Diaconescu a facut reclamatie la presedintele CE: Ordonanta lui Dragnea afecteaza modelul politic si institutional romanesc

Cristian Diaconescu

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu a trimis o scrisoare presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, in care reclama ordonanta referitoare la migarerea primarilor.

"Ma simt obligat sa va fac cunoscuta o problema politica importanta care poate sa afecteze modelul politic si institutional al Romaniei. in egala masura, este o problema care ar putea sa altereze rezultatul viitoarelor alegeri prezidentiale. Ma refer la o lege modificata, asa cum a fost prezentata ea de catre vicepremierul Liviu Dragnea, care le va permite primarilor care au fost alesi in iunie 2012 sa treaca in alte partide fara impedimentul de a-si pierde functia. Asa cum este sistemul legislativ in Romania acum, un primar care a fost ales ca reprezentant al unui anumit partid nu poate sa migreze la alt partid si sa-si pastreze functia", se spune in scrisoarea trimisa de Diaconescu, candidat independent in alegerile prezidentiale, presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si comisarului european pentru Dezvoltare Regionala, Johannes Hahn.

Diaconescu adauga ca prevederea este " o masura de control democratic, cu obiectivul de a ajuta la mentinerea scopului votului original al cetatenilor care si-au exprimat optiunea in alegeri, iar primarul nu-si poate trada cetatenii si migra in functie de diverse presiuni politice ori financiare".

Diaconescu mai afirma ca modificarea legii, in scopul de a permite "permite ca primarii sa poata, in perioada de timp data, sa decida in care partid doresc sa activeze, in pofida partidului care i-a sustinut in alegerile locale, este o lovitura grea data democratiei romanesti si nu ar fi putut sa apara intr-o perioada mai proasta, avand in vedere ca se asteapta ca partidele mari, iar dintre ele mai ales partidele de guvernamant, sa obtina avantaje de pe urma acestei migrari politice in viitoarele alegeri prezidentiale".

"Aceste actiuni difera cu siguranta de angajamentele democratice pe care Romania, ca partener si aliat, a promis sa le indeplineasca. si mai mult, momentul in care sunt intreprinse aceste actiuni pot determina candidati independenti, ca mine, sa se intrebe daca procesul electoral nu va fi afectat si daca suveranitatea cetatenilor este cu adevarat respectata", se mai spune in scrisoarea trimisa de Diaconescu, presedintelui Comisiei Europene si comisarului european pentru Dezvoltare Regionala.

Citește și
Catalin Predoiu
Catalin Predoiu acuza: PSD si aliatii sai de guvernare pregatesc ”temeinic” furtul alegerilor prezidentiale

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, saptamana trecuta, la Suceava, ca in prezent foarte multi alesi locali activeaza pentru alte partide si propune ca pentru o perioada de doua saptamani sa existe posibilitatea ca alesii locali sa isi aleaga partidul fara sa isi mai piarda mandatul, precizand ca este necesara o Ordonanta de Urgenta in acest sens. Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, luni, referindu-se la OUG propusa de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li se permite alesilor locali sa isi aleaga partidul fara a-si pierde mandatul, ca este necesara deblocarea autoritatilor locale si iesirea din minciuna si ipocrizie.

Nu am primit inca acest text de lege. Cand il primesc, o sa-l discutam si anuntam. Parerea mea despre acest lucru, vreau sa va spun foarte direct: cred ca este necesar in primul rand sa deblocam autoritatile locale”, a precizat Ponta, aratand ca in acest moment in municipiul Bucuresti, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni.

”Mi-a spus primarul general ca nu reuseste sa mai lucreze cu Consiliul General. Toata lumea se da afara, se da in judecata. La fel se intampla si in alte judete si consilii. (...) Care e problema pentru noi? Avem programe in derularea autoritatilor locale care nu se pot implementa pentru ca in CL si CJ, prin aceasta miscare a domnului Blaga si a domnului Iohannis, s-a bulversat tot si nu se mai pot asigura majoritati”, a adaugat Ponta.
 

Citește și...
Liviu Dragnea: Iohannis acuza proiectul privind primarii, desi el e intr-un caz de bigamie politica
Liviu Dragnea: Iohannis acuza proiectul privind primarii, desi el e intr-un caz de bigamie politica

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, ca Klaus Iohannis este intr-un caz de ”bigamie politica” si ca acesta acuza proiectul prin care primarii pot opta pentru un partid, desi el a facut exact acest lucru.

Catalin Predoiu acuza: PSD si aliatii sai de guvernare pregatesc ”temeinic” furtul alegerilor prezidentiale
Catalin Predoiu acuza: PSD si aliatii sai de guvernare pregatesc ”temeinic” furtul alegerilor prezidentiale

PDL va sesiza Comisia de la Venetia referitor la presiunile pe care PSD le face asupra primarilor PDL, precum si la OUG prin care vicepremierul Liviu Dragnea vrea sa legifereze "furtul politic al primarilor".

Traian Basescu sustine candidatura Elenei Udrea la Presedintie.
Traian Basescu sustine candidatura Elenei Udrea la Presedintie. "A fost un ministru bun, este un om pragmatic si loial"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca sustine PMP si ca Elena Udrea a fost "un ministru bun" si este "un om pragmatic, extrem de loial", caruia ii sustine categoric candidatura la Presedintie.

Recomandări
Guvernul introduce „taxa pe soare” în plină criză energetică. Ce prevede ordonanța și cine este vizat
Guvernul introduce „taxa pe soare” în plină criză energetică. Ce prevede ordonanța și cine este vizat

O decizie controversată a Guvernului bulversează, din nou, piaţa energiei electrice. De data aceasta, sunt vizaţi consumatorii casnici şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice.

Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin

Rușii par să se fi săturat de război, potrivit unui studiu realizat de serviciul rus de informații, ajuns în presa occidentală. Doar 25% dintre ei vor continuarea războiului, iar Kremlinul și-a reînnoit apelurile la negocieri.

CM 2022 | Anglia - Senegal 3-0. Britanicii s-au calificat în sferturi și urmează un duel de foc cu Franța
CM 2022 | Anglia - Senegal 3-0. Britanicii s-au calificat în sferturi și urmează un duel de foc cu Franța