Lovitura pentru PSD: UDMR a decis sa iasa de la guvernare si ar putea ataca bugetul. Situatia actuala din Parlament
Esecul lui Victor Ponta la prezidentiale provoaca primul cutremur in coalitie. UDMR iese de la guvernare si trece in opozitie, alaturi de liberalii lui Klaus Iohannis.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Citeste in acest material:
-►UDMR a decis sa iasa de la guvernare, a anuntat Kelemen Hunor
-►Cezar Preda (PDL): Ne vom uni cu UDMR fortele in opozitie pentru a da jos acest guvern
-►Ludovic Orban (PNL): UDMR arata pisica la PSD
-►Alina Gorghiu (PNL): Discutam cu UDMR despre o noua majoritate parlamentara dupa decizia definitiva
-►UDMR ar putea sa nu voteze bugetul pe 2015
Liderii maghiari sustin ca decizia a fost impusa de electoratul UDMR, care in turul doi al alegerilor a votat in proportie de peste 80 la suta cu Iohannis. Chiar si fara UDMR, Guvernul condus de Victor Ponta este sustinut de o majoritate parlamentara solida.
Liderii uniunii au justificat iesirea de la guvernare prin votul masiv al etinicilor maghiari impotriva lui Victor Ponta, in ciuda faptului ca UDMR era partenerul acestuia la Palatul Victoria. In acelasi timp, Kelemen Hunor a precizat ca nu negociaza cu PNL-ul demiterea Cabinetului Ponta si formarea unui nou guvern.
De altfel, cel putin teoretic, trecerea UDMR in opozitie nu atrage dupa sine demiterea actualului Executiv. Si asta pentru ca PSD are inca o majoritate solida care sa sustina Executivul. Fara cele 26 de voturi ale senatorilor si deputatilor maghiari, majoritatea din jurul lui Victor Ponta numara 348 de alesi, in conditiile in care liderul social-democrat poate ramane la Palatul Victoria daca are de partea sa cel putin 286 de voturi.
Sustinerea lui Ponta s-ar putea subrezi daca si cei 17 deputati ai minoritatilor nationale se vor alatura celor de la PNL si UDMR, in opozitie. In aceste conditii, liberalii lui Klaus Iohannis ar mai avea nevoie de 47 de voturi pentru a prelua guvernarea. Iar aceste voturi pot veni chiar din interiorul PSD, de la alesi nemultumiti de Victor Ponta.
La inceputul saptamanii, presedintele ales Klaus Iohannis a declarat in presa internationala ca anul viitor am putea asista la schimbarea guvernului in Romania.
UDMR ar putea sa nu voteze bugetul pe 2015
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea va vota sau nu proiectul de buget pe anul 2015 in functie de raspunsurile la necesitatile societatii si ale comunitatii maghiare, spunand ca UDMR va avea o contributie la pregatirea acestui document, potrivit Mediafax.
Intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, daca UDMR va vota proiectul de buget pe 2015, Kelemen Hunor a raspuns ca analiza proiectului de buget o va face cand se vor cunoaste toate cifrele. "Proiectul de buget trebuie pregatit si sunt convins ca vom avea o contributie la pregatirea proiectului de buget si, in functie de raspunsurile la necesitatile societatii, la necesitatile comunitatii noastre inclusiv, vom vota sau nu. Este prematur sa vorbim despre buget, asa cum stiu cifrele va fi un buget care nu va insemna cresteri de taxe, nu va insemna impozite noi, taieri de salarii. Deci cred ca analiza proiectului de buget o vom face cand cunoastem toate cifrele. Tinta de deficit de 1,4% este importanta, nu putem sa iesim din ea si sunt constient ca tot ceea ce am decis in acest an era pentru cetateni si trebuie sa mentinem prin proiectul de buget reducerea CAS cu 5% si cresterile preconizate, pensii, salariu minim, salariu in sistemul bugetar", a spus Kelemen.
El a afirmat ca asteapta o discutie constructiva pe bugetul pe 2015, exprimandu-si speranta ca, anul viitor, ceea ce nu s-a cheltuit din fondurile europene va fi folosit "pentru ca acestea sunt pentru Romania, pentru cetatenii romani". "Trebuie sa facem un efort comun sa folosim cat mai mult in 2015, e ultimul an cand putem folosi din acele fonduri europene, din ciclul anterior. Pana nu vad proiectul de buget nu pot comenta mai mult", a mentionat Kelemen Hunor.
Alina Gorghiu (PNL): Discutam cu UDMR despre o noua majoritate parlamentara dupa decizia definitiva
Prim-vicepresedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat joi pentru Mediafax ca discutia legata de colaborarea cu UDMR pentru formarea unei noi majoritati parlamentare se va purta in momentul in care decizia de iesire de la guvernare va fi una definitiva, obiectivul fiind inlaturarea actualului guvern.
Purtatorul de cuvant al PNL a fost intrebat care este pozitia partidului fata de decizia UDMR de a parasi Guvernul Ponta. ”Am luat act si mi se pare un gest firesc tinand cont de optiunea politica pe care electoratul maghiar a avut-o la alegerile prezidentiale. Banuiesc ca aceasta propunere va fi confirmata de forul de conducere al UDMR in 13 decembrie, pentru ca orice analiza serioasa in UDMR ducea inevitabil la iesirea de la guvernare a acestei formatiuni politice”, a declarat Gorghiu.
Purtatorul de cuvant al PNL a mentionat ca discutia la nivelul partidului se va purta dupa decizia definitiva a UDMR, cand se va analiza formula unei noi majoritati parlamentare. ”In momentul in care decizia UDMR va fi una definitiva, evident ca o discutie in conducerea PNL va fi necesara pentru ca obiectivul nostru de parcurs, anume acela de a indeparta toxicul Guvern Ponta, ramane in picioare si cu cat mai repede se va putea coagula o noua formula a majoritatii parlamentare care sa-l inlature prin motuine de cenzura cu atit mai bine”, a mai precizat Gorghiu.
Ludovic Orban (PNL): UDMR arata pisica la PSD
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat, pentru Mediafax ca UDMR " arata pisica la PSD" si ca nu crede ca CRU va valida decizia de iesire a Uniunii de la guvernare, mentionand ca reprezentantii UDMR folosesc acest lucru "pentru a maximaliza pretentiile la negocierile cu PSD".
Cezar Preda (PDL): Ne vom uni cu UDMR fortele in opozitie pentru a da jos acest guvern
Deputatul PDL Cezar Preda a declarat, joi, pentru Mediafax, ca stia de o saptamana ca UDMR va iesi de la guvernare, ca Uniunea "nu poate sa fie in continuare alaturi de Ponta si Dragnea" si ca noul PNL isi va uni fortele in opozitie pentru a da jos guvernul.
"Ne vom uni fortele in opozitie pentru a da acest guvern jos. Cand O Cand se poate asigura o majoritate confortabila in Parlament", a precizat Cezar Preda. El a spus ca, prin decizia de a iesi de la guvernare, "UDMR a facut exact ce trebuia sa faca". "Stiam de o saptamana asta. UDMR a faut exact ce trebuia sa faca, Uniunea nu se poate asocia cu premier si un guvern care si-a pierdut busola. Disperarea naste monstri, iar UDMR nu poate sa fie in continuare alaturi de Ponta, de Dragnea si de altii", a apreciat Preda.
UDMR a decis sa iasa de la guvernare, a anuntat, joi, liderul Uniunii, Kelemen Hunor
Liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a precizat ca aceasta este o recomandare a Consiliului Permanent al Uniunii, iar decizia urmeaza sa fie validata in sedinta CRU din 13 decembrie. Hunor a mai anuntat, in urma sedintei Consiliului Permanent al UDMR, care a durat mai bine de cinci ore, ca recomandarea membrilor acestui for este ca UDMR sa iasa de la guvernare. El a precizat ca o decizie in acest sens ar urma sa fie luata in sedinta din 13 decembrie a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR.
Kelemen Hunor a spus ca in urma alegerilor prezidentiale UDMR a inteles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea sa se intoarca mai mult catre alegatori. ”Am inteles mesajul electoratului nostru: trebuie sa ne intoarcem mai mult catre alegatorii nostri, catre maghiarii din Romania care ne-au sustinut in momentele grele, dificile, in special când am intrat in coalitia de guvenare”, a afirmat presedintele UDMR.
El a mai spus ca Uniunea nu vrea sa creeze instabilitate prin iesirea de la guvernare si ca a ajuns la concluzia ca Guvernul poate functiona si poate avea stabilitate si fara UDMR. ”Am constatat ca si fara noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politica nu depinde de participarea noastra la guvernare. Nu vrem sa cream instabilitate, sa dam jos guverne, nu exista nicio astfel de intentie de a da un vot negativ Guvernului, care si fara noi poate functiona (...) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentantilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce stim foarte clar ca este de facut. Ne intoarcem si ne ocupam de comunitatea noastra, in Parlament vom sustine toate demersurile pentru sustinerea comunitatii noastre”, a adaugat liderul UDMR.
Sinteza declaratiilor presedintelui UDMR, Kelemen Hunor:
- Am analizat rezultatul alegerilor in ceea ce ne priveste pe noi. In ce priveste mesajul alegatorilor nostri, noi am inteles ca un om pllitic poate sa faca doar doua greseli fundamnetale.
- Sunt momente in care trebuie sa iei o decizie si noi am inteles mesajul alegatorilor. Trebuie sa ne intoarcem la alegatorii nostri maghiari. Trebuie sa va spun ca am facut un calcul si am constat ca si fara noi guvernul Ponta are majoritate in Parlament. Noi nu vrem sa cream instabilitate, nu exista nicun fel de intentie de a da un vot negativ Guvernului care va functiona si fara noi.
- Din acest punct de vedere eu cred ca vom sustine toate demersurile care pentru fiecare om inseamna un pas inainte, inseamna cresterea nivelului de trai, dar in acelasi timp bineinteles ca vrem sa pastram ce am obtinut in 25 de ani, adica drepturile minoritatilor. Recomandarea Consiliului Permanent catre Consiliul Unional este iesirea din coalitia de guvernare.
Din Consiliul Permanent al UDMR fac parte presedintele formatiunii, Kelemen Hunor, fostul lider Marko Bela, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Rozalia Biro, vicepresedintele politic Laszlo Borbely, lideri de filiale judetene si parlamentari. Senatorul Marko Bela, fost presedinte al formatiunii, declara, luni, ca UDMR va discuta saptamana aceasta, de principiu, despre o noua majoritate cu PNL si probabil in 2015 va incerca formarea unei alte majoritati parlamentare.
Luni, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spunea, la Adevarul Live, intrebat fiind daca Uniunea pune sub semnul intrebarii alianta cu PSD, ca nu poate da un raspuns transant. "Nu pot da un raspuns transant. Joi vom avea o sedinta a Consiliului Permanent unde vom analiza rezultatul alegerilor si ceea ce trebuie sa facem in perioada urmatoare. Guvernarea nu a fost un scop in sine, ci un proiect, parte dintr-un program politic. Daca guvernarea nu este pentru comunitati, nu are rost sa stai la guvernare. Nu are rost sa stai daca nu aduci beneficii pentru oameni. In 2015 incepe absorbtia de fonduri europene. in plus, este un an preelectoral. Vom face o analiza la rece, pentru ca nu-mi place sa luam o decizie la cald", sustinea Kelemen Hunor.
Saptamana trecuta, acesta declara ca UDMR nu cauta pretexte pentru iesirea de la guvernare si ca, in momentul de fata, incearca sa inteleaga ce s-a intamplat la vot si care a fost resortul care a stat la baza votului electoratului maghiar. Intrebat daca sunt motive pentru iesirea de la guvernare, Kelemen spunea: "Noi am facut un acord pana in 2016. Acolo sunt prevazute lucruri care trebuie facute. Suntem dupa opt luni de guvernare si e greu sa facem un bilant (...) Pe parcursul unei guvernari s-ar putea sa apara fel de fel de probleme neprevazute, dar in acest moment eu nu caut motive pentru a iesi sau argumente, pretexte pentru a iesi de la guvernare, acum vreau sa inteleg ce s-a intamplat duminica. Trebuie sa intelegem de ce electoratul maghiar a votat asa cum a votat si care a fost argumentul majoritatii pentru un astfel de vot. Eu stiu care a fost".
Presedintele CRU: Majoritatea covarsitoare a UDMR vrea continuarea guvernarii cu PSD, dar cu conditii
Pe de alta parte, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR, Rozalia Biro, sustine ca, in timp ce reprezentantii din secuime propun iesirea formatiunii de la guvernare, "majoritatea covarsitoare a restului UDMR" vrea continuarea parteneriatului cu PSD, punand insa conditii. Intrebata daca la Consiliul Permanent al UDMR care va avea loc joi va pleda pentru parasirea sau continuarea guvernarii alaturi de PSD, Rozalia Biro a afirmat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Oradea, ca in calitatea sa de presedinte al CRU al UDMR a avut discutii cu colegii din conducerea consiliului, iar parerile sunt impartite.
"Am avut dialog cu colegii din conducerea CRU, iar cei din secuime, din judetele Harghita si Covasna, s-ar putea si cei din Mures, vin cu propunerea si pozitia ca, avand in vedere toate cele intamplate, trebuie sa iesim de la guvernare. in cazul in care tinem cont si de parerea restului UDMR, din celelalte judete, majoritatea covarsitoare este de parere ca (UDMR -n.r.) trebuie sa mearga pe acest principiu pe care a mers totdeauna in cei 12-13 ani cat a fost la guvernare, si anume ca noi nu am intrat niciodata la guvernare pentru ca am dorit sa fim la guvernare, totdeauna au fost negocieri foarte serioase prin care au fost stabilite acele principii si acele prioritati prin care noi ne asumam un rol oarecare la guvernare si tineam cat puteam din puterile noastre pentru a realiza acele obiective", a spus Biro.
Presedintele CRU a mai afirmat ca dintre obiectivele fixate la intrarea la guvernare cu PSD, in martie 2014, "unele s-au realizat, multe nu s-au realizat", motiv pentru care in UDMR "sunt doua tabere", cea majoritara dorind continuarea parteneriatului cu PSD, dar numai cu conditia realizarii acestor obiective.
"Legat de guvernarea cu PSD, putem spune ca din principiile si prioritatile care s-au stabilit intre noi ca parteneri de guvernare unele s-au realizat, multe nu s-au realizat si, evident, in cazul in care maine (joi, la Consiliul Permanent al UDMR - n.r.) vom decide daca vom decide sa ramanem la guvernare, aceleasi principii si prioritati sunt valabile in continuare, pentru ca noi consideram ca esenta UDMR este aceea de a duce spre realizare asteptarile si prioritatile comunitatii maghiare. Sunt doua tabere - una minoritara, cealalta cu pondere mai mare, care spune ca trebuie continuata aceasta guvernare, in cazul in care, dupa inca o discutie foarte detaliata cu partenerii nostri de guvernare, putem sa ajungem la concluzia ca isi asuma realizarea acelor prioritati pe care noi le-am avut fixate din martie si care nu s-au realizat", a spus Rozalia Biro.
In ceea ce priveste aceste obiective, Biro a aratat ca ele constau in infiintarea Facultatii de Medicina cu predare in limba maghiara la Targu Mures, construirea tronsonului Bors - Suplacu de Barcau al Autostrazii Transilvania, legiferarea autonomiei culturale, legiferarea posibilitatii de arborare a unor steaguri locale, precum si "o descentralizare mult mai accentuata".
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, UDMR, Kelemen Hunor, Marko Bela,
Dată publicare:
27-11-2014 08:03