Ambasada SUA critica ordonanta "traseismului politic": Suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales de Guvern

Victor Ponta

Ambasada SUA se declara ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonantei de urgenta care va permite alesilor locali ca in termen de zece zile sa isi poata alege partidul din care fac parte fara a-si pierde mandatul.

”Am auzit argumente pro si contra ordonantei propuse cu privire la alesii locali. Suntem ingrijorati in legatura cu momentul ales. Ne-am exprimat in trecut ingrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonante de urgenta si credem ca masurile de acest fel ar trebui discutate in cadrul unui proces legislativ deschis si transparent care permite organizarea unei dezbateri la care sa poata participa liber toate partidele politice, societatea civila si toate partile interesate”, se arata intr-o declaratie a Ambasadei SUA  facuta inaintea inceperii sedintei de Guvern pe agenbda careia se afla proiectul de act normativ.

Primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii declarati supleanti vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta.

Primul alineat la care se refera derogarea prevede: "calitatea de consilier local sau de consilier judetean inceteaza de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului" prin "pierderea calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatilor nationale pe a carei lista a fost ales". Conform celui de-al doilea alineat, "calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului, ca urmare a pierderii, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales".

Citește și
Klaus Iohannis, Vasile Blaga
PDL si PNL l-au reclamat pe Ponta la americani si europeni din cauza ordonantei privind migratia primarilor

Primarii si presedintii de CJ depun declaratia la: partidul politic sau la organizatia minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte; autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Consilierii locali, judeteni si supleantii isi vor anunta optiunea politica la: partidul politic sau la organizatia cetatenilor apartinand minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte; autoritatea deliberativa pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Conform proiectului, cei care nu vor depune aceasta declaratie raman membri ai partidului politic sau organizatiei minoritatii nationale, dupa caz, pe listele partidului care a facut parte dintr-o alianta politica sau alianta electorala, daca acesta/aceasta continua sa existe din punct de vedere legal; devin independenti, daca partidul politic sau organizatia minoritatii nationale, dupa caz, daca acesta/aceasta nu mai exista din punct de vedere legal.

Secretarii unitatilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, in termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea optiunii politice de catre alesii locali au obligatia sa comunice situatia centralizatoare a alesilor locali la institutia prefectului.O alta prevedere a proiectului de ordonanta modifica Legea privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

"La art. 96, alineatul (9) din Legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale nr. 67/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 271 din 29 martie 2004, republicata, se modifica dupa cum urmeaza: «(9) Candidatii inscrisi in liste si care nu au fost alesi sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri locali/judeteni alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, daca, pana la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice din care fac parte confirma in scris ca supleantii fac parte din partidul politic respectiv»", se arata in proiect.

Forma actuala a alineatului prevede: "Candidatii inscrisi in liste, care nu au fost alesi, sunt declarati supleanti in listele respective. In caz de vacanta a mandatelor de consilieri alesi pe liste de candidati, supleantii vor ocupa locurile devenite vacante, in ordinea in care sunt inscrisi in liste, daca, pana la data validarii mandatului pentru ocuparea locului vacant, partidele politice sau, dupa caz, aliantele politice ori aliantele electorale pe listele carora au candidat supleantii confirma in scris, sub semnatura conducerilor judetene ale partidelor politice, respectiv ale acelor partide politice care au constituit aliante politice sau aliante electorale, ca supleantii fac parte din partidul politic respectiv ori din unul dintre partidele politice care au constituit aliantele politice sau aliantele electorale, dupa caz".

In forma modificata este eliminata orice referire la aliantele politice sau electorale in procesul de validare a pozitiilor de consilieri.Intentia de promovare a acestei OUG a fost anuntata in 22 asugust, la Suceava, de catre vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat ca in prezent foarte multi alesi locali activeaza pentru alte partide si propunea ca pentru o perioada de doua saptamani sa existe posibilitatea ca alesii locali sa isi aleaga partidul fara sa isi mai piarda mandatul.

”Devine din ce in ce mai pregnanta o situatie. Incepe sa se instaleze o oarecare instabilitate in administratia locala generata de aparitia unor partide - PMP, PLR, ruperea USL, aparitia ACL si au inceput din ce in ce mai multi primari sa isi exprime public sustinerea pentru un partid, altul decat pe listele caruia au candidat. Au inceput sa fie probleme in majoritatile consiliilor locale si judetene”, a argumentat el.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a precizat, referindu-se la OUG, ca este necesara deblocarea autoritatilor locale si iesirea din minciuna si ipocrizie.”Parerea mea despre acest lucru, vreau sa va spun foarte direct: cred ca este necesar in primul rand sa deblocam autoritatile locale”, a precizat Ponta, aratand ca in acest moment in municipiul Bucuresti, la nivelul CGMB, nu se mai iau decizii de trei luni.

Opozitia a criticat proiectul, amenintand inclusiv cu sesizarea Comisiei de la Venetia. Cristian Diaconescu i-a scris presedintelui Comisiei Europene pe acest subiect, iar ACL a sesizat ambasadele statelor UE si pe cea a SUA.
Ordonanta va intra in vigoare odata cu depunerea la Parlament.

 

Citește și...
Basescu sustine ca ordonanta Guvernului care modifica legea de organizare a alegerilor prezidentiale este neconstitutionala
Basescu sustine ca ordonanta Guvernului care modifica legea de organizare a alegerilor prezidentiale este neconstitutionala

Presedintele Traian Basescu i-a solicitat, miercuri, Avocatului Poporului sa atace la Curtea Constitutionala ordonanta de urgenta care modifica legea de organizare a alegerilor prezidentiale.

PDL si PNL l-au reclamat pe Ponta la americani si europeni din cauza ordonantei privind migratia primarilor
PDL si PNL l-au reclamat pe Ponta la americani si europeni din cauza ordonantei privind migratia primarilor

Alianta Crestin Liberala a sesizat ambasadele statelor UE la Bucuresti, precum si ambasada SUA, in legatura cu ordonanta Guvernului care ar permite migratia politica a primarilor.

Recomandări
Putin acuză Occidentul că a tratat Rusia ca pe un cetățean de mâna a doua, negându-i dreptul de a exista
Putin acuză Occidentul că a tratat Rusia ca pe un cetățean de mâna a doua, negându-i dreptul de a exista

„Rusia va lupta pentru a-și apăra interesele folosind toate mijloacele disponibile”, a spus din nou Vladimir Putin.

Ce poate face România dacă va fi blocată de Austria, în 8 decembrie, pentru Schengen. Care sunt scenariile posibile
Ce poate face România dacă va fi blocată de Austria, în 8 decembrie, pentru Schengen. Care sunt scenariile posibile

Este oficial, România află joi, 8 decembrie, dacă este acceptată în Spațiul Schengen. Cel mai probabil, Austria se va opune, iar România va fi nevoită să apeleze la alte variante de rezolvare a acestei situații.  

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023
Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023

Când aflăm cine sunt cei 12 Faimoși de la Survivor 2023: Marea Dezvăluire, în exclusivitate pe VOYO