Victor Ponta vrea "regandirea" relatiei Romaniei cu Rusia in 2014

10-12-2013 10:00

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca in 2014 trebuie "redeclansata" si "regandita" relatia cu Rusia, in termeni pragmatici si economici.

El a pledat pentru stabilirea unor obiective de politica economica externa pe care s-a aratat dispus sa le discute cu liderii opozitiei, precum Predoiu sau Ungureanu. In context, premierul a pledat pentru dezvoltarea sau reluarea bunelor relatii cu tari din Asia, zona Golfului sau Africa, si a anuntat o regandire a relatiilor cu Rusia.

"Asumandu-mi toate polemicile politice, da, cred ca anul viitor trebuie sa redeclansam, sa regandim o relatie cu Rusia. Ca o sa le spunem ca nu mai facem scutul antiracheta? Nici vorba! O sa-l facem! Ca nu sprijinim Moldova sa se integreze in Uniunea Europeana?! Bineinteles ca o sprijinim! Nu stiu daca o sa ne apucam noi acum, cu forta, sa o luam sa o lipim de noi si nu stiu daca asta e ideea cea mai buna.

Eu cred ca trebuie sa-i convingi, nu trebuie sa-i iei cu forta pe cei din Moldova, dar acestea sunt obiective si sunt interese nationale pe care nimeni nu le pune sub semnul intrebarii. Sa ai o relatie mai pragmatica, in primul rand economic, cu Rusia, in al doilea rand, sigur, politic, cred ca e lucru care nu poate fi decat in beneficiul Romaniei, asa cum sunt toate celelalte relatii cu tarile din afara Uniunii Europene", a declarat Ponta.

El a afirmat ca Romania trebuie sa urmeze chiar exemplul SUA sau al statelor UE si sa isi conceapa un rol pe plan global, astfel incat gradul sau de competitivitate sa creasca.

In acest scop, Ponta a aratat ca Romaniei ii lipseste sau ii va lipsi "doar in 2014" capacitatea de a stabili un set de obiective nationale de poltiica economica externa pe care sa le adopte toti liderii politici si sa le respecte indiferent de schimbarile politice sau de lideri.

Ponta s-a aratat dispus sa discute un astfel de set de obiective cu lideri ai opozitiei, printre care i-a amintit pe Catalin Predoiu si Mihai-Razvan Ungureanu.

"Cred ca exista capacitati in toate zonele politice. Oricand as avea incredere sa vorbesc aceste teme, sa le stabilesc si cu domnul Predoiu, si cu domnul Ungureanu si cu alti lideri de la putere sau din opozitie, pentru ca este evident ca schimbarea de lideri si de partide in ceea ce priveste politica interna ar trebui sa se faca cu pastrarea unor obiective de dezvoltare a relatiilor noastre economice internationale, care, pana la urma, sunt ale tuturor. Nu cred ca exista diferente fundamentale, exista doar dorinta, uneori prea accentuata, de a folosi orice fel de tema in batalia politca interna", a conchis Ponta.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26