, sunt convins, dacă facem lucrurile ca lumea, așa cum trebuie, vom reuși pentru români să îngrădim răspândirea acestei pandemii.

Și, la final, dați-mi voie să vă spun că există și un licăr de speranță: ați observat probabil cu toții că în ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi, nici măcar în ce săptămână, acestea vor fi disponibile, însă este foarte probabil ca ele să devină posibile și să fie la dispoziția noastră în România începând din primul trimestru al anului 2021, în tranșe.

Nu vom avea toate dozele simultan și de la început, vom avea în tranșe. Vom începe cu vaccinarea personalului medical, întregului personal medical, după care se va continua după o schemă care este deja elaborată de specialiști ai Institutului Național de Sănătate Publică, cu persoanele din prima linie, cu lucrătorii esențiali, cu persoanele care sunt în mod deosebit expuse la această boală și vaccinarea populației generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară.

Toate acestea sunt în pregătire, dar până atunci, împreună cu dumneavoastră, gestionăm pandemia. Depinde de noi să o facem bine, fiindcă asta așteaptă românii de la noi.

Vă mulțumesc!”

 

În România NU mai există spitale Covid şi non-Covid

 

Situaţia este atât de serioasă, pe zi ce trece, încât în România NU mai există spitale Covid şi non-Covid.

Virusul este peste tot, iar medicii sunt puşi în faţa unor scene dramatice. Trebuie să gestioneze, simultan, tratarea celor cu diverse boli grave, în timp ce îi feresc de cei infectaţi cu SARS-CoV-2, care sunt din ce în ce mai mulţi, iar locurile - insuficiente.

Dacă lucrurile vor continua în acelaşi ritm, o să fie nevoie de corturi, în stradă.

Într-o singură zi, dintre cei 80 de oameni care au ajuns la spitalul Floreasca, 35 au avut, în final, un test pozitiv.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
iLikeIT. De ce nu sunt reduceri de Black Friday de 90% și în România
iLikeIT. De ce nu sunt reduceri de Black Friday de 90% și în România

Black Friday e aproape la debut în România, iar invitata Iuliei Ionescu în emisiunea ILike IT a făcut o analiză de context a fenomenului de la noi, în pandemia de coronavirus.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la spital după infectarea cu coronavirus
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la spital după infectarea cu coronavirus

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este infectat cu coronavirus și a fost internat în spital.

Carantină în 25 de localităţi din România, printre care şi Baia Mare. Nimeni nu intră şi nu iese de aici
Carantină în 25 de localităţi din România, printre care şi Baia Mare. Nimeni nu intră şi nu iese de aici

Problemele grave necesită măsuri dure. „Carantina este soluţia pe care am aplicat-o bine, în primul val pandemic, dar pe care am uitat-o acum'' sunt de părere experţii.

Italia a depăşit un milion de cazuri de coronavirus
Italia a depăşit un milion de cazuri de coronavirus

Numărul total de cazuri de coronavirus înregistrate în Italia de la începutul pandemiei a depăşit un milion miercuri, a anunţat ministrul Sănătăţii, potrivit The Guardian.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.