Victor Ponta isi asuma ordonanta traseismului politic al primarilor: "Vreau sa facem si un pic de dreptate"
Premierul Victor Ponta a declarat ca isi asuma ordonanta de urgenta a Guvernului privind migratia primarilor, pentru ca trebuie "facuta dreptate".
Principalii vizati de ordonanta sunt presedintii de CJ
Principalii vizati de masura guvernului sunt cei 41 de presedinti de consilii judetene, precum si 3.186 de primari din intreaga tara. In acest moment, 22 de presedinti de consiliu judetean au carnet de membru PSD, 13 sunt liberali si doar doi de la PDL.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Presedintii de Consilii Judetene:
PSD - 22
PNL - 13
PDL - 2
UDMR - 2
PC - 1
UNPR - 1
Primarii:
PSD - 1.192
PNL - 808
PDL - 769
UDMR - 203
PC - 40
PPDD - 31
Independenti - 53
Tot PSD conduce si la numarul de primari, cu 1.192, urmat de PNL cu 808 primari si de PDL cu 769. Asadar, numarul primarilor opozitiei PNL-PDL este mai mare decat cel al alesilor social-democrati. Liber la transfer politic li se da insa si celor peste 40 de mii de consilieri judeteni si locali
"Se schimba regulile jocului in timpul jocului. Primarii si alesii locali joaca un rol crucial in mobilizarea electoratului. In momentul in care ei au o dependenta formala, directa, fata de anumite partide politice, vor contribui la rezultatul acelora. Altfel, vor fi sanctionati pe linie de partid. Aceasta ordonanta schimba datele problemei si avantajeaza in mod clar gruparea guvernamentala si in final pe candidatul Victor Ponta", a spus Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei ProDemocratia.
Sinteza declaratiilor vicepremierului Liviu Dragnea:
- Nu are o data exacta, intra in vigoare conform prevederilor legale.
- Alesii locali nu sunt obligati sa opteze pentru un partid sau altul sau sa devina independenti. Daca alesul nu opteaza, nu se intampla nimic, ramane in continuare la partidul respectiv.
- Acordam atentie foarte mare oricaror comunicate din partea partenerilor americani, dar explicam inca o data: nu este nimic nedemocratic in interiorul acestei ordonante. In ceea ce priveste momentul ales, noi am mai explicat o data si mai explicam. Avem solicitari oficiale de la toate structurile administratiilor locale. Incepand din iulie, prima sesizare a fost din iulie. Principalul motiv pentru care s-a emis aceasta ordonanta este dat de blocajele aparute la nivelul administratiilor locale.
- Pe noi ne intereseaza ca pana la 1 ianuarie 2015 sa se clarifice situatia.
- Este o minciuna. Nu poate sa influenteze alocarea banilor de acest Guvern.
Guvernul le va oferi alesilor o perioada de 45 de zile in loc de 10, cum intentiona initial, pentru a decide daca isi schimba culoarea politica. Anuntul a fost facut oficial, cu toate ca ambasada Statelor Unite la Bucuresti si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta initiativa, iar presedintele Traian Basescu a cerut public Guvernului sa renunte la proiect. ”Trebuie sa deblocam activitatea autoritatilor locale si mai trebuie sa facem si un pic de dreptate, ca nu cine striga mai tare are dreptate. Toti alesii locali din Romania in 2012 au fost alesi USL, cu Crin Antonescu si cu Victor Ponta langa ei, si azi s-au trezit pedelisti, cu Blaga si Iohannis”, a spus Victor Ponta.
El a precizat ca isi asuma Ordonanta de Urgenta si ca in aceasta va fi stipulat un termen de 45 de zile, in care alesii locali vor avea posibilitatea sa isi aleaga partidul fara sa isi piarda mandatul.
"45 de zile, exact cum a fost in legea PDL-PNL, pot sa fie independenti, pot sa ramana unde sunt sau pot sa isi respecte alegatorii. Important este ca vreau sa deblocam autoritatile publice locale si, repet, vreau sa facem si un pic de dreptate, pentru ca sa candidezi cu USL, Antonescu si Ponta langa tine si sa trebuiasca sa treci acum cu Blaga, Basescu si Iohannis e un lucru pe care nu cred ca putem sa-l cerem cuiva. Nu sunt, primarii si consilierii, sclavii pe mosia lui Blaga si Iohannis, pot sa fie liberi si pot sa-si serveasca alegatorii si nimic altceva", a mai spus premierul.
El a afirmat ca isi asuma aceasta ordonanta, amanandu-si plecarea intr-o vizita in Turcia, pentru adoptarea actului normativ. "Eu imi asum. Spunea cineva ca plec din tara. Nu plec din tara, plec putin mai tarziu!", a afirmat Victor Ponta.
Aceasta ordonanta fost adoptata, joi, de Guvern.
Initial, proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile in care alesii locali sa-si poata alege partidul. Daca ordonanta va fi adoptata joi si va intra in vigoare la 1 septembrie, odata cu depunerea la Parlament, alesii locali vor putea opta pentru un partid pana la jumatatea lunii octombrie, cu doua saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.
CITITI SI:
-► Miza reala a ordonantei "traseismului politic". De ce il acuza ACL pe premierul Victor Ponta ca vrea sa "fure alegerile"
-► Ambasada SUA critica ordonanta "traseismului politic": Suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales de Guvern
-► Basescu: Guvernul sa NU emita ordonanta pentru "transferul primarilor". Avocatul Poporului, acuzat de "sabotarea democratiei"
-► PDL si PNL l-au reclamat pe Ponta la americani si europeni din cauza ordonantei privind migratia primarilor
-► Guvernul Ponta pregateste ordonanta "traseismului" politic". 15 zile in care primarii isi vor putea schimba "culorile"
-► Diaconescu a facut reclamatie la presedintele CE: Ordonanta lui Dragnea afecteaza modelul politic si institutional romanesc
-► Liviu Dragnea: Iohannis acuza proiectul privind primarii, desi el e intr-un caz de bigamie politica
Macovei a depus cerere la Avocatul Poporului sa atace OUG privind migratia alesilor locali la CC
Monica Macovei a mers, joi, la sediul Avocatului Poporului pentru a depune o solicitare ca aceasta institutie sa sesizeze Curtea Constitutionala. "Am venit sa depun o cerere la Avocatul Poporului pentru ca in cazul in care se va adopta aceasta ordonanta de urgenta (privind posibilitatea ca alesii locali sa opteze pentru un partid fara sa-si piarda mandatul - n.r.) sa-i cer sa sesizeze Curtea Constitutionala", a precizat Macovei.Ea a explicat ca in ordonanta este vorba despre suspendarea legii pentru o perioada, si nu despre modificarea pe viitor a legii si pentru totdeauna, ceea ce contravine ideii de lege si de stat de drept. "O lege nu poate fi suspendata doar pentru 10 zile, iti faci treaba, iti aduci primarii, le dai banii, aduci voturile oamenilor si apoi o pui inapoi in vigoare", a aratat Macovei.
Ea a mai spus ca solutia legala este fie modificarea legii in Parlament pentru totdeauna, fie organizarea de alegeri locale anticipate. "Solutia legala este fie sa modificam legea in Parlament pentru totdeauna si sa rupem relatiile dintre primari si partide, sa le fie dati bani primarilor sa-si faca proiecte pentru comunitate, fie o alta varianta este legata de a decide alegeri locale anticipate", a mai spus Macovei.
Ea a mai explicat ca, daca este vreo problema cu alesii locali, trebuie organizate alegerile anticipate locale si atunci oamenii pot sa decida ce primari si din ce partid, iar legea sa ramana neschimbata. "De asta am spus: stop comertului cu primarii, pentru ca comertul cu primarii inseamna in realitate comertul cu oamenii pe care ii manipulezi", a adaugat Macovei.
Intrebata daca exista vreo varianta de a impiedica efectele acestei ordonante pana se pronunta Curtea Constitutionala, Macovei a spus ca in cazul in care Curtea decide ca ordonanta este neconstitutionala atunci se poate reveni la aceasta decizie, precizand ca s-a mai intamplat acest lucru. "Daca ordonanta intra in vigoare imediat si primarii vor trece, daca se decide ca este neconstitutionala, atunci se poate reveni la aceasta decizie, s-a mai intamplat in cazul Nastase. E vorba de aceeasi speta, adica nu se aplica la alte cazuri, ci se aplica la acest caz. Curtea spune: a fost neconstitutional ca primarii in zece zile sa poata sa treaca la alt partid si daca exact in aceasta situatie facem contestatie si Curtea decide ca e neconstitutional atunci se poate reveni", a mai explicat Macovei.
Monica Macovei a fost invitata la o discutie cu Avocatul Poporului.
Ordonanta controversata
Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea acestei ordonante de urgenta. La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat ca face un apel la Guvern si la "responsabilitate" sa nu emita ordonanta de urgenta referitoare la "transferul primarilor". El a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei", sa atace ordonanta la Curtea Constitutionala, daca aceasta va fi aprobata.
Potrivit actului normativ, primarii vor avea la dispozitie 45 zile pentru a decide daca raman in partidul sub culorile caruia au fost alesi sau daca doresc sa se inscrie intr-o alta formatiune politica. Opozitia a anuntat deja ca se opune acestei masuri, care ar incuraja traseismul politic.
Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a sustinut ca adoptarea unui astfel de proiect ar fi o eroare, pentru ca ar aproba migratia politica. El a mai spus ca Victor Ponta va pierde "sigur" alegerile prezidentiale in cazul in care va emite Ordonanta care permite traseismul politic al primarilor, mentionand ca romanii nu 'inghit" asa ceva, existand inclusiv varianta boicotarii alegerilor.
Purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a declarat recent ca liberalii vor ataca in instanta, in contencios administrativ, ordonanta de urgenta care ar permite traseismul politic al primarilor, cu solicitarea suspendarii actului normativ si sesizarii Curtii Constitutionale.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: guvern, PNL, alegeri, PDL, frauda, miting, primari, victor ponta, ACL,
Dată publicare:
28-08-2014 12:18