Vicepresedintele PSD Ioan Rus, despre schimbarea majoritatii din Parlament: "Se va vedea indata ce se termina carnatii"
Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si PROTV NEWS, vicepresedintele social-democrat Ioan Rus a vorbit despre viitorul lui Victor Ponta ca premier, care depinde de sustinerea pe care o are, deocamdata, in Parlament.
Intrebat daca este de parere ca Victor Ponta va reusi in perioada urmatoare sa ramana in functia de premier, avand in vedere anuntul presedintelui ales Klaus Iohannis, care a declarat ca isi doreste ca PNL sa ajunga la guvernare, Ioan Rus a raspuns afirmativ: "Eu cred ca da, cata vreme se mentine o anumita majoritate in Parlament, care sustine acest Guvern, poate sa ramana."
Cu toate acestea, PSD are in vedere si anunturile facute de unii parteneri de guvernare, precum Uniunea Democrat Maghiara din Romania, care a spus ca va trece in opozitie. "Noi vom incerca sa explicam ca este importanta continuitatea in acest moment si ca razboiul este complet inutil. Sigur, e greu de presupus, dar sa zicem ca ne normalizam si noi relatiile, puterea cu opozitia, si asa mai departe, cum se intampla in alte tari, si nu este razboi, ci cooperare. S-ar putea gasi un minimum de teme pe care sa se nasca consensualitate si sa fie sustinute si de putere si de opozitie, si competitia sa se desfasoare pe celelalte. Si sa mergem intr-un ciclu electoral normal, adica pana in 2016. Sigur, se poate intampla si altfel. Daca se intampla altfel, nu are ce sa faca Guvernul decat sa-si ia geanta si sa plece acasa, vine un alt Guvern." - a spus Ioan Rus la PRO TV.
Cu alte cuvinte, Ioan Rus a anuntat in mod indirect faptul ca PSD ii face o propunere PNL-ului, in perspectiva urmatoarelor schimbari care s-ar putea produce pe scena politica din Parlament. "Aceasta discutie cu opozitia este ceva ce va doriti dumneavoastra sau este un curent in interiorul PSD?" a fost intrebat Ioan Rus de jurnalistul Cristian Leonte.
"Este un.. Nu este un .. Deci nu in interiorul PSD-ului. Eu vad ce se intampla in Europa, cine a avut succes. Sarkozy cand era cel mai tare in parcare, dreapta avea 5 sau 6 ministri socialisti in Guvern. Germania a facut mereu-mereu SPD cu ZDU si au scris in vana mijlocie interesele Germaniei. Dumneata esti liberal, vrei sa creasca nivelul asistentei sanatatii in Romania, pai vrei. Vrei sa scada somajul. Vrei. Si eu vreau, PSD-istul. Vrei sa creasca nivelul invatamantului, pai vrei. Pai si eu vreau. Asa am putea identifica un numar de teme pe care si opozitia, stand in opozitie, si urmareste sa puna in aplicare ce am hotarat impreuna, putem fi consensuali, le putem sustine impreuna, pentru ca reprezinta interes national, nu reprezinta interes de partid. Si atunci, logica aceasta a razboiului in ultimii 10 ani, in care nu pot discuta cu dumneata ca esti PDL-ist, dumneata nici prin minte nu-ti trece sa discuti cu mine ca-s PSD-ist. Despre ce sa nu discutam noi? Despre o tema pe care de fapt o sustinem amandoi in aceiasi termeni si care este de interes pentru intreaga natiune. Cand o sa intram in logica capacitatii de a dialoga si iesim din logica razboiului in care spun ca dumneatale esti hot, dumneata spui despre mine ca io-s bandit, atuncea tarisoara noastra o sa inceapa sa aiba succes. O sa absoarba fonduri, etcetera, etcetera. Pana atunci e mai greu, o sa fim mereu in intarziere, obiective pe care cu totii ni le-am propus pentru natia romana. Asta e." - a raspuns vicepresedintele PSD la PRO TV.
Ba mai mult decat atat, Ioan Rus crede ca aceasta situatie descrisa de el s-ar putea intampla in Romania ... chiar in acest mandat parlamentar.
"Cred ca da, fiindca va depinde si de noul presedinte, pentru ca va dispare un factor perturbator pentru societate, extrem de important, care a fost una din institutiile statului roman, si anume presedintia. Va dispare ca manifestare de tipul in care s-a manifestat pana acum. Si sper sa apara intr-adevar un factor coagulant. Presedintia sa se manifeste in felul asta, pentru ca poti sa iesi la televizor sa faci scandal sau poti sa-l chemi cu cel cu care ai vrea sa faci scandal sa negociezi, sa discuti, sa pui la punct anumite lucruri. Depinde ce-ti place. Sper ca domnul Iohannis sa fie un presedinte caruia sa-i placa discutia, negocierea si antamarea de-adevaratelea a problemelor de rezolvat si nu disputa inutila. Pentru ca pana intr-un final, noi ca natie, ce castig avem din scandalul acesta continuu de 10 ani? Intre tot si toate, sus jos, dreapta stanga, in toate felurile. Pentru ca ne-am certat si PDL-istii cu PSD-istii, si PDL-istii intre ei, si PNL-istii.. Adica, asta nu este de natura, situatia care s-a perpetuat in ultimii 10 ani, nu este de natura sa permita progresul rapid . De aceea sunt o suma de intarzieri in evolutiile in societatea romaneasca fata de alte tari tot foste comuniste din Europa." - a declarat Ioan Rus.
Si totusi, nu trebuie uitat faptul ca presedintele ales, Klaus Iohannis a declarat recent ca isi doreste ca puterea sa apartina Partidului National Liberal. Implicit, acest lucru inseamna un nou premier si un Guvern format in cadrul altei majoritati parlamentare.
"Bun. Trebuie sa se si poata acest lucru. Deci eu am inteles, cine stie, poate am inteles eu gresit, eu am inteles ca poporul roman nu a dat puterea in integrum stangii sau centru-stangii si a dat-o partajata cu dreapta, cu presedintele. Deci o dat o parte din putere coalitiei la guvernare azi si cealalta parte celorlalte partide politice prin reprezentantul sau Klaus Iohannis. Asa am inteles eu ca ar fi dorinta poporului. Daca dansul intelege acum sa nu respecte si sa ia toata puterea, sa n-o avem noi toata, cum facem, o mutam la el toata acum? Intram in aceiasi logica in care am fost pana acum. Poate ca se va manifesta altfel, dar logica este aceeasi. Deci din punctul meu de vedere, sper ca si dansul, poate sub impulsul victoriei, emotiei, a spus acest lucru. Dar sa se mai gandeasca, ca in realitate colaborarea intre fortele politice, partajarea puterii, a dus la succes in toate tarile europene in care s-a intamplat. Si chiar s-au dezvoltat si au evoluat pozitiv. Ma gandesc ca o sa aiba capacitatea de a se gandi in acesti termeni si de a-si materializa in felul acesta structurarea puterii in Romania in urmatorii ani.
Vom vedea prima data in februarie, martie, cand se poate depune motiunea de cenzura. Sigur, vedem si inainte, ca, sa treaca motiunea de cenzura, trebuie sparta actuala majoritate din Parlament. Se va vedea, daca se duc negocieri, daca se fac promisiuni, se va vedea daca este o actiune in acest sens. Se va vedea indata ce se termina carnatii, carnea de porc, dupa ce terminam de taiat porcii acuma noi, apai dupa Sfantul Ioan asa, din 10 ianuarie incolo, bagam de seama daca se intampla aceste lucruri." - a declarat vicepresedintele PSD Ioan Rus la PRO TV, in emisiunea "Dupa 20 de ani".
De asemenea, el a recunoscut ca exista unii "patimasi" care au inceput deja sa lucreze la acest "plan", de rasturnare a actualei majoritati parlamentare, detinuta de PSD.
"Deci la cei patimasi...Stim ca exista o parte de patimasi in toate partidele, si la noi si la.. pe partea dreapta a spectrului politic. Patimasii vor lucra in acest sens incepand de alaltaieri. Deci ei lucreaza. Depinde cine vor fi prevalenti, cine vor fi majoritari. Daca vor fi cei care gandesc in termeni de evolutie a societatii in general sau cei care maine trebuie asa.. Ca asta, cu maine, sa schimbam, sa luam noi puterea, sa cutare, astea toate sunt manifestari de posesori ai adevarurilor absolute, adica numai eu stiu, numai eu pot face si numai eu cu el, tu nu stii. Poate vom iesi din logica asta, ar fi interesant daca am iesi, ar fi semn de evolutie pozitiva a societatii romanesti si a partidelor politice romanesti. " - a mai spus Ioan Rus.
Sursa: Pro TV
Etichete: negocieri, guvern, PSD, PNL, interviu, victor ponta, majoritate, cristian leonte, dupa 20 de ani, Ioan Rus,
Dată publicare:
07-12-2014 11:53