Interviu cu vicepresedintele PSD Ioan Rus despre comunism, demisia lui Victor Ponta si relatia cu PNL. VIDEO INTEGRAL

×
Codul embed a fost copiat

Ioan Rus, ministru al Transporturilor si vicepresedinte al PSD, a fost invitatul lui Cristian Leonte in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de la ora 10.00 pe PRO TV si online pe PROTV NEWS.

Ioan Rus, considerat unul dintre liderii asa-numitului grup social-democrat de la Cluj, a analizat situatia tensionata din interiorul celui mai mare partid la aceasta ora in Romania, Partidul Social Democrat.

In interviul acordat jurnalistului PRO TV Cristian Leonte, vicepresedintele PSD a declarat ca nu renunta la ideea ca Victor Ponta va ajunge candva presedinte al Romaniei, sperand ca "timpul va lucra in favoarea lui si sa aiba acest succes". El a explicat cum s-a ajuns ca eticheta de comunist sa fie atat de bine lipita de Partidul Social Democrat si ce sperante a avut in acest sens de la "generatia de tineri Sova sau Banicioiu". 

Cristian Leonte: Sa incepem cu partea dinspre PSD, ca sa terminam repede aceasta discutie. Domnule Ioan Rus, de ce credeti ca Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale?

Ioan Rus: Ca sa explicam asta, atunci sigur nu putem sa terminam repede. A pierdut. A luat peste 5 milioane de voturi, in mod normal, in conditiile experientelor de la alegerile precedente, sa spunem ca ar fi fost suficient chiar sa le castige. S-a intamplat ceea ce s-a intamplat si a pierdut o batalie. Timpul sper sa poata lucra in favoarea lui si sa aiba acest succes candva. Este tanar si va putea face acest lucru. 

Citește și
Victor Ponta isi musca buza de jos un reporter ii face poza
Ponta anunta ca s-ar putea sa nu mai candideze la sefia PSD. Ce a declarat despre o eventuala demisie din functia de premier
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

C.L.: Credeti ca ar fi trebuit sa demisioneze din functia de prim-ministru dupa rezultat?
I.R.: Pai..de ce spuneti asta?
C.L.: Pentru ca pana la urma este un rezultat negativ in cariera politica a unui lider PSD.
I.R.: Nu, deci ce am vazut ieri sau cand? Ieri a cerut domnul presedinte Traian Basescu demisia. Situatia este urmatoarea. El a luat 5 milioane de voturi pentru, si competitorul sau a luat 6 milioane de voturi pentru. 6 milioanede voturi pentru Iohannis nu erau impotriva lui ponta, ci erau in favoarea celuilalt. Cei doi, pe tine te iubesc, pe celalalt il iubesc foarte mult. Deci nu sunt implicit voturi impotriva. Presedintele a luat acum 2 ani 7 milioane de voturi impotriva si n-a demisionat. Am vazut si eu ieri. Deci ii ultima persoana care ar putea cere demisia premierului in acest moment. Exista un program de guvernare care se deruleaza in acest moment, care are o suma de lucruri importante pentru 2015. Absolut rational spun ca ar fi un mare pacat ca Victor Ponta si Guvernul sa nu poata, restructura, rearanja, cum va dori dansul, sa nu continue, pentru ca chiar sunt lucruri in derulare care sunt de interes pentru toata Romania, nu doar pentru PSD.

C.L.: Dar credeti ca va reusi Guvernul sa ramana in functie?
I.R.: Eu cred ca da, cata vreme se mentine o anumita majoritate in Parlament, care sustine acest Guvern, poate sa ramana.

C.L.: Exista deja anunturi, facute de partenerii dumneavoastra, inca, precum ca aceasta majoritate se schimba. Credeti ca s-ar putea schimba dramatic incat sa ajunga Guvernul cu sustinerea la limita?
I.R.: Noi vom incerca sa explicam ca este importanta continuuitatea in acest moment si ca razboiul este complet inutil. Sigur, e greu de presupus, dar sa zicem ca ne normalizam si noi relatiile, puterea cu opozitia, si asa mai departe, cum se intampla in alte tari, si nu este razboi, ci cooperare. S-ar putea gasi un minimum de teme pe care sa se nasca consensualitate si sa fie sustinute si de putere si de opozitie, si competitia sa se desfasoare pe celelalte. Si sa mergem intr-un ciclu electoral normal, adica pana in 2016. Sigur, se poate intampla si altfel. Daca se intampla altfel nu are ce sa faca Guvernul decat sa-si ia geanta si sa plece acasa, vine un alt Guvern.

C.L.: Aceasta discutie cu opozitia este ceva ce va doriti dumneavoastra sau este un curent in interiorul PSD?
I.R.: Este un.. Nu este un ..Deci nu in interiorul PSD-ului. Eu vad ce se intampla in Europa, cine a avut succes. Sarkozy cand era cel mai tare in parcare, dreapta avea 5 sau 6 ministri socialisti in Guvern. Germania a facut mereu-mereu SPD cu ZDU si au scris in vana mijlocie interesele Germaniei. Dumneata este liberal, vrei sa creasca nivelul asistentei sanatatii in Romania, pai vrei. Vrei sa scada somajul. Vrei. Si eu vreau, PSD-istul. Vrei sa creasca nivelul invatamantului, pai vrei. Pai si eu vreau. Asa am putea identifica un numar de teme pe care si opozitia, stand in opozitie, si urmareste sa puna in aplicare ce am hotarat impreuna, putem fi consensuali, le putem sustine impreuna, pentru ca reprezinta interes national, nu reprezinta interes de partid. Si atunci, logica aceasta a razboiului in ultimii 10 ani, in care u nu pot discuta cu dumneata ca esti PDL-ist, dumneata nici prin minte nu-ti trece sa discuti cu mine ca-s PSD-ist. Despre ce sa nu disctam noi? Despre o tema pe care de fapt o sustinem amandoi in aceiasi termeni si care este de interes pentru intreaga natiune. Cand o sa intram in logica capacitatii de a dialoga si iesim din logica razboiului in care spun ca dumneatale esti hot, dumneata spui despre mine ca io-s bandit, atuncia tarisoara noastra o sa inceapa sa aiba succes. O sa absoarba fonduri, etcetera, etcetera. Pana atunci e mai greu, o sa fim mereu in intarziere, obiective pe care cu toii ni le-am propus pentru natia romana. Asta e.

C.L.: Se poate intampla in timpul acestui mandat parlamentar, aceasta situatie pe care ne-ati descris-o?
I.R.: Cred ca da, fiindca va depinde si de noul presedinte, pentru ca va dispare un factor perturbator pentru societate, extrem de important, care a fost una din institutiile statului roman, si anume presedintia. Va dispare ca manifestare de tipul in care s-a manifestat pana acum. Si sper sa apara intr-adevar un factor coagulant. Presedintia sa se manifeste in felul asta, pentru ca poti sa iesi la televizor sa faci scandal sau poti sa-l chemi cu cel cu care ai vrea sa faci scandal sa negociezi, sa discuti, sa pui la punct anumite lucruri. Depinde ce-ti place. Sper ca domnul Iohannis sa fie un presedinte caruia sa-i placa discutia, negocierea si antamarea de-adevaratelea a problemelor de rezolvat si nu disputa inutila. pentru ca pana intr-un final, noi ca natie, ce castig avem din scandalul acesta continuu de 10 ani? Intre tot si toate, sus jos, dreapta stanga, in toate felurile. Pentru ca ne-am certat si PDL-istii cu PSD-istii, si PDL-istii intre ei, si PNL-istii.. Adica, asta nu este de natura, situatia care s-a perpetuat in ultimii 10 ani, nu este de natura sa permita progresul rapid . De aceea sunt o suma de intarzieri in evolutiile in societatea romaneasca fata de alte tari tot foste comuniste din Europa.

C.L.: Ca presedintele ales, domnul Klaus Iohannis a facut acest anunt, cum ca doreste ca puterea sa fie a acestui nou partid liberal. Asta inseamna implicit un prim-ministru si un Guvern format in cadrul altei majoritati. Contrazice putin asteptarile.
I.R.: Bun. Trebuie sa se si poata acest lucru. Deci eu am inteles, cine stie, poate am inteles eu gresit, eu am inteles ca poporul roman nu a dat puterea in integrum stangii sau centru-stangii si a dat-o partajata cu dreapta, cu presedintele. Deci o dat o parte din putere coalitiei la guvernare azi si cealalta parte celorlalte partide politice prin reprezentantul sau Klaus Iohannis. Asa am inteles eu ca ar fi dorinta poporului. Daca dansul intelege acum sa nu respecte si sa ia toata puterea, sa n-o avem noi toata, cum facem, o mutam la el toata acum? Intram in aceiasi logica in care am fost pana acum. Poate ca se va manifesta altfel, dar logica este aceeasi. Deci din punctul meu de vedere, sper ca si dansul, poate sub impulsul victoriei, emotiei, a spus acest lucru. Dar sa se mai gandeasca, ca in realitate colaborarea intre fortele politice, partajarea puterii, a dus la succes in toate tarile europene in care s-a intamplat. Si chiar s-au dezvoltat si au evoluat pozitiv. Ma gandesc ca o sa aiba capacitatea de a se gandi in acesti termeni si de a-si materializa in felul acesta structurarea puterii in Romania in urmatorii ani.

Vom vedea prima data in februarie, martie, cand se poate depune motiunea de cenzura. Sigur, vedem si inainte, ca, sa treaca motiunea de cenzura, trebuie sparta actuala majoritate din Parlament. Se va vedea, daca se duc negocieri, daca se fac promisiuni, se va vedea daca este o actiune in acest sens. Se va vedea indata ce se termina carnatii, carnea de porc, dupa ce terminam de taiat porcii acuma noi, apoi dupa Sfantul Ioan asa, din 10 ianuarie incolo, bagam de seama daca se intampla aceste lucruri.

C.L.: Acum nu puteti anticipa daca se intampla aceste lucruri?
I.R.: Deci la cei patimasi...Stim ca exista o parte de patimasi in toate partidele, si la noi si la.. pe partea dreapta a spectrului politic. Patimasii vor lucra in acest sens incepand de alaltaieri. Deci ei lucreaza. Depinde cine vor fi prevalenti, cine vor fi majoritari. Daca vor fi cei care gandesc in termeni de volutie a societatii in general sau cei care maine trebuie asa.. Ca asta cu maine, sa schimbam, sa luam noi puterea, sa cutare, astea toate sunt manifestari de posesori ai adevarurilor absolute, adica numai eu stiu, numai eu pot face si numai eu cu el, tu nu stii. Poate vom iesi din logica asta, ar fi interesant daca am iesi, ar fi semn de evolutie pozitiva a societatii romanesti si a partidelor politice romanesti.

C.L.: Vreau sa ma intorc foarte putin si la ce s-a intamplat in cele doua zile ale alegerilor pentru presedintele Romaniei. Dosarul "vot in diaspora" a ajuns la DNA. Are PSD sa-si reproseze ceva, PSD care sprijina Guvernul, are PSD-ul sa-si reproseze ceva in legatura cu felul in care au fost organizate alegerile?
I.R.: Da, deci nu. Inainte de asta are sa-si reproseze ca nu a anticipat ...dar asta s-a intamplat datorita experientelor de pana acum. Am avut alegeri europarlamentare anul acesta., am stiut exact, aveam cifrele, cati s-au prezentat la vot, unde, cand, cum. Ei, analistii nostri n-au anticipat, si nici ai Biroului Electoral Central, si nici ai Autoritatii Electorale, si asa mai departe.. nici Guvernul. N-am anticipat o prezenta in interval atat de mare, o modificare a prezentei in 6 luni atat de mare. Ca daca s-ar fi anticipat s-ar fi putut lua masuri, iar PSD-ul ar fi fost ..sau Guvernul ar fi fost primul interesat sa ia aceste masuri. Pentru ca nu ar fi fost toate discutiile si toate problemele. Deci avem a ne reprosa ca n-am anticipat si dupa aia avem a ne reprosa, sigur, si organizarea in sine. Si acolo poate ca se putea face mai mult.

C.L.: Se putea face mai mult dupa prima zi de 16 noiembrie?
I.R.: Numai ce cred ca s-a facut, deci s-a facut, s-a optimizat in interiorul legii. Nu sunt specialist in legislatia privitoare la acest subiect, dar ceea ce am inteles ca in interiorul legii s-a facut tot ce se putea face. Poate se mai putea face ceva, nu-mi dau seama.

C.L.: Cine mai sunt comunistii din PSD? Ca la un moment dat existau voi chiar din interiorul partidului care au spus ca PSD are de luptat cu aceasta eticheta, de comunist.
I.R.: Deci de unde a aparut ideea. Si la mine, si eu am expus asta la Comitetul Executiv. Deci pana la urma daca te uiti in Europa sau in lume, tinerii, in cvasimajoritatea lor sunt de stanga. Intelectualii, majoritatea lor sau cvasimajoritatea lor sunt de stanga. La noi, intelectualitatea, si cum sa fii ca student sau tanar muncitor de dreapta? Adica ce legatura are marfa cu ambalajul? In situatia asta chiar niciuna. Nu poti sa fii de dreapta, ca nu ai nimic de aparat din valorile de dreapta ca si tanar student, ai din valorile de stanga, ca ai nevoie de asistenta sociala, de sprijin. Din cauza faptului ca social-democratia romaneasca sa zicem asa este succesoarea in drepturi si obligatii, ca asa s-a format, din Revolutia romana, cum s-a nascut ea, in mai multe tari foste comuniste social-democratii au ramas succesori in drepturi si obligatii ai fostelor partide comuniste. Bun. Eu credeam si...chiar credeam, ca aparitia acestei generatii a lui Victor Ponta, ca eu am fost membru al Partidului Comunist Roman, fara indoiala. Victor Ponta n-a fost, habar n-are, deci e absurd sa-l numeri, comunistule, ca nu stie despre comunism nimica, n-a trait in vremea aia decat adolescenta cand se ocupa de altceva decat de ideologie. Avea altele pe ordinea de zi. E relativ absurd. Trebuie sa se rupa aceasta idee prin aparitia acestei noi generatii. Se va rupe in mod firesc. Eu credeam ca acum, cu Ponta, cu Sova, cu Banicioiu, cu generatia asta de tineri care ii avem in partid .. dispare. Uite ca n-a disparut, pentru ca propaganda a lucrat de asa natura incat totusi...Va dispare. E o problema, inca e o problema de apreciere, dar e emotionala, nu rationala.

C.L.: Tinerii in majoritate au fost cei care au venit la vot si au ales Iohannis. Cifrele acolo sunt foarte mari. Totusi traim intr-o lume libera, inclusiv in exprimare, de ce vorbiti in continuare de propaganda? Nu credeti ca tinerii au capabilitatea sa se informeze singuri?
I.R.: Deci spune Curtea Suprema ca ce-i pe Facebook e informatie publica. Bun. Dar cum o verifici? Adica eu scriu despre dumneata ceva, dumneata transferi la alt prieten din categoria prietenilor dumneatale si asa mai departe. Niciunul nu verificam. Deci pana la urma responsabilitatea fata de cuvantul scris sau ce dai ca informatie publica trebuie sa apartina cuiva. In mediul acesta, pana la urma, nu trebuie sa demonstrezi. Afirm despre dumneata sau despre dumnealui ceva si de acolo incolo prietenii mei cred, ca eu am credibilitatea mea eventual, si cumva s-a dus, s-a dus in spirala, pentru ca niciun sociolog n-a prins spirala aceasta pe care s-au rotit diverse informatii. N-au prins-o. Ca s-a extins extraordinar in ultimele zile, intre tururi. Daca vrei sa demonstrezi logic ceva de acolo, multe afirmatii, cu comunistii, nu le poti demonstra, semn ca are un caracter propagandistic masiv, chiar daca nu mai folosim acuma ideea de propaganda. Dar caracterul acesta este, daca te uiti cu atentie.

C.L.: Va ramane Victor Ponta presedintele PSD?
I.R.: Eu cred ca da, adica nu vad de ce nu. Va depinde de el. In cele din urma el a luat totusi peste 5 milioane de voturi la aceste alegeri, am avut 3 randuri de alegeri in acest ciclu politic, 3 s-au castigat, una s-a pierdut. Practic n-au fost atacuri majore impotriva guvernarii. Deci guvernarea a fost acceptata de opinia publica deasupa lui 50%, stii, deci majoritate pozitiva, s-au facut o serie de lucruri pozitive. Atacurile la adresa persoanei lui au fost generate mai degraba de presedinte, deci n-au conotatii, ci stim exact despre ce e vorba. Deci in mod normal, in interiorul partidului, nu cred ca s-ar putea naste o concurenta.

C.L.: Istoric, in interiorul partidului de care vorbiti dumneavoastra, in interioul PSD, cel care a pierdut alegerile a pierdut si conducerea partidului. Ar fi altfel situatia acum?
I.R.: Este atat de recenta istoria de care noi vorbim incat aproape ca nu e istorie, e actualitate. Acuma..in ultimii 10-15 ani s-a intamplat treaba aceasta. Deci cred ca poate fi modificata aceasta situatie in care ne-am gasit pana acuma cu alta.

C.L.: De ce a fost nevoie ca Mircea Geoana sa fie exclus din partid alaturi de Marian Vanghelie si Dan Sova?
I.R.: Deci in ziua aceea, ma rog, prin pozitiile lor acolo, asa s-a decis. La sfarsitul zilei, eu personal nu am fost extrem de confortabil cu acea decizie. Adica am votat si eu alaturi de colegii mei. M-am tot gandit, poate putem altfel, in sfarsit.. Poate puteam sa ne ducem pe logica domnului presedinte Iliescu care a fost de acord cu sanctionarea, dar nu excludere. Sa dam vot de blam, nu stiu...

C.L. - Nu a votat pentru excludere.
I.R. - Da, deci a fost de acord sa-i sanctionam, dar sa ne oprim undeva intr-o faza intermediara a sanctiunilor. Si m-am tot gandit, poate ar fi fost mai potrivit. Dupa ceea ce au facut a doua zi, in aceeasi seara si a doua zi, pozitiile care le-au luat, in acest moment nu am niciun disconfort vizavi de decizia de atunci. Daca si inainte, in diverse medii, in partid si asa mai departe, au avut acele pozitii, atunci chiar trebuiau exclusi, pentru ca, pana la urma intr-un partid te aduni pentru ca...de ce sa te aduni? Ii benevola treaba. Fiidca gandesti aproximativ la fel, ai aceleasi optiuni, aceleasi aspiratii .. Ori daca exista cineva care gandeste complet altfel, care are un alt tip de a actiona, poate ca e bine sa-si faca partidul lui. Noi, totusi, ne-am adunat pentru ca gandim in aceiasi termeni. Poate-i gresit, ne va sanctiona electoratul, dar nu poti functiona asa.

Despre coridorul 4 pan-european, tronsonul Sibiu-Pitesti

Ioan RusEste prima data cand am dat drumul la un studiu de fezabilitate asa cum se cuvine, cu acordul Comisiei si asa mai departe. Deci, se termina studiul, incepe licitatia. Dupa aia iar, depindem de ce contestatii.. In paralel vor incepe expropierile, dupa studiu, sa stim exact traseele, pe unde.. Pentru ca sunt expropieri de facut. Indiferent cum vom incepe, ca incepem cu expres sau cu direct autostrada, expropierile se vor face in regim de autostrada.

Cristian Leonte: Spuneti-ne un an in care va incepe constructia
Ioan RusLa finele anului viitor.

Ioan Rus"Avem la dispozitie 1,8 miliarde de euro fonduri europene. In bugetul pe 2015 trebuie sa punem cheltuielile de cofinantare si ceea ce va apare in plus, corectii financiare, etcetera. Deci imi trebuie 3 miliarde de euro pe 2015 pe partea de rutier. Neaparat. Vor fi in bugetul acesta. Sunt contracte semnate peste tot, sunt contractele pe culoarul acesta 4 pan-european. Deci in mod normal, in acest ciclu financiar vom dezlega aceasta problema sub orice forma."

"In acest moment sunt proiecte unele licitate, unele in curs de licitare, pentru toate suma aceasta de 1,8 miliarde de euro, la care se vor adauga banii de buget, se vor adauga credite externe eventuale, se vor adauga parteneriate-concesiuni. Iarna aceasta se va lucra exclusiv pe proiectare si analize, astfel incat din primavara sa-i putem da drumul. Din 2007 pana in 2013 am avut banii astia. Pana in 2014 la sfarsit am cheltuit jumate din ei. Mai avem un singur an, ca ne-a dat Comisia din exercitiu doi ani derogare. Deci noi avem de cheltuit. Si asta vine din anii precedenti in care au fost absorbtii de fonduri de 1 %, de 3 %, de 7 %. Anul acesta ajungem la 58 %, dar oricum anul viitor nu va fi usor sa cheltui diferenta de pana la 100 %. Deci va fi ... un milion de santiere si un milion de probleme de rezolvat anul viitor."

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Recent plecat din PSD, Sebastian Ghita a anuntat ca-si face partid. Victor Ponta:
Recent plecat din PSD, Sebastian Ghita a anuntat ca-si face partid. Victor Ponta: "Nu stiu nimic despre asta"

La nicio saptamana dupa ce a plecat din PSD, deputatul Sebastian Ghita a anuntat ca isi face partid.

Ponta anunta ca s-ar putea sa nu mai candideze la sefia PSD. Ce a declarat despre o eventuala demisie din functia de premier
Ponta anunta ca s-ar putea sa nu mai candideze la sefia PSD. Ce a declarat despre o eventuala demisie din functia de premier

Premierul Victor Ponta a declarat ca ia in calcul sa nu mai candideze, in primavara, pentru un nou mandat la sefia PSD, daca va ajunge la concluzia ca este mai bine sa fie membru al unei echipe care castiga decat capitanul unei echipe care pierde.

Europarlamentarul PSD Catalin Ivan: Dragnea va face un pas in spate, sunt sanse mici ca Ponta sa candideze in martie
Europarlamentarul PSD Catalin Ivan: Dragnea va face un pas in spate, sunt sanse mici ca Ponta sa candideze in martie

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea "va face un pas in spate" la congresul de anul viitor si nu poate "genera un proiect nou" pentru partid.

Vicepresedintele PSD Robert Negoita:
Vicepresedintele PSD Robert Negoita: "Daca tot discutam despre o remaniere, de ce sa nu cooptam in noul cabinet PNL si PMP?"

Vicepresedintele PSD Robert Negoita se intreaba, intr-o postare pe Facebook, de ce nu ar fi cooptate in noul guvern PNL si PMP, daca tot se discuta despre o remaniere in urma careia se pare ca vor fi in noul cabinet mai toate partidele.

Recomandări
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. De ce nu a fost trimis mesaj RO-Alert
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. De ce nu a fost trimis mesaj RO-Alert

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat că mesajele Ro-Alert nu se dau înainte de producerea unui cutremur. Astfel de mesaje se dau doar dacă autoritățile vor să transmită instrucțiuni populației după un astfel de fenomen.

Ursula von der Leyen „speră” să anunțe noii comisari marți. Eurodeputat: Procesul devine un „teatru absurd”
Ursula von der Leyen „speră” să anunțe noii comisari marți. Eurodeputat: Procesul devine un „teatru absurd”

Ursula von der Leyen speră că va putea anunța noua Comisie Europeană marți, 17 septembrie, asta în contextul în care procesul de selectare al comisarilor este îngreunat de luptele politice din Slovacia, dar și de demisia surpriză a lui Thierry Breton.